bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Najpredávanejšie knihy v roku 2011

Slováci milujú slovenských autorov. Aj tak by sa dal zhrnúť rebríček najpredávanejších kníh za rok 2011, ktoré vyšli v najväčšom vydavateľstve Ikar. Takmer  1 500 000 predaných kníh je neuveriteľné číslo, ktoré dokazuje, že na Slovensku sa stále čítaJ Konečne máme všetky čísla „pod strechou“ a pripravili sme pre vás rebríček najpredávanejších.

TOP 20 roku 2011Ikar vydal vlani 231 kníh a medzi nimi svetoznáme mená: Paulo Coelho, Robin Cook, Raymond Moody, Mario Puzo, Frederick Forsyth, Jeffery Deaver, Nicholas Sparks, Rhonda Byrne či Waris Dirie. Vyšli nádherné encyklopédie ako Veda, Príroda alebo jedinečné Univerzum. Množstvo kníh pre deti, tínedžerov, chutné kuchárky (myslíme knihyJ)...ale najviac sa darilo slovenským autorom.

Stálica Táňa Keleová-Vasilková bez problémov pokorila 30.000 hranicu, Jozef Banáš vydal Sezónu potkanov len v októbri, no rýchlo preskočil 20.000 predaných kníh. V prvej dvadsiatke má dve knihy, rovnako ako spomínaná Táňa a tiež Andrea Coddington. Zo zahraničných autorov sa to podarilo iba Rhonde Byrne s knihami Tajomstvo a Sila, a Waris Dirie (Púštny kvet a Deti púšte).

Najpredávanejšie knihy v roku 2011

1.      Dva životy (Táňa Keleová-Vasilková)

Dva životy Najnovší autorkin román rozpráva príbeh dvoch žien, priateliek. Anna, prekladateľka, žije s manželom a dvoma dcérkami a na prvý pohľad jej nič nechýba. V skutočnosti je to však trocha inak... Veronika, učiteľka, žije s devätnásťročnou dcérou a vôbec ju netrápi, že v jej živote nie je nijaký muž. Život je však plný prekvapení...

 

2.      Ranč u starého otca (Táňa Keleová-Vasilková)

Ranč u starého otcaJulka, hlavná hrdinka príbehu, sa po rozvode presťahuje s dcérou na samotu, do domu, ktorý zdedila po milovanom starom otcovi. Rozhodne sa žiť inak, začať odznova. Dom prerobí na malý penzión, v ktorom hosťom ponúka oddych v oáze ticha, domácu stravu a možnosť výjazdov na koni. Lenže ani vzdialenú samotu neobchádzajú citové vzplanutia, trápenia a problémy...

 

3.      Sezóna potkanov (Jozef Banáš)

Sezóna potkanov Jozef Banáš sa stal neprehliadnuteľnou súčasťou slovenskej literatúry. Azda aj preto, lebo každou svojou knihou zatína do živého. Skrátka – neserie sa. Tento román je dosiaľ najodvážnejším potvrdením tohto banášovského pravidla.

 

4.      Tajomstvo – The Secret (Rhonda Byrne)

Tajomstvo - Secret  Fragmenty Veľkého tajomstva sa po stáročia vynárali v ústnej tradícii, v literatúre a v náboženských či filozofických dielach. Po prvý raz sa všetky zlomky Tajomstva spojili v neuveriteľnom odhalení, ktoré zmení život toho, kto ho zažije na vlastnej koži. V tejto knihe sa naučíte, ako Tajomstvo používať v každej oblasti života - nech sú to peniaze, zdravie, vzťahy či šťastie - a v každej interakcii so svetom.

 

5.      Púštny kvet (Waris Dirie)

Púštny kvetPríbeh ženy, ktorá sa zo somálskej púšte prepracovala do sveta hviezd medzinárodného modelingu. Ako trinásťročná opustila svoju početnú rodinu, aby unikla sobášu so starým mužom. Z púšte si odniesla poznačené telo i dušu tzv. ženskou obriezkou, ktorú ešte i dnes podstupujú africké dievčatá v útlom veku. Waris šťastnou náhodou mohla pracovať niekoľko rokov na somálskom veľvyslanectve v Londýne.

 

6.      Deti púšte (Waris Dirie)

Deti púšteNovinka od autorky sfilmovaného bestselleru Púštny kvet. Nestala sa modelkou pre to, aby zarábala veľké peniaze, ale aby upozornila na to, čo sa deje v Afrike, ako sa ubližuje malým dievčatkám. Pretože obriezka je skutočne drastická a poznamená dievča na celý život. Je to krvavé mäsiarstvo, strata pocitu ženskosti, istoty aj sebaúcty.

 

 

7.      Lexikón snov (Hanns Kurth)

Lexikón snovKniha podáva encyklopedický prehľad obrovského množstva snových symbolov. Sny môžu byť vyjadrením našich nevyslovených túžob a želaní, našich obáv a úzkostí. Okrem toho sú sny obsahujúce prasymboly, sny o reinkar - nácii, sny zodpovedajúce skutočnosti a varovné sny...

 

 

8.      Židovka (Andrea Coddington)

ŽidovkaSofia Maniševičová je dcéra Židovky odvlečenej nacistami do Osvienčimu počas druhej svetovej vojny. Detstvo a mladosť prežíva v Československu, v rodine, kde sa dodržiavajú židovské sviatky a zvyky. Pod vplyvom spoločnosti, ale aj rodiny, ktorá nalieha, aby sa vydala len za Žida, sa Sofia rozhodne pre útek. Chce byť slobodnou Židovkou a dúfa, že vo vysnívanej Amerike stretne aj osudovú lásku. Podarí sa jej to? Bude mať Sofia bohatstvo, lásku, slávu, vieru alebo príde o to najdôležitejšie – rodinu a milovaných?

 

9.      Duchovia medzi nami (Hazzel Denningová)

Duchovia medzi namiKam odchádzame, keď zomrieme? Prechádzame automaticky do radostného, idylického života na druhom svete, alebo je možné, že niektorí z nás ostávajú strašiť živých? Dostávajú sa ľudia po smrti automaticky do raja - alebo, ako niektorí veria, do pekla? Môžu duchovia cítiť a rozmýšľať? Ak áno, čo sa nám usilujú oznámiť? Dr. Hazel M. Denningová preskúmala desiatky strašidelných miest, kde sa svet duchov stretáva s našou každodennou realitou.

 

10.  Alef (Paulo Coelho)

AlefAlef je návrat Paula Coelha ku koreňom. V úprimnom a prekvapujúcom osobnom portréte odhaľuje, ako ho hlboká kríza viery prinútila vydať sa hľadať cestu obnovy a duchovného rastu. Mág sa chce znovu priblížiť k Bohu, a preto sa rozhodne začať celkom odznova: cestovať, skúšať, znovu sa spojiť s ľuďmi a so svetom. Od marca do júna 2006 sa dá viesť znameniami, navštívi tri kontinenty...

 

11.  Sny a videnia (Vilma Jamnická)

Sny a videniaTajomstvo sna láka odnepamäti. Niektorí ľudia ho vedia aj vyložiť. Vilma Jamnická si sny zapisovala a porovnávala s tým, čo v nasledujúcich dňoch zažila. Pri určovaní symbolík si svoje skúsenosti konfrontovala s Weinfurtovým mystickým šlabikárom, so starými nemeckými a maďarskými snármi, no najväčšmi sa spoliehala na vlastný život. Jej poznámky tvoria základ snára, v ktorom by ste mali nájsť vysvetlenie svojich snov aj vy.

 

12.  Sila (Rhonda Byrne)

Sila - The power Toto je príručka, ako používať najväčšiu silu v celom vesmíre – Silu, ktorá vám dá všetko, čo chcete. Bez Sily by ste sa nenarodili. Bez Sily by na planéte nebolo jedinej ľudskej bytosti. Každý vynález, objav a ľudský výtvor má svoj pôvod v Sile. Dokonalé zdravie, neuveriteľne dobré vzťahy, kariéra, po akej túžite, život naplnený radosťou, toľko peňazí, koľko potrebujete, aby ste mohli byť, čím chcete, robiť a vlastniť všetko, čo chcete, to všetko má svoj pôvod v Sile.

 

13.  Jeden deň (David Nicholls)

Jeden deňRomán z prostredia súčasnej Veľkej Británie o vzťahu medzi mužom a ženou, ktorí sa spoznali na vysokej škole a napriek vzájomnej príťažlivosti sa rozhodnú, že zostanú najlepšími priateľmi. Lenže môže existovať skutočné priateľstvo medzi mužom a ženou? Nie je to skôr láska? Dexter a Emma sa zoznámili na vysokej škole a napriek vzájomnej príťažlivosti sa rozhodli, že zostanú len priateľmi.

 

14.  V tieni mafie II. Čas dravcov (Jozef Karika)

V tieni mafie 2 Pokračovanie bestselleru odkrýva ďalšie šokujúce skutočnosti o praktikách mafie, politickej korupcii, rozkrádaní eurofondov, o biznise s prostitúciou, ale aj o vzťahoch vplyvných mužov k ženám. Strhujúci príbeh nabitý akciou, napätím i netradičnou láskou. Krutý boj o moc tentoraz zasiahne až do najvyšších politických sfér! Michal Harvan chladnokrvne odstránil všetkých nepriateľov aj spojencov, ktorí mu pomohli dostať sa na vrchol zločineckej moci.

 

15.  Kód 9 (Jozef Banáš)

Kód 9Kód 9 vyvolá diskusiu Banáš posiela svojho hrdinu Michala na cestu za hľadaním rovnováhy medzi mužom a ženou po atraktívnych destináciách – od staročínskeho Sianu cez Tibet, Nepál, Indiu až po Vatikán, aby nakoniec zistil, že tou najatraktívnejšou je jeho vnútro. Hľadá a nachádza – seba samého. Na ceste plnej napätia a krajných situácií pochopí, že láska a viera nie sú slová, ale činy. Vďaka tomu je schopný prijať bremeno zodpovednosti.

 

16.  Cudzia krv (Andrea Coddington)

Cudzia krvCudzia krv je skutočný príbeh troch priateliek – Zuzany, Karly a Ely, zachytávajúci ich životy od mladého idealistického až po zrelý, ich cestu za sebapoznaním a takpovediac za vlastnou krvou. Zuzana vyrastá bez rodičovskej lásky. S odhodlaním nežiť život svojej matky a vyhľadať pravého otca spoznáva Karlu, adoptovanú Poloarabku. Ela je bezstarostná, obetuje ambície kvôli dieťaťu.

 

17.  Posledné štyri istoty (Ľavá ruka Boha 2) (Paul Hoffman)

Posledné 4 istoty - Ľavá ruka Boha 2 V druhom diele trilógie Paula Hoffmana trpí hlavný hrdina Thomas Cale pocitom roztrpčenia po tom, čo ho zradila láska jeho života, a zahráva sa s čoraz lákavejšou predstavou vyhladenia ľudstva. V sprievode majstra Bosca sa vracia do útulku, kde už nie je chovancom, ale obávaným a uctievaným stelesnením Božieho hnevu. Bosco mu vysvetľuje, že ľudský rod je skrz-naskrz prehnitý, a preto ho treba zničiť a pripraviť svet na príchod dokonalejšej bytosti.

 

18.  Feng šuej – Harmónia života (Sator Gunther)

Feng šuej Zdravie, blaho a úspech pomocou pozitívnych energií. Kniha o harmonickom a zdravom bývaní vychádza z prastarého čínskeho umenia. Je tu test, pomocou ktorého môžete zistiť, či je váš byt bohatý na energiu a potom rýchlo napravíte rušivé vplyvy. Naučte sa plánovať a zariaďovať bytové priestory a poznatky využijete aj na pracovisku. Výsledky vás príjemne prekvapia.

 

19.  Pád (Padlí anjeli 1)

PádNa Danielovi Grigorim je čosi bolestne známe. Tajomný, uzavretý chlapec pritiahne pozornosť sedemnásťročnej Luce Priceovej hneď v jej prvý deň na internátnej škole Meč a kríž pri meste Savannah. Je jediným svetlým bodom na mieste, kde nie sú dovolené mobilné telefóny, ostatní študenti sú vyšinutí a bezpečnostné kamery ich sledujú na každom kroku. Daniel však nechce mať s Luce nič spoločné – a dáva jej to jasne najavo. No ona sa nevzdáva.

 

20.  Nepriateľ štátu (Jozef Karika)

V tieni mafie 1 Mafiánsky bos Michal Harvan je donútený bojovať do posledného dychu nielen za záchranu štátu, ale aj o život Sone – dievčatka, ktoré je jeho posledným spojivom s ľudskosťou. Stretne sa s najmocnejším nepriateľom, vplyvnou organizáciou založenou ešte dôstojníkmi Hlinkovej gardy, ktorá sa usiluje prevziať moc v krajine. Odhalí sprisahanie politických špičiek a zistí, že ciele štátneho prevratu sú oveľa hrozivejšie, než by si trúfol pomyslieť...

Pridať komentár


V odpovedi prosím používajte iba číslice

Komentáre

(18. januára 2012 v 15:52)
Tanu Keleovu-Vasilkovu mam najradsej mam od nej vsetky knihy a niektore som precitala aj dvakrat. Mam rada skutocne pribehy sucitim s kazdou postavou ani neviem ktora kniha ma najviac vzala precitala som ich tak vela... mesacne si kupim 6-7 knih ale ani raz som neolutovala. prave citam Rez do ziveho. Strasne rada by som si precitala Natasu Kampusch neviem sa dockat kedy tu knihu budem drzat v rukach a vlastnit ju . Mam doma taku malu kniznicu a som na nu hrda :)
(18. januára 2012 v 16:14)
Potešilo ma umiestnenia Táni Keleovej-Vasilkovej, no uznajte, že si to zaslúži :) všetky jej knihy sú výborné - pútavý dej, ktorý čitateľa vtiahne do deja a nedovolí mu odísť od knihy, kým ju neprečíta do konca.... a po čase dokážete opäť siahnuť na túto knihu a znova sa nechávate vtiahnuť do deja, akoby ste to čítali prvý krát :) Naozaj palec hore a klobúk dole :) a preto mám aj 1 poličku vyhradenú osobitne pre jej knihy :) Taktiež ma potešilo, keď som v TOP 20-tke našla aj knihu Púštny kvet od Waris Dirie (a samozrejme aj Deti púšte)... páčia sa mi knihy "písané" životom, možno aj preto, že u mňa sa takéto príbehy neodohrávajú a pri čítaní týchto príbehov si dokážem uvedomiť, že moje problémy sú popri tomto "malina" ...a takýchto kníh sa na predajných pultoch objavuje čoraz viac, preto držím palce aj ostatným autorom, aby sa s týmito príbehmi našli v TOP 20-tke aj oni a aby sa to ich posolstvo obsiahnuté v týchto knihách šírilo čo najviac a ku všetkým :)
(18. januára 2012 v 16:26)
Z tochto rebríčka, naj-20, mám doma 13 kníh a ešte sa na 3 knihy chystám :-)
(18. januára 2012 v 18:32)
Päť kníh z tejto 20-ky mám prečítaných a ešte šesť by som mala rada doma vo svojej knižnici. ...ale postupne, nedá sa všetko naraz. :)
(18. januára 2012 v 20:01)
v dnešnej uponáhľanej dobe je najlepšie ľahké čítanie pri románoch od Vasilkovej si oddýchnem,veľmi zaujímavá je aj snár od p.Jamnickej

Súvisiace knihy

Kniha dňa −50 %

Facebook