Súťaž o 3x novinku Ako chutí masala
Ak radi cestujete, spoznávate ďaleké krajiny a ešte vás aj láka ochutnať exotické jedlá, toto je kniha pre vás. Michaela Samant sa narodila na Myjave, ale už 11 rokov žije v Indii so svojím indickým manželom a dvomi krásnymi deťmi. Jej nová kniha je nielen o živote v druhej najľudnatejšej krajine sveta, ale aj o chutnom jedle. A my máme pre vás 3 tieto knihy, takže stačí sa zapojiť do súťaže a jedna z nich môže byť vaša:)
Ako chutí masala je pútavé rozprávanie o tom, aké to je vymeniť maminu bábovku a sviečkovú za indické puri bhaji, ale aj o tom, čo všetko so sebou môže priniesť začiatok „nového života“ v Indii.
Michaela si začala na internete dopisovať s úprimným a láskavým Sunilom a zrazu sa z jej života stalo dobrodružstvo. Zbalila si veci a vyrazila do Indie, kde hneď po prvom stretnutí bolo jasné, že sa Michaela späť domov už nevráti. Najskôr potrebovala čas, aby sa tam udomácnila, mala zmiešané pocity, aj ťažké chvíle, no napokon zakotvila v krásnej Indii a začala prenikať do jej tajov. S mnohými zisteniami sa delí v knižke Ako chutí masala, prezradí indické kulinárske tajomstvá, ponúkne recepty a presvedčí vás, že šťastie možno nájsť kdekoľvek na svete.
Zapojte sa do našej súťaže a môžete vyhrať jednu z týchto troch kníh. Nižšie pod formulárom vám ponúkame receptík na Indický chai s mliekom a zopár rád od Michaely, ako variť doma „Indiu“.
A pozor, v pondelok 29.apríla o 17.00 predstavia túto knižku v bratislavskom Panta Rhei na Poštovej ulici. Knihu uvedie do života známy šéfkuchár Jaroslav Žídek a program bude moderovať Jozef Dado Nagy. Ste srdečne vítaní.
Ďalšie knihy o varení a pečení: http://bit.ly/kuchyna_bux
Recept na Indický Chai s mliekom
Potrebujete 2 hrnčeky (200 ml) vody, 2 lyžičky cukru, 2 lyžičky kvalitných indických čajových lístkov (sušený čierny čaj) a plnotučné mlieko (podľa chuti).
Postup: Vodu dajte do hrnca a priveďte do varu. Pridajte sypaný čaj, cukor, oheň zmiernite a 3 až 5 minút povarte. Záleží na tom, aký silný ten čaj chcete. Zvlášť prevarte mlieko. Čaj sceďte a rozdeľte do hrnčekov. Pridajte prevarené mlieko. Prelejte ho párkrát z hrnčeka do hrnčeka, aby sa troška napenil.
Na dochutenie čaju môžete pridať kardamón, muškátový oriešok alebo škoricu, čím vznikne Masala Chai.
Na zdravie:-)
Ako doma variť „Indiu“
„Základnou chybou je, ak ľudia použijú karí korenie a nič viac. Vtedy je to “niečo” na kari korení, ale nie indické jedlo,“ vysvetľuje Michaela Samant. „Lenže na Slovensku je to s niektorými koreninami ťažké, takže sa nečudujem, že ľudia základné koreniny, ktoré majú do jedla ísť nahrádzajú karí korením,“ dodáva.
Ak chcete doma variť indické jedlá, mali by ste mať doma tieto základné suroviny: červenú cibuľu, z korenín aj kurkumu, semienka koriandra, garam masala, rímsky kmín, černuchu, feniklové semienka, bobkový list, horčičné semienko, karí lístky, kašmírske, alebo obyčajné čili korenie, biely mak, sušené červené čili papričky a sušenú senovku grécku.
„Toto sú koreniny, ktoré celkom určite nájdete u mňa v kuchyni a ktoré používam denne, čiže ich považujem za základ indickej kuchyne. Ale je to individuálne, záleží, na aké jedlá je rodina zvyknutá, podľa toho potom vyzerá aj zostava korenín v kuchyni,“ dodáva Michaela.
Základné indické koreniny horný rad zľava: garam masala, kašmírske čili korenie, koriander, dolný rad zľava: kurkuma, rímska rasca a sušená senovka grécka. Foto: Michaela Samant
Ako Michaela Samant priznala, jej začiatky s prípravou indickej kuchyne boli doslova katastrofou. „Absolútne som netušila, ako mám postupovať pri správnej príprave karí. Moje prvé pokusy boli len také fazuľové vodové žbrndy a neforemné, tvrdé placky. Trvalo mi, kým som sa do toho ako tak dostala, prestala sa ľutovať a nahovárať si, že to jednoducho nejde. Nakoniec som sa nahnevala sama na seba a povedala som si, že to zvládnem,“ hovorí Michaela. Nič iné jej ani nezostávalo.
Keď si Michaela dnes na to spomenie, už sa len usmieva, a indická kuchyňa jej príde úplne jednoduchá. „Varím už asi dva roky tak, že sa nemusím hanbiť ponúknuť aj indických hostí. Dokonca hosťom u nás doma veľmi chutilo a ich manželky chceli odo mňa aj recept.
Myslím, že som lepšia v príprave indickej kuchyne, ako tej slovenskej, keďže s ozajstným varením som začala až po svadbe. Ak by mi niekto povedal, že mám uvariť dobrý guláš, asi by chutil horšie, ako keby som popri tom uvarila karí. Ale stále je toho veľa, čo sa musím naučiť. V kuchyni sa nikdy nedá povedať, že už viem všetko,“ zamýšľa sa Slovenka žijúca v Indii.
S pomocou knihy Ako chutí masala a portálu varecha.sk
Pridať komentár
Komentáre
Kniha dňa
Súťaže
- S knihou okolo sveta – Hraj každý deň o knihu !!!SÚŤAŽ!!!
- HRAJTE o knihy s podcastom Knižný kompas, ktorý oslavuje!
- Blesková súťaž o 2x Škola noci - Vykúpená
- HRAJTE o poukazy do Školy varenia a kulinárske balíčky
- Preplnený mechúr. Nové dobrodružstvo smoliara Grega z obľúbenej série
- KNIHA za KOMENT počas apríla 2022 bola opäť úspešná
- Knižné hádanky na BUX.SK, nájdite si svoju zľavu a vyhrajte
- Veľká súťaž s novou sériou Cestovná agentúra Tajné svety
- PSIA DUŠA 2 pre všetkých milovníkov psov + SÚŤAŽ
- HRAJTE s filmom podľa knihy Nebezpečná láskavosť