bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Aká kniha pod stromček? (8.12.2009)

 kniha pod stromček Stavte na hodnotné knihy a bestsellery

Zafónova Anjelská hra, Dánova Mucha, Vasilkovej Klamstvá, encyklopédie História, Slovensko A-Ž či Bukovského Miniencyklopédia prírodnej liečby. To je len zopár hitov tohtoročných Vianoc. Na vianočnom trhu sa vždy očakáva najviac noviniek a hitov, mnohí autori chcú vydať knihu práve v tomto období, čo môže byť na prvý pohľad dobrý marketingový ťah, no často v tej zvýšenej záplave niektoré knihy zaniknú a nedostane sa im toľko pozornosti, ako si samotní autori predstavujú. Napriek kríze by však tieto Vianoce mali byť pre vydavateľov príjemnými sviatkami.

 kniha pod stromček Najviac sa predávajú bestsellery, svetová klasika a knihy, ktoré sa medializujú už niekoľko týždňov pred vydaním. Predaj stúpa v tomto období niekedy až štvornásobne, no stále platí, že vianočný trh vždy závisí aj od reklamných kampaní, ako sa knihám darí počas roka a, samozrejme, od samotných ľudí. Podľa prieskumu na www.kniznyweb.sk (takmer 8000 respondentov) si viac ako tretina opýtaných želá pod vianočný stromček hodnotnejšie encyklopédie a obrazové publikácie. Druhou najžiadanejšou skupinou kníh sú najnovšie thrillery a detektívky (20%). Hneď za nimi nasleduje romantika (17%) a knihy pre deti (15%). Populárno-náučnú literatúru by rád videl pod vianočným stromčekom každý desiaty respondent.

 kniha pod stromček Veľkej popularite sa tešia encyklopédie História a Slovensko A-Ž, aké na slovenskom trhu nevydáva nikto. Filmové pokračovanie Twilight ságy zvyšuje predaj knižnej predlohy, stále obľúbený je Daniel Silva a jeho špionážne romány či Paulo Coelho, od ktorého sa na náš trh dostala najnovšie kniha Brida. Pozornosť vzbudil Číňan od Henninga Mankella, jedného z najväčších švédskych autorov a stálicou je už tradične najpredávanejšia slovenská autorka Táňa Keleová-Vasilková – tento rok jej vyšla kniha Srdce v tme a pred Vianocami v poradí už 20.román Klamstvá. Domácim autorom sa celkovo darí – medzi najžiadanejšími titulmi je novinka Jozefa Banáša Zastavte Dubčeka!, ďalší kriminálny román Dominika Dána Mucha, Tekelyovej Ženy nebláznite. Vek je len číslo alebo Nová miniencyklopédia prírodnej liečby od Igora Bukovského. Stále sa darí Murínovej Mafii, medzi top tituly poskočila Iva Kučerová s knihou Nevidím, nepočujem, milujem a Topánky z papiera od Denisy Fulmekovej.

Kríza určite zasiahla mnohé oblasti, ale možno práve kvôli nej ľudia znova objavia radosť z čítania. Napokon – viaceré výskumy a príklady z minulosti dokázali, že v časoch krízy ľudia siahajú po knihách. Najmä po rôznych príručkách, ekonomických knihách, keďže chcú vedieť ako krízu prekonať. Hľadajú odpovede, sú doslova hladní po vedomostiach a praktických príkladoch ako prekonať to a ono.

Mib