bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Ceny pre najúspešnejších slovenských autorov

Bratislava 3. decembra 2008Vydavateľstvo Ikar odovzdá dnes večer ceny svojim najúspešnejším slovenským autorom: Zlaté a Platinové knihy za úspešný predaj a cenu literárnej kritiky za najhodnotnejšie pôvodné dielo Zlaté pero. Stane sa tak počas osláv osemnástin vydavateľstva.
Ceny pre najúspešnejších slovenských autorov Zlatá kniha, Platinová kniha
Ocenenie Zlatá kniha sa udeľuje slovenským autorom, ktorých dielo dosiahlo predaj 25 000 výtlačkov v kategórii próza a 5000 výtlačkov v kategórii poézia. Ocenenie Platinová kniha získava autor za predaj 35 000 výtlačkov knihy v kategórii umelecká próza, 50 000 výtlačkov inej prozaickej knihy a 8000 výtlačkov poézie. Sú to ceny, o udelení ktorých rozhodujú čitatelia tým, že si knihu kúpia – je to odmena za úspech. Ceny sa udeľujú od roku 2000.

Ocenenia prevezmú:

ZLATÁ KNIHA
  • Petra Nagyová - Džerengová za dva romány Chcem len tvoje dobro a Nepýtaj sa, kde som.
  • Táňa Keleová - Vasilková za román Nataša.

  • Vydavateľstvo Ikar sa rozhodlo udeliť tento rok aj mimoriadnu Zlatú knihu pre
  • Jána Laciku za obrazovú publikáciu 1000 zaujímavostí Slovenska, ktorej predaj sa v priebehu krátkeho času vyšplhal na vyše 12 tisíc kópií.

  • PLATINOVÁ KNIHA
  • Táňa Keleová-Vasilková za román Dúhový most.

  • ZLATÉ PERO
    Produkciu pôvodnej tvorby Ikaru v roku 2008 – dovedna štrnásť literárnych diel -posudzovali a hodnotili literárni kritici: Alexander Halvoník, Jozef Bžoch, Igor Hochel. Porota rozhodla udeliť cenu Zlaté pero za rok 2008 Štefanovi Konkolovi za román Pohrobok. Svoje rozhodnutie zdôvodnila takto: „Štefan Konkol patrí medzi priekopníkov žánru fantasy na Slovensku. Jeho najnovší román svojím literárnym spracovaním, etickým zaujatím a výchovným posolstvom patrí medzi to najlepšie, čo na Slovensku v tomto žánri vzniklo. Príťažlivým a nepatetickým príbehom má predpoklady osloviť najmä mladú generáciu a ponúknuť jej čítanie nabité dramatizmom i pozitívnymi ľudskými hodnotami“.
    Komisia literárnych kritikov súčasne konštatovala, že „kniha Kamila Peteraja s ilustráciami výtvarníka Martina Augustína s názvom Toto je moja reč (kniha bola súčasťou hodnotenia komisie) je „mimoriadnym edičným a autorským činom s dosahom na celú slovenskú literatúru, pretože v dokonalej knižnej forme prináša ucelený pohľad na jednu z najvýraznejších osobností modernej slovenskej poézie a na jej básnický vývin“.

    v Petra Nagyová - Džerengová debutovala v roku 2005 titulom Chcem len tvoje dobro, za ktorý získala ocenenie Debut roka. O rok neskôr bodoval medzi čitateľmi román Za to mi zaplatíš. V roku 2007 sa prezentovala dvomi titulmi Pozri sa na seba a Nepýtaj sa, kde som. Zlaté knihy získava po prvý raz. Petra Nagyová – Džerengová je vydatá, má tri deti. Onedlho pribudne do rodiny spisovateľky štvrté dieťa.


    Táňa Keleová - Vasilková Táňa Keleová - Vasilková doteraz vydala v Ikare sedemnásť kníh. Celkový predaný náklad jej románov dosiahol rekordných takmer 654 tisíc výtlačkov, čím sa zaradila na najvyššiu priečku ako absolútne najúspešnejší domáci autor vydavateľstva. Táňa Keleová – Vasilková je niekoľkonásobnou držiteľkou ocenení Zlatá a Platinová kniha.


    Ján Lacika Ján Lacika je vedeckým pracovníkom Geografického ústavu SAV v Bratislave. Okrem vedeckej práce sa venuje krajinárskej fotografii, tvorbe máp a písaniu populárno-náučnej a turistickej literatúry a encyklopedickým dielam. Je autorom desiatok kníh a časopiseckých článkov. Precestoval väčšinu európskych krajín, v ostatných rokoch sa však zameriava na detailne poznávanie Slovenska.


    Štefan Konkol Štefan Konkol literárne debutoval fantasy románom Operený had (1993, 1996), po ktorom nasledovala séria Miešanci (2000) a Miešanci, kláštor (2001), pri ktorej autorsky spolupracoval s Alexandrou Pavelkovou. Po rozdelení autorského dua vydal samostatne 3.b pokračovanie s názvom Miešanci, krvavá pyramída (2002).


    Vydavateľstvo Ikar pôsobí na knižnom trhu osemnásť rokov. Za uvedené obdobie vydal takmer tri tisícky kníh rozličných žánrov, domácich i zahraničných autorov, pre všetky vekové kategórie. Dohromady bolo za uvedené obdobie predaných približne 20 miliónov kusov kníh, čo je v priemere 1 111 111 ks predaných kníh ročne. Absolútne najúspešnejší domáci autor vydavateľstva je Táňa Keleová – Vasilková s takmer 654 tisícami ks predaných kníh. Najúspešnejším zahraničným autorom je Virginia Andrewsová so 795 tisíc ks predaných kníh. Najúspešnejšou knihou počas doterajšej existencie Ikaru je titul Zdravie z božej lekárne od Marie Trebenovej, predaných viac než 360 tisíc kópií. V súčasnosti najmladší autor vydavateľstva je Marek Zákopčan, autor dvoch dielov krimi príbehov Mesto tieňov. Najstarší autor - Vilma Jamnická, ktorá nás tento rok opustila vo veku 101 rokov.