bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







METRO 2033

Metro 2033 Fenomenálny postapokalyptický sci-fi román z Ruska

Bratislava 28. apríla 2010Obrovský úspech u čitateľov, cena za najlepší debut na európskom sci-fi stretnutí EuroCon 2007, pol milóna predaných výtlačkov, mimoriadne úspešná počítačová hra s rovnomenným názvom. To všetko predstavuje kultový sci-fi román ruského autora Metro 2033.
Odvtedy, čo Arťom býva v metre na stanici VÚNCH, na povrchu bol iba raz, a aj to tajne. Po jadrovom výbuchu už totiž zem nie je pre ľudí bezpečná... Život na stanici je dobre zorganizovaný a prebieha takmer normálne, ale v sústavnom strachu – začali na ňu útočiť nebezpeční čierni mutanti. A preto sa Arťom podujme na splnenie úlohy od záhadného Lovca, aby pomohol zachrániť nielen svoju stanicu, ale celé metro.

Takto sa začína postapokalyptické putovanie celým moskovským metrom uzavretým za hermetickými bránami, kde nie je rozdiel medzi dňom a nocou a univerzálnym platidlom sú náboje. Arťom má rád príbehy a legendy o metre, spomienky pamätníkov života na povrchu, trápia ho hororové sny a občas halucinácie, celkom dobre strieľa zo samopalu, trpí strachom z otvoreného priestranstva, politiku priveľmi nesleduje, čosi čítal o antických dejinách, neje potkanie mäso a na svojej ceste nachádza a stráca priateľov, nepriateľov, nové druhy života, fanatikov, revolucionárov, raketometníkov... aj knihovníkov a cestujúcich, ale tí dvadsať rokov po jadrovej vojne vyzerajú trochu ináč. A všetko sa rozhodne tam, na povrchu – na Ostankinskej veži. Dobrodružný filozofický sci-fi triler odhaľuje tajomstvá tunelov v moskovskom metre i ľudskej podstaty.

Dmitry Glukhovsky (1979). Ruský spisovateľ, rozhlasový a televízny moderátor, novinár a bývalý vojnový korešpondent v Izraeli a v Abcházsku. Metro 2033 je jeho románovým debutom z roku 2005. V Rusku sa kniha stala kultovou a vznikla podľa nej počítačová hra. V roku 2007 román získal cenu za najlepší debut na európskom sci-fi stretnutí EuroCon. V roku 2007 Glukhovsky vydal svoju druhú knihu Sumerki (Súmrak), ktorú sám autor označuje ako mystifikáciu prezlečenú za triler. Je tiež autorom zbierky poviedok Noč (Noc), Raskazy o životnych (Príbehy o zvieratách) a divadelnej hry INFINITA TRISTESSA. V roku 2009 vyšiel v Rusku jeho ďalší román Metro 2034 (Metro 2034), ktoré nie je pokračovaním Metra 2033, ale paraleným príbehom s inými postavami.

METRO 2033 vychádza na 352. Maloobchodná cena 13,90 € .
Slovenský preklad Zuzana Nedbalová.