bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Jarda Žídek o láske ku gastronómii (5.10.2011)

Uznávaný šéfkuchár Jaroslav Žídek je nielen skvelý kuchár, ale aj miláčik labužníkov a čitateľov. Ak sa s ním chcete stretnúť naživo, vypočuť si zaujímavé rozprávanie o jeho úspešnej knihe Šéfkuchár v paláci a prípadne si ju dať aj podpísať, máte dnes šancu. Príďte na pravidelnú Literárnu stredu do bratislavskej Panta Rhei na Poštovej ulici.

Dnes v Panta Rhei na bratislavskej Poštovej uliciZidek - Placka

Áno, zabookovali sme pre váš pantarejku na Poštovej v centre Bratislavy. Bude patriť iba vám a Jardovi Žídekovi. Moderátor Dado Nagy ho vyspovedá od panvice až po tlakový hrniec. Rozhodne vám budú tiecť slinky, lebo Jardo vie pútavo a šťavnato rozprávať o láske k jedlu a vareniu. Takže ešte raz:

Šefkuchár z paláca Jaroslav Žídek v Panta rhei
Dnes, v stredu 5.októbra o 17:00
Poštová ulica, Bratislava

 

Jaroslav Žídek      Príjemný podvečer obohatí prezentácia maďarského grafika Gábora Krüzselyho.

V televízii JOJ beží už druhá séria jeho Áno, šéfe!, v ktorej odhaľuje chyby a nedostatky slovenského gastronomického biznisu. A v novembri sa začne v Slovenskej televízii dlhodobý seriál Nebíčko v papuľke (spomínate si na toto zľudovené spojenie od Jula Satinského?). Nová šou sa objaví na obrazovke už 10. Novembra a Jardo bude v nej predstavovať regióny a oblasti Slovenska nielen z pohľadu gastronomického, ale aj z pohľadu turistiky, kultúry, histórie a zaujímavých osobností.

      Jaro Žídek pôsobil ako šéfkuchár v mnohých vynikajúcich reštauráciách, najvýznamnejšie sú napríklad reštaurácia Kampa Park, či pražská i španielska Pravda restaurant. Má bohaté skúsenosti z mnohých krajín, ako Švédsko, Dánsko, Francúzsko, Taliansko. Už niekoľko rokov šéfuje kuchyniam v Erdödyho paláci v Bratislave.
Stal sa najlepším šéfkuchárom na Slovensku v rokoch 2008 – 2010 podľa Gurmán Award. Jeho diela ocenili Kevin Costner, dánska kráľovná Margharet II., Václav Havel, Gerard Depardieu, Michael Douglas, Hilary Clinton, U2, Roling Stones, Sylvester Stalone, Ben Kyngsley, Nórsky kráľovský pár a mnohí ďalší. 

Pochutnajte si na palacinkách trochu inak od Jroslava Žídeka:

Tento Jardov recept z Erdödyho paláca je na palacinky s jogurtom, čerstvou vanilkou a medom. Skúste a neoľutujete:-)

Suroviny:
na palacinky: 225 g hladkej múky, 2 vajcia, 450 ml mlieka, 30 g práškového cukru, 2 lyžice oleja na vyprážanie, jahody (najlepšie čerstvé), čerstvú mätu. na plnku: bielu Activiu, čerstvú vanilku, med.

Postup: Z múky, mlieka, vajec a cukru pripravíme hladké cesto. Na veľkej nepriľnavej panvici upečieme na oleji palacinky. Nakrájané jahody naukladáme na palacinky, zalejeme Activiou ochutenou čerstvou vanilkou a medom.

Dobrú chuť!



A teraz si pozrite zopár jeho fotiek a známu nálepku Áno, šéfe!

Jaroslav Žídek Jaroslav Žídek



Jaroslav Žídek


Jaroslav Žídek

Jaroslav Žídek

Jaroslav Žídek