bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Sladkosti bez výčitiek. Skúste 2 super RECEPTY

Túto novinku nedávno pokrstila moderátorka Adela Banášová. "Táto knižka je pre mňa splnený sen, ktorý som sa ešte nedávno ani neodvážila snívať," povedala Adela a zaželala knihe, aby "priniesla mnohým ľuďom veľa pozitívneho". Knihu pokrstili levanduľou, tak do nej trošku nazrime. Ponúkneme vám aj dva super recepty, mňam!:-)

kniha Sladkosti bez výčitiekAsi aj vy milujete sladké dobroty, neviete im odolať a pritom by ste si možno mali dávať pozor na líniu, však? Občas neodoláte, siahnete po nejakej dobrote a potom máte výčitky? Už nemusíte mať! Pre všetkých, ktorí chcú zdravšie žiť a pritom si aj zamaškrtiť máme tip na novinku plnú sladkých receptov na dezerty.

Kniha Sladkosti bez výčitiek obsahuje zdravé a nevšedné recepty bez múky a cukru. Zozbierala a vytvorila ich Tatiana Jelínek, špecialistka na zdravú výživu. Vďaka knihe sa zoznámite aj s menej známymi potravinami, ktoré sa naučíte používať. A skvelou správou je, že autorka vyberala suroviny tak, aby ste ich našli aj v slovenských obchodoch.

V knihe nájdete množstvo chutných receptov na prípravu raňajok, desiat či olovrantov, ale aj dezertov na slávnostné príležitosti. Výnimočnosť receptov spočíva v tom, že pri príprave dobrôt sa nepoužíva obilninová múka či klasický cukor. Cesto vymiešate z rozmanitých surovín, ako sú orechy, mak, kokos, fazuľky, zelenina, v malom zastúpení ovsené vločky, amarant či quinoa.
Namiesto cukru autorka odporúča použiť stéviu, brezový i kokosový cukor, sušené ovocie a v malom množstve aj med.

autorka Sladkosti bez výčitiek JelínekKaždý recept v knihe Sladkosti bez výčitiek dopĺňa lákavá fotografia dezertu a zahŕňa informáciu o nutričných hodnotách, glykemickom indexe, náročnosti a čase prípravy a či je vhodný aj pre ľudí trpiacich intoleranciou, alergiou na lepok či diabetikov. Na svoje si prídu aj vyznávači surovej (tzv. RAW) stravy. Všetky dezerty obsahujú nízky až stredný glykemický index, čo je pre udržanie ideálnych kriviek veľmi dôležité.

Tatiana Jelíneksa narodila v Ružomberku, vyštudovala Ekonomickú fakultu v Banskej Bystrici. Dlhodobo sa zaoberá zdravou výživou. Ukončila štúdium Výživy podľa princípov tradičnej čínskej medicíny (TCM) vo Viedni. Kniha Sladkosti bez výčitiek obsahuje aj vlastné autorkine recepty, ktoré boli často inšpirované miestami, ktoré navštívila. V súčasnosti sa vzdeláva na inštitúte TCM v Prahe so zameraním na akupunktúru a fytoterapiu.

RECEPT z knihy Sladkosti bez výčitiek: Vyskúšajte skvelú Hruškovo-kokosovú bublaninu

Táto bublanina je vďaka hruškám prirodzene sladká, zatiaľ čo kokosový olej jej dodáva šťavnatosť a výbornú chuť. Skvele osvieži počas letných dní, no zároveň je chutným štartom do chladných zimných rán. Hodí sa ako raňajky pre deti, sladšia desiata pre dospelých či ovocný dezert po obede.

Cesto: 175 g mletých mandlí
80 g kokosového oleja
2 vajcia
1 ČL prášku do pečiva (bezlepkového)
štipka soli
3 PL tekutej stévie

Posýpka:
150 g brezového cukru
2 PL kokosového mlieka
70 g strúhaného kokosu
3 PL kokosového oleja
štipka mletej škorice

Okrem toho:
4 – 5 hrušiek
2 PL brezového cukru
1/2 ČL mletých

POSTUP:Hrušky ošúpeme, pokrájame a povaríme s 2 polievkovými lyžicami brezového cukru a 1/2 ČL mletých klinčekov, kým nezmäknú, ale nesmú sa rozpadávať. Uvarené hrušky dáme odkvapkať, rúru predhrejeme na 180 °C. Formu vystelieme papierom na pečenie. Ak máme silikónovú formu, iba ju zľahka vymastíme kokosovým olejom a obsypeme najemno mletými mandľami. Vo veľkej mise zmiešame všetky ingrediencie na cesto. Keď je hotové, dáme ho na plech, rukou ho pekne pozatláčame a navrch poukladáme kúsky uvarených hrušiek. V ďalšej miske dôkladne zmiešame ingrediencie na posýpku, ktorou posypeme hrušky. Pečieme 35 – 45 minút, kým vrch koláča nezačne hnednúť. Necháme dobre vychladnúť a môžeme podávať posypané kokosom.

Forma: tortová s priemerom 25 cm alebo hranatá s rozmermi 20 × 30 cm | Množstvo: 12 porcií | Príprava: 35 minút | Pečenie: 35 – 45 minút | Náročnosť: NÍZKA

TIP:Klinčeky môžeme pri varení hrušiek vynechať, no dodajú im zvláštnu chuť a zároveň zahrejú organizmus, čo je prospešné najmä v chladnejších mesiacoch.

bublanina recept sladkosti bez výčitiek

A ešte jeden RECEPT z knihy Sladkosti bez výčitiek  ako bonus – Kokosová torta

Táto torta je veľmi chutná, ale aj skvelo vyzerá. Patrí medzi moje najobľúbenejšie dezerty. Príprava je jednoduchá. Keď som ju jedla prvý raz, zdalo sa mi neuveriteľné, že som naozaj nepoužila múku.

Korpus:
100 g najemno pomletých mandlí
70 g nesladeného kakaa
45 – 50 ml plnotučného kokosového mlieka
1 PL kokosového oleja (asi 30 g)
80 g kokosového cukru
2 vajcia
mletá vanilka
štipka soli
1 ČL citrónovej šťavy

Kokosová plnka:
60 g mletého kokosu
20 g mletých mandlí
1 PL kokosového oleja
1 PL agávového sirupu
40 ml kokosového mlieka

Poleva:
100 ml kokosového mlieka
50 g horkej čokolády (min. 85 % kakaa)

POSTUP:Tortovú formu vymastíme kokosovým olejom. Vo väčšej miske premiešame sypké ingrediencie na prípravu korpusu. V druhej miske vymiešame vajcia, kokosový olej a kokosové mlieko. Ingrediencie  z oboch misiek zmiešame, pridáme vanilku, štipku soli a citrónovú šťavu podľa chuti. Ak je cesto priveľmi tuhé, rozriedime ho kokosovým mliekom. V rúre predhriatej na 180 °C pečieme 20 minút. Spravíme test špáradlom, a ak je korpus hotový, vyberieme ho a dáme vychladnúť.
Medzitým zmiešame všetky ingrediencie na plnku. Opatrne ju natrieme na vychladnutý korpus. Čokoládu rozpustíme v kokosovom mlieku a ešte teplú ju rozotrieme na kokosovú vrstvu. Tortu dáme na niekoľko hodín do chladničky.

Forma: tortová s priemerom 20 cm | Množstvo: 12 porcií | Príprava: 30 minút | Pečenie: 20 minút | Náročnosť: STREDNÁ

Milan Buno, 26.9.2014

recept kokosová torta sladkosti bez výčitiek

Pridať komentár


V odpovedi prosím používajte iba číslice

Ešte nikto nekomentoval, budete prvý.