bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Stephen King / 22. 11. 1963

Neuveriteľná cesta do minulosti

22.11.1963Bratislava 12. júna 2012Autor knihy 22.11.1963 -  Stephen King - sa vďaka rozprávačskému talentu  vypracoval na jedného z najbohatších spisovateľov sveta. Už desaťročia fascinuje čitateľov svojou nekonečnou zásobou fantázie, ale aj zdravou dávkou realizmu, vďaka ktorej ochotne uveríme všetkému, čo sa deje s jeho postavami, či je to hrozné, krásne, absurdné, alebo dojímavé. Stephen King nesklame ani v románe 22.11.1963, v ktorom  berie čitateľov na neuveriteľnú cestu do minulosti.

Dvadsiateho druhého novembra 1963 zazneli v Dallase tri výstrely, prezident Kennedy padol mŕtvy a svet sa zmenil. Čo keby ste dostali možnosť tomu zabrániť? Čo keby ste dostali možnosť zmeniť dejiny?

 

Jake Epping, tridsaťpäťročný učiteľ angličtiny z mestečka Lisbon Falls v štáte Maine, si privyrába vyučovaním v kurzoch pre dospelých. Požiada svojich študentov, aby napísali slohovú prácu o udalosti, ktorá zmenila ich život. Pri jednej z nich mu vyhŕknu slzy – číta srdcervúci príbeh o tom, ako sa raz večer pred vyše polstoročím vrátil otec Harryho Dunninga domov a kladivom zabil jeho matku, sestru aj dvoch bratov.

Jake si pri čítaní tejto slohovej práce uvedomí, že dejiny – Harryho aj tie veľké americké – sa často zvrtnú na maličkosti... Onedlho mu jeho známy Al, majiteľ miestnej reštaurácie, prezradí tajomstvo. V jeho špajze sa nachádza brána do minulosti, do konkrétneho dňa v roku 1958. Al prehovorí Jaka, aby sa podujal na misiu, ktorej zasvätil veľkú časť života – zabrániť atentátu na Kennedyho. Tak sa začína Jakov nový život v minulosti. Stáva sa z neho George Amberson v ére Kennedyovcov, Elvisa Presleyho, veľkých amerických áut a všadeprítomného cigaretového dymu. Každá zákruta na ceste časom, zo škaredého malomesta Derry (kde musí Jake vyriešiť záležitosť s Dunningovcami) do milého mestečka Jodie v Texase, kde sa Jake nebezpečne zamiluje, ho vedie k samotárovi a čudákovi menom Lee Harvey Oswald a do Dallasu, kde sa minulosť stáva až neznesiteľne napínavou a kde sa dejiny už vôbec nemôžu nazývať dejinami.

Stephen King (1947) je autorom vyše päťdesiatich kníh, píše beletriu i literatúru faktu.

Z anglického originálu 11 22 63 (SCRIBNER, a Division of Simon & Schuster, Inc., 1230 Avenue of the Americas, New York 2011) preložili Marína Gálisová a Vladislav Gális.

Titul  22.11. 963 vychádza na 792   stranách. Maloobchodná cena 15,90 €.

Pridať komentár


V odpovedi prosím používajte iba číslice

Ešte nikto nekomentoval, budete prvý.