bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Kuchárska biblia (recenzia)

Kuchárska biblia od Jeni Wrightovej a Erica Treuille je v pravom slova zmysle biblia pre každého kuchára. Táto kniha sa líši od mnohých najmä tým, že neponúka len množstvo receptov, ale aj rôzne kuchárske základy a techniky, ktoré sa bežne učí človek celý život. To z nej robí takmer encyklopédiu pre kuchárov.

 Vyše 350 strán tejto knihy vás naučí, ako správne pripraviť kvalitný vývar, vykostiť rybu, pripraviť rybacie steaky či domáce cestoviny. Všetky tieto postupy a prípravy boli spracované podľa rád šéfkuchárov, a teda odborníkov na jedlo. Kuchárska biblia vás bude sprevádzať od výberu kvalitných surovín, cez prípravu jedla až po konečné servírovanie.

 "Kniha, vďaka ktorej odhalíte umenie šéfkuchárov, ich tipy a triky, skratky a rady. 2 000 fotografií vám krok za krokom ukážu, ako si vybrať a pripraviť suroviny, chutne uvariť a podávať hotové jedlá so širokou škálou prísad. Vyše 200 klasických receptov. A 700 návodov na zvládnutie kuchárskych techník vám zaručí kulinársky úspech. Le Cordon Bleu predstavuje srdce francúzskej gastronómie už vyše sto rokov a toto je ich Kuchárska biblia."

 Kniha je rozdelená do pätnástich kapitol. Každá z nich sa zameriava na prípravu odlišných druhov jedál z rôznych kategórií od polievok, plodov mora, zeleniny, mäsa až po omáčky a zákusky. Na začiatku kapitol nájdete základné informácie o tom, ako si vybrať správne ingrediencie. Zistíte ako otestovať čerstvosť vajíčok alebo ako má vyzerať kôrka tvrdého syra. Ak je dobrý základ, jedlo bude o to kvalitnejšie a chutnejšie.

 Ďalej nasledujú rôzne spôsoby prípravy jednotlivých jedál. V tomto momente je jasné, prečo je kniha označovaná za kuchársku bibliu. Na niekoľkých stranách nájdete desiatky rôznych spôsobov prípravy jednej konkrétnej suroviny. Napríklad kapitola o rybách obsahuje 15 spôsobov prípravy ryby – dusenie, grilovanie, pečenie v papieri, v listoch, v bylinkovej či slanej kruste alebo vyprážanie v orieškovom masle.

 Kuchárska biblia obsahuje stovky fotografií, ktoré sa nachádzajú pri postupoch príprav. Tak si môžete presne overiť, či vaše výsledné dielo vyzerá podobne ako na fotografii a skontrolovať postup aj výsledok. Okrem nich je v knihe aj množstvo farebných rámčekov, v ktorých nájdete ďalšie zaujímavé informácie o surovinách a receptoch.

 Posledné strany knihy patria kapitole o využití byliniek a korenín. Nájdete v nej základné bylinky a koreniny s popisom chuti a vhodným použitím, a tiež spôsoby správneho skladovania byliniek. Bodkou na záver sú tabuľky – teploty v rúre, objemy, hmotnosti, ktoré sú prevedené do anglického merného systému. Ako správna encyklopédia aj Kuchárska biblia má na konci slovník s neznámymi výrazmi ako canelle, fondue či darne a ich vysvetlením.  

Kniha Kuchárska biblia nie je módnou záležitosťou ani súčasným trendom. Je to kniha na celý život s ktorou zvládnete všetky prípravy najrôznejších receptov, od najjednoduchších príprav omelety až po domáce pečenie chleba. O niekoľko rokov bude pre vás rovnako vzácna ako aj teraz.

Recenzoval: Lucia Hausknechtová
http://www.kamzakrasou.sk/kucharska-biblia-recenzia-/4771

Pridať komentár


V odpovedi prosím používajte iba číslice

Ešte nikto nekomentoval, budete prvý.