Knižka, ktorá chutí (+ recept)
Čo by ste povedali na dubákovú praženicu ako predjedlo, lokšovú polievku, ako hlavné jedlo jahňací perkelt, potom tatranský krémeš a niečo zo špajzy – hriatô s medom? Toto všetko a ďalších takmer 150 receptov nájdete v novinke Poklady slovenskej kuchyne – tentoraz zo Spiša, Gemera, Tatier a Zamaguria.
Ak ste si obľúbili sériu kuchárskych kníh Poklady slovenskej kuchyne, máte už šiesty diel do zbierky. Nájdete v nej opäť prekvapivo pestré kulinárske dedičstvo našich predkov. Recepty všeobecne známe a obľúbené, ale aj dávno zabudnuté skvosty, ktoré autorka Silvia Pilková objavila v zapadnutých kútoch Slovenska alebo starých rodinných archívoch.
Všetci poznáme spišské párky, ale len málokto vie, že vznikli v meste pod Spišským hradom – v Spišskom podhradí. Pôvodný recept sa nezachoval, vieme však, že na spiske parki sa používala bravčovina a teľacina, a plnili sa do husacích črievok, ohrievali sa (nevarili), podávali s s chrenom, horčicou, rožkom a zapíjali vínom, či pivom.
Takýchto zaujímavostí, ale najmä plno receptov nájdete v novinke Poklady slovenskej kuchyne 6. Môžete si vybrať z jedál každodenných aj sviatočných, mäsitých aj bezmäsitých, slaných aj sladkých, ktoré nie sú len nostalgickým pohľadom na život našich predkov, ale plnohodnotnou súčasťou moderného jedálneho lístka.
Silvia Pilková viedla dva roky dve výborné reštaurácie, kde prešla všetkými pozíciami. Istý čas pracovala v reštauráciách v Moskve, Prahe a vo Viedni a zvyšok času zbierala skúsenosti v Bratislave.
Vyskúšajte recept na Mrkvový koláč
Cesto
1 a 1/2 hrnčeka cukru
4 vajcia
3/4 hrnčeka oleja
2 hrnčeky polohrubej múky
1 prášok do pečiva
1 lyžička škorice
4 hrnčeky strúhanej mrkvy
3/4 hrnčeka nasekaných orechov
Poleva
120 g masla
250 g jemného tvarohu
1 hrnček práškového cukru
1 vanilkový cukor
nastrúhaná čokoláda podľa chuti
Postup:
Všetky suroviny na cesto spolu dobre premiešame a vylejeme na vymastený plech vysypaný múkou. Pečieme asi 25 minút pri teplote 180 °C. Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Tvaroh vymiešame s maslom, cukrom a vanilkovým cukrom do peny a natrieme na vychladnutý plát cesta. Vrch môžeme ozdobiť nastrúhanou čokoládou a dáme stuhnúť do chladničky.
Viac receptov nájdete v novinke Poklady slovenskej kuchyne – Spiš, Gemer, Tatry a Zamagurie.
Pridať komentár
Ešte nikto nekomentoval, budete prvý.
Kniha dňa
Súťaže
- S knihou okolo sveta – Hraj každý deň o knihu !!!SÚŤAŽ!!!
- HRAJTE o knihy s podcastom Knižný kompas, ktorý oslavuje!
- Blesková súťaž o 2x Škola noci - Vykúpená
- HRAJTE o poukazy do Školy varenia a kulinárske balíčky
- Preplnený mechúr. Nové dobrodružstvo smoliara Grega z obľúbenej série
- KNIHA za KOMENT počas apríla 2022 bola opäť úspešná
- Knižné hádanky na BUX.SK, nájdite si svoju zľavu a vyhrajte
- Veľká súťaž s novou sériou Cestovná agentúra Tajné svety
- PSIA DUŠA 2 pre všetkých milovníkov psov + SÚŤAŽ
- HRAJTE s filmom podľa knihy Nebezpečná láskavosť