bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Ocenenia pre najúspešnejších slovenských spisovateľov (10.12.2010)

Ikar oslavoval 20.narodeniny Ikar oslavoval 20.narodeniny

Svetelná UV show, operná diva Ľubica Rybárska, ochutnávka koňakov a belgických praliniek. A samozrejme, množstvo známych spisovateľov. Najväčšie slovenské vydavateľstvo Ikar uzavrelo mimoriadne úspešný rok na tradičnej Ikariáde a zároveň oslávilo 20.narodeniny. Spomínalo sa na Editu Sipeky, rozdávali sa ocenenia pre najlepších spisovateľov a poslední hostia odchádzali neskoro po polnoci.
Dnes si už málokto uvedomí, že Ikar je vlastne lokomotívou slovenského knižného trhu. Toto vydavateľstvo dalo do pohybu moderné vydávanie kníh, veľkolepé obrazové publikácie, svetových autorov,“ vyznal sa Kamil Peteraj, ktorý získal Zlatú knihu za zbierku básní Čo sa šeptá dievčatám. „Každý muž by mal vo vhodnej chvíli vedieť, čo tým dievčatám treba šepkať, pozor však, každá má rada niečo iné,“ usmial sa Peteraj.

Zlatú knihu za predaj viac ako 15.000 výtlačkov získal aj anonymný autor Eli Elias za knihu Zdochnuté srdce. Cenu prevzala uznávaná producentka Silvia Panáková, ktorá pripravuje film s rovnomenným názvom.

Zlatú knihu v kategórii Osobnosti radia si prevzala Emma Tekelyová za knihu Ženy nebláznite! Vek je len číslo. „Mňa objavila pred 12 rokmi pani Belopotocká, ukázala na mňa prstom a povedala: Ty napíšeš knihu! Je neuveriteľné, aký je ona mág a aký má čuch na dobrých autorov, ktorých má Ikar naozaj veľmi veľa,“ hovorila zachrípnutá Emma Tekelyová.

V tej istej kategórii dostala cenu aj kniha receptov Pečieme s Teleránom, ktorú zostavila Adriana Poláková spolu s Jankou Hospodárovou a Lenkou Šoóšovou. „Ak nevie niekto z vás piecť, kniha Pečieme s Teleránom vás to naučí, takže pod vianočný stromček treba dve-tri knihy kúpiť,“ nabádala Adriana Poláková.

Hneď dve Platinové knihy za predaj viac ako 25.000 výtlačkov získala Táňa Keleová-Vasilková za romány Sľub a Klamstvá. Stala sa zároveň najúspešnejšou autorkou v doterajšej histórii vydavateľstva. Z jej dvadsiatich kníh sa predalo 845.000 kusov. Porazila tak aj J.K.Rowlingovú, ktorá na Slovensku predala „iba“ 802.000 výtlačkov. „Bez písania si neviem život ani predstaviť. Je to niečo také dôležité ako moja rodina, moje deti, môj manžel a láska,“ dodala Keleová-Vasilková.

Cenu literárnej kritiky Zlaté pero za rok 2010 získal Juraj Šebo za titul Budovateľské 50. roky. Porota posunula do prvej desiatky viaceré slovenské bestsellery ako V tieni mafie od J.Kariku, Židovku Andrey Coddington, ale aj prvý titul z Edície Mám talent Nový život bez chlapa anonymnej dvojice Buless. Pre Šebovu knihu sa napokon rozhodli vďaka nadhľadu, vzdelanosti a štylistickej zručnosti autora, ktorý vytvoril osobitú výpoveď o generačnej skúsenosti.
Každý ocenený autor dostal originálnu plastiku od výtvarníčky Márie Banášovej, ktorá znázorňuje dieťa šťasteny s apelom, aby autorom úspech a sláva nezatienili zrak.

Ikar tiež bilancoval 20-ročnú históriu, počas ktorej sa stále drží na najvyššej priečke slovenských vydavateľstiev. Celkovo predal vyše 21 miliónov výtlačkov kníh a medzi najpredávanejších patria okrem spomínanej Keleovej-Vasilkovej, Tekelyovej a Rowlingovej aj Boris Filan a Edita Sipeky. Jej Vysoká škola chudnutia sa stala vôbec najpredávanejším titulom slovenského autora – predalo sa z nej vyše 63.000 kusov. Predstavitelia Ikaru, ale aj všetci prítomní si chvíľou ticha uctili jej pamiatku. Členke predstavenstva vydavateľstva Ikar Gabriele Belopotockej sa už po pár slovách zlomil hlas a so slzami v očiach odovzdala mikrofón riaditeľke vydavateľstva. „Edita bola žena plná energie, radosti, optimizmu, vždy dobre naladená. Kamkoľvek vošla, zaujala. Takáto ostane v našich spomienkach,“ povedala roztraseným hlasom tiež dojatá Valeria Malíková.

VÝSLEDKY TIPOVACEJ SÚŤAŽE – KTO ZÍSKA OCENENIA?

Ďakujeme za všetky vaše tipy a želania k naším narodeninám. Verím, že knihami, ktoré plánujeme vydať, vám budeme robiť aj naďalej radosť. Teraz však potešíme piatich z vás, ktorí sa svojimi tipmi najviac priblížili výsledkom ocenení. Ako ste si prečítali, ceny si prevzali:

Táňa Keleová-Vasilková, Emma Tekelyová, Eli Elias, Kamil Peteraj, Adriana Poláková a Juraj Šebo.

Nikto neuhádol všetkých 6 ocenených autorov. Najčastejšie sa okrem ocenených objavovali mená J.Banáš, B.Filan, J.Karika, Buless, Matkin, Evita Urbaníková ai. Máme však 5 správnych tipov a viacerí uhádli troch ocenených spisovateľov. Z nich sme vybrali týchto výhercov.

Výhercovia
1.cena: MAGDALÉNA za 5 správnych tipov získava darčekový balíček - encyklopédia Predhistória, tričko ku knihe Legenda o lietajúcom Cypriánovi, kvalitná organicky spracovaná taška zo 100% bavlny s potlačou tváre nórskeho detektívkara Jo Nesba, raňajkový set z porcelánu
2.cena: JAKUB za 3 správne tipy dostane 1.zväzok série Tisíc a jedna noc, puzzle zo série Tom Arma (1000 kusov), kvalitnú organicky spracovaná taška zo 100% bavlny s potlačou tváre nórskeho detektívkara Jo Nesba
3.cena: ADRIANA za 3 správne tipy získava sadu sklenených svietnikov v jemných trendových farbách, novinku Justina Cronina Priechod
4.cena: KIKUSH za 3 správne odpovede pošleme set ozdobných stužiek, aby sa jej lepšie balili vianočné darčeky s knihami, novinku Vianoce s Nigellou
5.cena: LENKA sa za 3 správne tipy môže tešiť na ozdobný kreatívny set (vytvorte si vlastné dekorácie na vianočný stôl, darčeky, pozdravy...), dve novinky z Edície Mám talent – V pazúroch moci a Prebuď sa!

Všetkým blahoželáme, výhercov budeme kontaktovať e-mailom a ostatným želáme krásne Vianoce s knihami...napríklad aj z vydavateľstva Ikar
Ikar oslavoval 20.narodeniny
Ikar oslavoval 20.narodeniny Ikar oslavoval 20.narodeniny
Ikar oslavoval 20.narodeniny
Ikar oslavoval 20.narodeniny
Ikar oslavoval 20.narodeniny Ikar oslavoval 20.narodeniny
Ikar oslavoval 20.narodeniny
Ikar oslavoval 20.narodeniny


Foto: Ľubomír Drahoš