bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Jaroslav Žídek ochutnal gaštanovú polievku (6.10.2011)

Polievku navaril a priniesol do kníhkupectva Panta rhei moderátor Dado Nagy. Bol zvedavý, ako ohodnotí jeho kuchársky počin momentálne jeden z najvychytenejších šéfkuchárov na Slovensku. A čo povedal Jardo na Dadovu polievku?

Neboli ste v Panta Rhei? Môžete ľutovať!Šéfkuchár v paláci

Polievku navaril a priniesol do kníhkupectva Panta rhei moderátor Dado Nagy. Bol zvedavý, ako ohodnotí jeho kuchársky počin momentálne jeden z najvychytenejších šéfkuchárov na Slovensku. A čo povedal Jardo na Dadovu polievku?

Jaroslav Žídek, autor úspešnej knihy Šéfkuchár v paláci, najskôr pochválil Dada Nagya a potom pridal zopár rád na vylepšenie jeho gaštanovej polievky. Skvelý začiatok besedy v bratislavskom kníhkupectve Panta Rhei predznamenal nasledujúcu hodinu: vo vynikajúcej nálade sa diskutovalo o všetkom, čo s varením súvisí a nebolo toho málo.

Jardo prezradil, čo mu blízki vravia najradšej. Hovoril o pokusoch, omyloch a víťazstvách pri zostavovaní nových jedálnych lístkov, ale aj kvalite gastronómie na Slovensku a v zahraničí.

Osobitný priestor venoval moderátor škole varenia s Jaroslavom Žídekom, na ktorej sa sám zúčastnil, aby si osvojil základ thajskej kuchyne. A čo zaujímalo hostí? Napríklad či používa bryndzu pri varení, alebo mangold. Ak ste včera neboli na stretnutí so sympatickým a príjemným Jaroslavom Žídekom, môžete iba ľutovať:-)

Vyskúšajte recept J.Žídeka pre labužníkov - JOGURTOVÝ DEZERT

Jaroslav Žídek Doba prípravy 25 min. Pre 4 osoby.
Polievka:
0,3 l smotana, 0,2 l biela čokoláda, 0,5 l biela Activia, 150 g jahôd
Smotanu dajte zovrieť, nalejte do čokolády, nechajte vychladnúť, pridajte jogurt, jahody a rozmixujte.

Želé:
0,6 l voda, 60 g kakaový prášok, 100 g cukor, 3 g agar
Všetko uvarte, nalejte na plech s fóliou a nechajte stuhnúť. Potom vykrojte krúžky.

Kakaová posýpka:
50 g mandlí, kokosu a hladkej múky, 100 g cukru a 75 g kakaa rozmiešajte a nakoniec pridajte 100 g masla
Znova premiešajte a dajte na plech. Pečte na 170°C asi 5-6 min.

Zmrzlina:
0,5 l mlieka a 0,5 l smotany uvarte a nalejte do karamelu, ktorý pripravíte zo 150 g roztopeného cukru, do ktorého nalejete 250 g whisky. Do zmesi pridajte penu vyšľahanú z 12 žĺtkov a 150 g cukru. Premiešajte a schlaďte na 65°C, potom šľahajte v zmrzlinovom stroji. Ak nemáte zmrzlinový stroj, použite kupovanú zmrzlinu :)

Servírovanie:
Najprv dajte na tanier krúžok želé, ktorý posypete kakaovou posýpkou. Navrch dajte veľkú lyžicu zmrzliny a polejte polievkou.
DOBRÚ CHUŤ!

Jaroslav Žídek

Jaroslav Žídek

Jaroslav Žídek