bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Poklady slovenskej kuchyne čoraz populárnejšie!

Milovníci tradičného slovenského jedla si prišli na svoje – práve vyšla už 3.časť série Poklady slovenskej kuchyne, tentoraz z Ponitria. Zaujímavé a chutné regionálne recepty, jednoduché na prípravu a pestrétipy od predjedál, cez polievky omáčky až po koláči, či niečo do špajzy si získali už množstvo čitateľov.

http://data.bux.sk/book/020/192/0201927/medium.jpgOsou Ponitria je rieka Nitra, takže nechýbajú recepty z rýb.  Dlho sa tam ľudia živili aj včelárstvom, pretože med ako doplňujúca potravina sa považovala za elixír života. V receptoch preto nájdete aj med, ale aj červené a biele víno, tiež dubáky, bedle alebo pečiarky, keďže lesy v regióne Ponitria sú bohaté na duby. Zabíjačky sa tam robili hlavne na jar a zahŕňali rôzne špeciality z mäsa a vnútorností. Hurka, krvavnica či žobrácka kaša sú len malou ukážkou z dobrôt, ktorá sa tam pripravujú aj dnes.

http://i.sme.sk/cdata/7/66/6638067/a.jpgPoklady slovenskej kuchyne – Ponitrie prináša vyše 150 receptov, ktoré vám určite zachutia. Popri receptoch ponúka aj dávno zabudnuté kulinárske poklady ukryté v tomto regióne, ktoré zbierala autorka Silvia Pilková počas mnohých rokov. Varenie je jej najväčšia vášeň. Varí už od detstva a načas sa varenie stalo aj jej povolaním. Dva roky viedla dve výborné reštaurácie, kde prešla všetkými pozíciami. Istý čas pracovala v reštauráciách v Moskve, Prahe a vo Viedni a zvyšok času zbierala skúsenosti v Bratislave.

Vyskúšajte jeden z receptov v novej knihe – Korýtko, hlavné jedlo z hornej Nitry.  

Suroviny: 1 starší chlieb, 125 g bryndze, najlepšie májovej, 100 g slaniny, 1 klobásu, 150 g údeného kolena, 2 lyžičky soli, 2 lyžičky papriky.

Ako na to? Zo staršieho okrúhleho chleba odkrojíme vrch, prípadne použijeme hrubý krajec, a do polovice vydlabeme striedku – vznikne tak akési korýtko. Dovnútra natlačíme bryndzu, slaninu pokrájanú nadrobno, trochu klobásy, údeného kolena a dochutíme soľou a mletou paprikou. Napichneme na ražeň a opekáme nad miernym ohňom. Dobrú chuť!


Pozrite si celú edíciu Poklady slovenskej kuchyne.

http://data.bux.sk/book/020/182/0201826/medium.jpg  http://data.bux.sk/book/020/189/0201890/medium.jpg   http://data.bux.sk/book/020/192/0201927/medium.jpg

Pridať komentár


V odpovedi prosím používajte iba číslice

Komentáre

(9. marca 2013 v 1:27)
Veľmi rada varím, ak mám čo a z čoho. Tento recept musím vyskúšať. Ďakujem za tip. Veselé kuchárenie s "Pokladmi slovenskej kuchyne".