bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Knižka, ktorá chutí (+ recept)

Čo by ste povedali na dubákovú praženicu ako predjedlo, lokšovú polievku, ako hlavné jedlo jahňací perkelt, potom tatranský krémeš a niečo zo špajzy – hriatô s medom? Toto všetko a ďalších takmer 150 receptov nájdete v novinke Poklady slovenskej kuchyne – tentoraz zo Spiša, Gemera, Tatier a Zamaguria.

Ak ste si obľúbili sériu kuchárskych kníh Poklady slovenskej kuchyne, máte už šiesty diel do zbierky. Nájdete v nej opäť prekvapivo pestré kulinárske dedičstvo našich predkov. Recepty všeobecne známe a obľúbené, ale aj dávno zabudnuté skvosty, ktoré autorka Silvia Pilková objavila v zapadnutých kútoch Slovenska alebo starých rodinných archívoch.

Všetci poznáme spišské párky, ale len málokto vie, že vznikli v meste pod Spišským hradom – v Spišskom podhradí. Pôvodný recept sa nezachoval, vieme však, že na spiske parki sa používala bravčovina a teľacina, a plnili sa do husacích črievok, ohrievali sa (nevarili), podávali s s chrenom, horčicou, rožkom a zapíjali vínom, či pivom.

Takýchto zaujímavostí, ale najmä plno receptov nájdete v novinke Poklady slovenskej kuchyne 6. Môžete si vybrať z jedál každodenných aj sviatočných, mäsitých aj bezmäsitých, slaných aj sladkých, ktoré nie sú len nostalgickým pohľadom na život našich predkov, ale plnohodnotnou súčasťou moderného jedálneho lístka.
Silvia Pilková viedla dva roky dve výborné reštaurácie, kde prešla všetkými pozíciami. Istý čas pracovala v reštauráciách v Moskve, Prahe a vo Viedni a zvyšok času zbierala skúsenosti v Bratislave.

KoláčVyskúšajte recept na Mrkvový koláč

Cesto
1 a 1/2 hrnčeka cukru
4 vajcia
3/4 hrnčeka oleja
2 hrnčeky polohrubej múky
1 prášok do pečiva
1 lyžička škorice
4 hrnčeky strúhanej mrkvy
3/4 hrnčeka nasekaných orechov

Poleva
120 g masla
250 g jemného tvarohu
1 hrnček práškového cukru
1 vanilkový cukor
nastrúhaná čokoláda podľa chuti

Postup:
Všetky suroviny na cesto spolu dobre premiešame a vylejeme na vymastený plech vysypaný múkou. Pečieme asi 25 minút pri teplote 180 °C. Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Tvaroh vymiešame s maslom, cukrom a vanilkovým cukrom do peny a natrieme na vychladnutý plát cesta. Vrch môžeme ozdobiť nastrúhanou čokoládou a dáme stuhnúť do chladničky.

Viac receptov nájdete v novinke Poklady slovenskej kuchyne  – Spiš, Gemer, Tatry a Zamagurie.

Pridať komentár


V odpovedi prosím používajte iba číslice

Ešte nikto nekomentoval, budete prvý.