bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Poklady slovenskej kuchyne 4

Nechajte sa zlákať pokladmi slovenskej kuchyne z oblastí Hont, Podpoľanie a Novohrad.

Poklady slovenskej kuchyneBratislava 2. júla  2013 – Na čo máte chuť? Na  sebechlebský trhanec, bírhund zo štiavnického Povrazníka, husárove vajcia, vyprážanú baraninu, uhliarske párance z Pukanca alebo opitéhofrantiškána starkej Buzalkovej? Aj tieto recepty nájdete v štvrtej časti série kníh Poklady slovenskej kuchyne. Autorka  Silvia Pilková upriamila tentokrát svoju pozornosť na tradičné pochúťky Hontu, Podpoľania a Novohradu.

Kým pre celú oblasť Hontu boli dominantné múčne jedlá ako trhance, rezance, párance, lokše, pirohy, haruľa a pod., na  Podpoľaní sa varievali kyslé zatrepané alebo zapražené polievky, a to väčšinou z plodín ako zemiaky, fazuľa, šošovica, hrach alebo čerstvá kapusta. Zaujímavé boli polievky zvané mrvenica, z ktorých najznámejšie boli zapražená mrvenica, hríbová mrvenica, cibuľová mrvenica a mlieková mrvenica. Pre Novohrad boli typické osúchy nasladko či na slano, jedlá sklárov s názvami ako točňa, do polievky sa používal bôb, huby, kapusta či cícer. Sýte a bohaté jedlá sa varili pre chlapov, ktorí pracovali v hutách, baniach alebo pri ťažbe dreva. Ale nájdeme tu aj fučku nasladko či koláče z jabĺk.

Pestrá zmes typických tradičných jedál Hontu, Podpoľania a Novohradu obsahuje dohromady viac ako 150 receptov rozdelených do kategórií: predjedlá,  polievky, omáčky, prívarky,

hlavné jedlá,  koláče, sviatočné jedlá,  niečo do špajzy.

Pre autorku knihy Silviu Pilkovú nijaký kút Slovenska nie je cudzí. Varenie je jej najväčšia vášeň. Varí už od detstva a načas sa varenie stalo aj jej povolaním. Dva roky viedla dve výborné reštaurácie, kde prešla všetkými pozíciami. Istý čas pracovala v reštauráciách v Moskve, Prahe a vo Viedni a zvyšok času zbierala skúsenosti v Bratislave.

Titul Poklady slovenskej kuchyne 4. Hont, Podpoľanie, Novohrad vychádza na 192 stranách. Maloobchodná cena 10,90  €.

Pridať komentár


V odpovedi prosím používajte iba číslice

Ešte nikto nekomentoval, budete prvý.