bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Pestujte a vychutnávajte si!

Dopyt po ekologických potravinách je čoraz väčší a nie je to už iba móda, ale v skutočnosti nevyhnutnosť pre našu zdravú a prirodzenú výživu. Máme pre vás tip, ako si vypestovať vlastnú zeleninu a ovocie, preniesť do kuchyne a pripraviť si chutné i zdravé jedlá.

 

http://data.bux.sk/book/035/485/0354852/medium-zo_zahrady_do_kuchyne.jpgZo záhrady do kuchyneje plnofarebná, veľmi pekne upravená kniha pre všetkých, ktorý chcú mať stále čerstvé ovocie a zeleninu. Keď máte vlastnú záhradku, máte k dispozícii aj kúsok prírody, ktorý sa môže stať priamym zdrojom všetkého, čo potrebujete pre zdravú a prírodnú kuchyňu.

Kniha je prakticky rozdelená na ročné obdobia, ponúka množstvo tipov, ako efektívne využiť svoju záhradku. Ako siať, pestovať a zbierať práve také ovocie a zeleninu, ktoré následne môžete najlepšie využiť v kuchyni.

Nájdete v nej aj 50 jednoduchých receptov zo sezónneho ovocia a zeleniny. Lahôdky ako sicílske pesto, nakladaný cesnak, rozmarínový olej, či závin z rebarborového rôsolu. Všetko z vlastných domácich surovín a pripravené vo vlastnej kuchyni.

jedlo

RECEPT na Lazane s brokolicou
Brokolica podobne ako kapusta patrí medzi hlúbovú zeleninu. Z brokolice sa využívajú stonky s tmavozelenými ružicami, ktoré sú natesno natlačené vedľa seba, ale nie tak veľmi ako pri karfiole. Má vysoký obsah vody, minerálov, karoténu a vitamínu C.

Suroviny (4 porcie)
• 250 g plátkov lazaní  • 500 g brokolice • polovica cibule • 2 lyžice olivového oleja • 50 g šunky • soľ • 50 g parmezánu
Bešamelová omáčka • 50 g masla • 800 ml mlieka • 1 a pol lyžice kukuričnej múky • soľ a strúhaný muškátový oriešok

Spôsob prípravy
Plátky lazaní uvaríme podľa návodu na obale. Brokolicu umyjeme, oddelíme stonky a podusíme v hrnci s malým množstvom vody, aby sa nerozvarila, ale zostala trochu tvrdšia. Uvarenú brokolicu scedíme. Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno a na oleji upražíme do zlatista. Pridáme brokolicu, na malé kúsky nakrájanú šunku, osolíme podľa chuti a opražíme. Na prípravu bešamelovej omáčky rozpustíme v menšom hrnci maslo a pridáme 700 ml mlieka. Osolíme, ochutíme muškátovým orieškom a privedieme do varu.
V 100 ml mlieka rozpustíme kukuričnú múku a za stáleho miešania vylejeme do omáčky. Miešame, až kým omáčka nezhustne.
Do ohňovzdornej nádoby poukladáme plátky cestoviny, ktoré striedame s uvarenou brokolicou zmiešanou s bešamelovou omáčkou. Vrchný plátok cestoviny posypeme strúhaným parmezánom a dáme zapiecť do rúry na 180 °C.

Tip: Ak chceme uvariť vegetariánsky pokrm, namiesto šunky môžeme pridať iný druh zeleniny, napríklad baklažán alebo cuketu, a pripravíme rovnako výborné jedlo.

Naša rada: Aby sa nám brokolica uvarila rovnomerne, stonky nakrájame na približne rovnako veľké časti. Tvrdšie stonky sa varia dlhšie než mäkké ružice, ktoré sa môžu rozvariť.

kniha zadarmo

obrazokZo záhrady do kuchyneponúka všetko od plánovania záhradky cez ochranu pred škodcami až po zber a následné spracovanie. Užitočná a praktická kniha pre každého.
Zopár základných rád:

Mať kúsok pôdy nie je na vypestovanie vlastných plodín nevyhnutné. Na balkóne alebo terase v meste môžeme použiť črepníky, len ich budeme musieť pravidelne zalievať a hnojiť. Nezískame síce veľkú úrodu, ale postačí nám pre vlastnú potrebu.

Pôda
Pôda určená na pestovanie musí mať vhodné fyzikálno-chemické vlastnosti. V záhrade stačí do pôdy pridať malé množstvo hnojiva. Ak chceme plodiny pestovať v črepníkoch, treba na ich dno nasypať vrstvu štrku, aby sme zabránili upchatiu drenážnych otvorov a premokreniu pôdy. Na drenážnu vrstvu potom nasypeme zeminu zmiešanú s pieskom a s kompostom v pomere 2:1:1.

Klíma
Pri pestovaní rastlín musíme dbať na tri najdôležitejšie faktory: teplotu, vlhkosť a svetlo. Rastliny potrebujú byť na svetle štyri až šesť hodín denne, najlepšie dopoludnia, takže ich ideálne umiestnenie bude na stanovištiach orientovaných na východ alebo juh. Vlhkosť zabezpečíme pravidelným zalievaním a teplota závisí od ročného obdobia.

Plánovanie záhrady
Záhradku si rozdelíme na políčka a rozvrhneme, kam vysejeme jednotlivé plodiny. Nezabúdame vyčleniť aj miesto na úschovu náradia a záhradníckych potrieb, nádob na pestovanie priesad, prípadne na skleník.

paradajka nozPlánovanie podľa ročných období
Rozhodujúcim faktorom pri plánovaní záhrady je klíma, ktorá sa značne líši v závislosti od geografickej polohy, pripomínate Zo záhrady do kuchyne.

Jar
Semená začínajú klíčiť a rásť, keď sa zvyšuje teplota pôdy aj vzduchu. Koncom zimy rozsádzame mladé priesady do väčších črepníkov a na jar ich vysádzame priamo pôdy.

Leto
V tomto období je dôležité pravidelné zalievanie. Kontrolujeme, či rastlinky nie sú napadnuté chorobami, popínavé rastliny priväzujeme k oporným tyčiam. V lete začína zber skorých plodín a ostatné rastliny intenzívne rastú.

Jeseň
Pokračujeme v zbere. Uskladňujeme úrodu zeleniny, uchovávame semená a ošetrujeme kompost.

Zima
Po poslednom zbere úrody odstránime všetky zvyšky rastlín z pôdy. Ovocné stromy zrežeme a záhradu zrýľujeme. Na konci zimy a začiatkom jari pohnojíme a v nádobách si zo semien vypestujeme priesady.

Milan Buno, 27.6.2015

Pridať komentár


V odpovedi prosím používajte iba číslice

Ešte nikto nekomentoval, budete prvý.