bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Židekova nová kniha plná chutí a príbehov!

Mnohí určite poznáte reláciu Nebíčko v papuľke s Jardom Židekom, v ktorej cestuje po Slovensku, varí, pečie a objavuje nové chute. Konečne vyšla kniha podľa tejto relácie, ktorá však ponúka oveľa viac. Prehľadné recepty, tipy a triky, Jardove extra recepty, ktoré neboli v relácii a najmä príbehy ľudí. Podľa Žideka by jedlo aj v dnešnej dobe malo znamenať čosi viac, ako len kus mäsa na tanieri.

Nevíčko v papuľkeZa jedlom by mal byť príbeh a o tom je knižná novinka Nebíčko v papuľke od šéfkuchára a svetobežníka Jarda Žideka. „Dostal som sa na miesta, kde sa bežný človek nedostane a tí ľudia sa na nič nehrali. Bolo to nielen nebíčko v papuľke, ale aj srdce na dlani,“ tvrdí známy šéfkuchár.

Jarda ŽidekKrúpy, špalda, slimáky...
Nebíčko v papuľke ponúka recepty z prvých 20 častí tv seriálu. Nechýbajú farebné autentické fotografie z nakrúcania, na konci každej kapitoly extra recept, ktorý v relácii neodznel a veľa zaujímavých informácií. „Mnohí ma už poznajú, že sa snažím variť tie najjednoduchšie jedlá,“ vysvetľuje Žídek, „ale vždy tam čosi pridám zo seba, niečo svoje, osobité, aby to chutilo trošku inak. Fandím surovinám, ktoré sa kedysi používali oveľa viac ako pohánka, špalda, krúpy, slimáky a podobne, no dnes akosi chýbajú v našich obchodoch, prípadne sú drahé.“

Jardo si s úsmevom spomína napríklad na Oravu, kde jedna tetuška rozmiešala múku s vodou, vznikla z toho kaša, ktorá vyzerala hnusne. Potom však vypražila oravskú slaninu, preliala touto kašou a... „Bolo to ohromné!  Alebo ďalšia urobila slivkové gule, ale z namočených rohlíkov, žiadne cesto. Pridala trošku vody, vajíčko a bolo to jednoduché, rýchle a perfektné.“

jedláAko vznikal seriál?
 „V televíznom Nebíčku sme nikdy neopakovali zábery, to bolo tabu,“ prezrádza Jardo Židek. „Išlo sa na viac kamier a na jediný pokus. Nemôžem predsa povedať cibuli, aby sa prestala pražiť. Takže jeden raz, na férovku a museli sme sa poriadne koncentrovať, aby to vyšlo perfektne.“

Už výroba upútavky k relácii Nebíčko v papuľke bola strašná lopota. „Celý deň som jazdil na takom stojane, na zelenom pozadí – tí od televízie to poznajú. Jazdili sme tak dlho, že tá vrtuľa odpadla, to bola riadna sranda. No a dotvorili to celé režiséri, tak ako to vidíte dnes. Neverili by ste však, ako dlho sa robí tých pár sekúnd na začiatku relácie...niekedy sme mali samotnú reláciu rýchlejšie nahratú ako upútavku:-)“

V knihe Nebíčko v papuľke nájdete všetko, čo bolo aj nebolo odvysielané v relácii. „Mám z tej knihy veľkú radosť, pretože prináša nielen recepty, ale aj príbehy ľudí z celého Slovenska, fotky, moje tipy, a extra recept na konci každej kapitoly,“ dodáva Jardo Židek.
Vždy mali na jednu reláciu tri-štyri recepty, všetko bolo nafázované, ale v niektorých regiónoch bol taký silný príbeh človeka, že na úkor ľudí a prostredia išiel recept von. „Bol však navarený, prichystaný a tak sme ho dali ako špeciálny bonus za každý región. Taký Jardov tip:-)“usmieva sa Židek.
Kniha je o ľuďoch, ktorých počas nakrúcania stretol. „Bez tých babičiek a tetušiek by relácia nevznikla.“

Býčie žľazy, karé, tekvica...pozrite si recepty v knihe Nebíčko v papuľke.

Židek varí

Pridať komentár


V odpovedi prosím používajte iba číslice

Ešte nikto nekomentoval, budete prvý.