bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Sladučké cupcaky a mufiny

Aj vy máte radi lahodné mafiny a cupcaky? Vyzerajú úžasne, podobne aj chutia, no je medzi nimi rozdiel. Cupcaky by mali mať jemné vláčne cesto, ktoré znesie aj krémové zdobenie, pričom z neho nespraví ťažko stráviteľný presladený dezert. Oproti nim mafiny majú „ťažšie“ cesto a často sú aj plnené, sú hutnejšie, sýtejšie a nafúknutejšie. Teda principiálne je to všetko o konzistencii cesta:) Aj toto sa dozviete v knižke, pri ktorej vám rozhodne budú tiecť slinky z úst. Množstvo receptov na nádherné a úžasne chutné cupcaky aj mufiny.

Magické cupcaky a mafiny

Nová knižka Magické cupcaky a mafiny od dvoch skúsených cukrárok Paulíny Frankovej a Barbory Húbekovej.
Je to viktoriánskou atmosférou prestúpená kuchárka plná sladkých receptov a užitočných tipov, ktorá vás rýchlo a jednoducho naučí všetko o mágii cupcakov a mafinov.

Zahĺbte sa s nami do zážitkov spojených s ich pečením a vychutnávaním, pretože to nie je len zažehnaná chuť na sladké, je to aj rozvoniavajúca kuchyňa, orechové zázraky či Vianoce v znamení vanilky, škorice a jabĺk. Jednoducho, nechajte svoj život ovládnuť lahodnou chuťou týchto koláčikov, ale aj eleganciou starého porcelánu a krásneho prestierania s kanvičkou horúceho čaju či kávy.

Cupcaky si získali naše srdcia už pred rokmi,“ spomínajú autorky knihy Magické cupcaky a mafiny. „Kedysi sme snívali o prvej „cupcake-kárni“ v meste a predstavovali sme si cukrový, zábavný život medzi farebnými koláčikmi. Tento sen nám zobral tri roky života – ale boli to krásne roky. Boli to roky usilovnej práce, vymýšľania receptov, skúšania šialených chutí a prevracania očí našich priateľov s povzdychom: „Ach, tie dve už zasa rozprávajú o cupcakoch...“

Dámy to všetko majú za sebou a dnes sú celkom inde. Ich cupcaky si ľudia zamilovali a teraz sa chcú podeliť so všetkými svojimi receptami v podobe kuchárskej knihy, do ktorej starostlivo vybrali len to najlepšie.

Prečítajte si úryvok z knižky Magické cupcaky a mafiny.

Ako vytvoriť ozdoby na cupcaky?

Z času na čas, predovšetkým keď pečieme na oslavu, potrebujeme cupcaky aj príslušne dekorovať. Čo tak spraviť rozkošné detské topánočky na oslavu príchodu nového bábätka do rodiny? Alebo jemné ružové kvietky na svadobné cupcaky pre našu kamarátku? Je však dôležité, akú hmotu si na ozdoby zvolíme. Máme na výber v prvom rade marcipán a potom hmoty, ktoré sú označené ako „poťahové“ a „modelovacie“.

Z marcipánu sa rozhodne dá vytvárať mnoho pekného, ale povedzme si úprimne – je drahý, nie každému chutí a po krátkej chvíli sa začne lepiť. A skúsili ste ho niekedy zafarbiť gélovou farbou? A potom ste sa divili, prečo to trochu púšťa farbu? No vidíte! Aj keď... nie je marcipán ako marcipán. S kvalitnejšími sa rozhodne pracuje lepšie, no s farbením by sme to rozhodne neskúšali. 

Poťahová hmota je zasa výborná na poťahovanie celej plochy väčších koláčov – obvykle ňou mávame potiahnuté torty – a modelovanie väčších dekorácií.

Najvhodnejšia je modelovacia hmota. Tá je určená práve na vytváranie menších dekorácií, teda takých, ktoré potrebujeme na drobný koláčik veľkosti cupcake. Na prvý dotyk pôsobí tvrdo ako kameň, toho sa však netreba báť. Po krátkom hnetení v dlaniach zmäkne a dá sa s ňou krásne pracovať. Aby sa nám pri práci príliš nelepila na ruky a dala sa vaľkať, stačí si pracovnú dosku posypať práškovým cukrom, ktorý používajte tak, ako keď si pri spracovaní cesta pomúčite dosku. Ak vytvárate dekorácie z viacerých častí, odporúčame spájať ich cukrovým lepidlom. Niekedy stačí aj kvapka vody. Modelovacia hmota, ak si nekúpite už priamo farebnú, sa tiež dobre farbí gélovými farbami. Gélovú farbu nanášame po kvapkách a potom ju do hmoty postupne zapracujeme, ako keď pracujeme s klasickým cestom.

Pozor! Modelovaciu hmotu, ktorú práve nepoužívate, nikdy nenechajte len tak ležať na stole, pretože na vzduchu vysychá. Musí byť uskladnená v dobre tesniacej nádobe, mimo chladničky. Taktiež vyrobené ozdoby nedávame do chladničky, ale je dobré nechať ich cez noc, alebo aspoň nejaký čas, voľne zaschnúť na vzduchu. Farba aj spoje sa zafixujú, dekorácie budú pevnejšie a stále jedlé. Až po tomto procese sa aplikujú na krémy na cupcakoch.

Fliačikov z cukru sa zbavíme jemným potretím alkoholom, ktorý ozdobám dodá tiež krásny lesk.

 

Vyskúšajte Čokoládovo-arašidové cupcaky z knižky Magické cupcaky a mafiny.

Arašidové maslo je naším hriechom. Nebudeme klamať, keď sa priznáme, že obe dokážeme zjesť na posedenie celý téglik. Bolo teda len otázkou času, kedy ho spojíme aj s cupcakmi. A spomínate si, že kedysi bolo dostať balík drobných slaných praclíkov máčaných v čokoláde? Áno, boli výborné. Spojenie sladkého a slaného, nech to znie akokoľvek zvláštne, nie je vôbec zlou kombináciou, hoci uznávame, že trochu výstrednou.

Suroviny na 12 kusov:

3 vajcia
200 g zmäknutého masla
200 g krupicového cukru
200 ml mlieka
250 g polohrubej múky
1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
4 PL kakaa
arašidové maslo JEMNÉ

Krém:

čokoládový puding (popr. puding horká čokoláda)
300 ml mlieka
1 balík vanilkového cukru
2 PL krupicového cukru
30 – 40 g zmäknutého masla

Postup:

Rúru predhrejeme na 160 °C. V miske rozšľaháme vajcia, pridáme maslo a cukor a vymiešame do peny. Potom primiešame mlieko, múku, kypriaci prášok do pečiva a kakao. Áno, kakaa je viac ako obvykle. Ale ďalšia dobrá vec na tomto cupcaku je, že je tiež extra čokoládový! Pol minúty mixujeme. Pečieme 18 – 20 minút.

Arašidovým maslom plníme po upečení. Dáme ho do vrecka na zdobenie so stredne širokou špičkou. Najlepšie sa hodí zošikmená špička, ale ak ju nemáme, stačí okrúhle zakončenie. Ešte do horúcich cupcakov pichneme zhora špičkou a opatrne zatlačíme vrecko, čím arašidové maslo dáme dovnútra koláčikov. Maslo vplyvom horúceho cesta zvláčnie a doslova doň vsiakne. A o to nám práve ide – o dokonalé splynutie chutí. Dier na vrchu sa nebojte, na ne predsa ide krém.

Postup na krém:

V 100 ml mlieku rozmiešame puding, vanilkový cukor a krupicový cukor. Zvyšných 200 ml mlieka vlejeme do hrnca a trochu ho zohrejeme. Potom doň vlejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme ako klasický puding. Keď hmota zhustne, dáme ju do misky a necháme vychladnúť. Občas premiešame, aby nevznikla pudingová „kôrka“. Je veľmi dôležité, aby malo maslo a puding približne rovnakú izbovú teplotu. Potom do pudingu vmixujeme pomocou mixéra a na najnižšom stupni po kúskoch maslo, čím vznikne krém. Hotovo! Krém dáme do vrecka na zdobenie a ľubovoľne ním zdobíme cupcaky. Potom je dobré dať cupcaky aspoň na chvíľu do chladničky.

Tip: Ak nemáte po ruke silné plátenné vrecko, arašidové maslo aspoň chvíľu pred aplikovaním miešajte lyžicou, aby trocha zvláčnelo.

Milan Buno, 3.3.2018

 

Pridať komentár


V odpovedi prosím používajte iba číslice

Ešte nikto nekomentoval, budete prvý.