bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Poznáte Moderné paleo? Mali by ste!

V prvých dňoch nového roka si takmer všetci navzájom želáme najmä pevné zdravie...no ruku na srdce: dodržiavate zásady zdravého stravovania aj vy sami? Nuž, neraz sa prejedáme, prípadne vynechávame jedlo počas dňa a potom sa večer „napraceme do prasknutia“...alebo odbijeme obed pár hltmi, siahame po polotovaroch, zabúdame na zeleninu a ovocie... Máme pre vás mimoriadne zaujímavý tip, o ktorom by ste si určite mali prečítať.

Áno, v stravovaní prevláda množstvo mýtov a často je zložité vyznať sa v nich. Ak však chcete zrozumiteľné vysvetlenie toho, ako funguje náš metabolizmus, prečo priberáme, prečo nás prenasledujú rôzne choroby a zápalové ochorenia, siahnite po horúcej novinke Moderné Paleo. Je to prvá slovenská kniha o nutrične najbohatšom spôsobe stravovania.

Najskôr zopár otázok:

Viete, ktoré tuky sú naozaj zlé?
Treba obmedzovať soľ?
Je lepšie jesť malé porcie viackrát denne alebo stačia tri väčšie? 
Ktoré potraviny v skutočnosti spôsobujú vysoký cholesterol?
A je celozrnné pečivo zdravšie ako biele?

Asi sa zhodneme, že nie je normálne byť chorý, tučný, unavený a smutný. V dnešnej dobe je to len bežné.
Kniha Moderné paleo ponúka návod, ako sa zbaviť nadváhy, civilizačných ochorení a chronickej únavy jednoduchou, prirodzenou a logickou zmenou v stravovaní. V tejto knihe sa dozviete, ako v priebehu niekoľkých týždňov dosiahnete podstatný nárast životnej energie, fyzickej a psychickej výkonnosti.

Paleo

Aké je správne zloženie stravy?
Autori popísali princípy stravy, ktorú možno z dlhodobého hľadiska považovať za optimálnu pre človeka v súčasných podmienkach. Musíme sa totiž stravovať predovšetkým nutrične kvalitne. Jedlo musí mať správnu glykemickú záťaž (aby Paleovás dobre zasýtilo) a negatívny zápalový faktor. Dlhodobé zápaly totiž sprevádzajú mnohé chronické a civilizačné ochorenia, napríklad reumatické, sklerózu multiplex, autoimunitné choroby, alergie ap.

Základným princípom Moderného palea je obmedzenie spotreby sacharidov, vylúčenie potravín s vysokým obsahom problematických látok a alergénov. U nás bežné prílohy ako zemiaky, cestoviny, chlieb treba radšej nahradiť zeleninou. Vyberajte si kvalitné bielkoviny, ktoré sa dajú získať hlavne z mäsa, vajíčok a doplnkovo z fermentovaných mliečnych produktov. Musíme tiež vylúčiť čo najviac technologicky spracovaných potravín, ktoré majú minimálnu nutričnú hodnotu.

Moderné paleo – ako pomôže?
V prvom rade má dlhodobé zdravotné pozitíva. Stravovanie podľa moderného palea zohráva významnú úlohu pri prevencii aj liečbe chronických civilizačných ochorení, kam patrí napríklad cukrovka, reumatické ťažkosti, srdcovocievne ochorenia, poruchy trávenia, onkologické ochorenia, alergie, poruchy imunity, duševné choroby ap. Popri tom je dosiahnutie ideálnej hmotnosti alebo pekná, čistejšia pleť len príjemným bonusom.

PaleoMUDr. Eva Smíšková sa venuje dietológii vyše desať rokov a spolupracovala aj na vzniku knihy. „Moderné paleo nám ukazuje cestu, z akých zdrojov vyskladať svoju stravu, aby bola pre náš organizmus čo najčistejšia, najprirodzenejšia, obsahovala čo najmenej alergénov a cukru, aby sme ju mohli využiť v prospech svojho zdravia,“ vysvetľuje odborníčka. „Preto aj u nás na klinike vítame pacientov, ktorí chcú zmenu stravy využiť aj ako doplnkové riešenie svojich zdravotných problémov.

Praktické rady a recepty
Každá diéta, ktorá vás obmedzuje v množstve kalórií, diktuje konkrétne kombinácie, núti vás zapamätať si komplikované pravidlá, alebo vás obmedzuje v čase kedy je a nie je vhodné jesť, zaručene zlyhá. Vedzte, že každá potravina má konkrétnu nutričnú a kalorickú hodnotu, index nasýtenia a pozitívny, neutrálny alebo negatívny vplyv na zápalové procesy v organizme. Keď si zostavíte nutrične kvalitnú stravu, dokáže vás zasýtiť skôr, než sa prejete a zároveň pomáhate oživiť prirodzené chute.

Kniha Moderné paleo obsahuje aj množstvo praktických rád a receptov. Stavia na odbornej argumentácii a overených výsledkoch. Dozviete sa, prečo sú tuky vhodnejší zdroj energie ako cukry, akým spôsobom vplýva strava na chronické civilizačné a zápalové ochorenia a objavíte pre seba najvhodnejší spôsob stravovania.
Autormi knihy Moderné paleo sú Miroslav Karpaty a Diana Uríčková, zakladatelia portálu www.paleo.sk.

Pridať komentár


V odpovedi prosím používajte iba číslice

Ešte nikto nekomentoval, budete prvý.