bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







METRO 2034

Fenomenálny postapokalyptický sci-fi román z Ruska pokračuje Bratislava 26. júla 2011 – Po mimoriadne úspešnom kultovom sci-fi románe Metro 2033, ktorý zaznamenal obrovský úspech u čitateľov, prichádza voľné pokračovanie s názvom Metro 2034. Tí, čo zostali, sa usilujú prežiť… stoj čo stoj.

Metro 2034Rok 2034. Svet je v troskách. Ľudia sa navzájom vyhubili. V mestách zničených rádioaktívnym odpadom sa nedá žiť. Za ich hranicami sa rozprestierajú vyprahnuté púšte a húštiny čudných zmenených lesov. Nikto netuší, aké tvory v nich žijú. Civilizácia zaniká. Kedysi dominantný ľudský druh upadá do zabudnutia a spomienky na jeho slávu blednú.

Od týchto udalostí ubehlo necelých dvadsať rokov, človek však už nie je korunou tvorstva. Druhy, ktoré vznikli v zamorenom svete, sú oveľa lepšie prispôsobené žiareniu. Éra ľudstva sa chýli ku koncu. Ostalo len málo tých, čo sa nechcú zmieriť s realitou, zopár desiatok tisíc. Bývajú v moskovskom metre, najväčšom protiatómovom kryte, aký človek vybudoval. V poslednom útočisku ľudstva, kde sa všetko podriaďuje jedinému: vôli prežiť.

Autor Metra 2034 Dmitry Glukhovsky (1979) je ruský spisovateľ, rozhlasový a televízny moderátor, novinár a bývalý vojnový korešpondent v Izraeli a Abcházsku. Roku 2005 debutoval románom Metro 2033. V Rusku sa kniha stala kultovou a vznikla podľa nej populárna počítačová hra. V roku 2007 román získal cenu za najlepší debut na európskom sci-fi stretnutí EuroCon. V tom istom roku autor vydal druhú knihu Sumerki (Súmrak), ktorú sám označuje ako mystifikáciu prezlečenú za triler. Napísal aj poviedky Noč (Noc), Raskazy o životnych (Príbehy o zvieratách) a divadelnú hru Infinita Tristessa. Román Metro 2034 vyšiel v Rusku roku 2009. Je voľným pokračovaním románu Metro 2033 (Ikar 2010), paralelným príbehom s novými postavami.

Z ruského originálu Metro 2034 (Popuľarnaja literatura, Moskva, Rusko) preložil Filip Pacalaj.

METRO 2034 vychádza na 224 stranách. Maloobchodná cena 9,90 €.

Priložené odkazy: Metro 2034