bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Zdena Studenková ponúka herecké historky a vyše 200 receptov

„Kto nevyrastá s babičkou, má podľa mňa chudobnejšie detstvo.“
Tvrdí vo svojej novej knihe prvá dáma slovenského herectva Zdena Studenková.
Nazvala ju Aj varenie je umenie, a je to už jej tretia kuchárska kniha. V tejto ponúka zážitky z filmovania a divadelných dosiek, herecké historky svojich kolegov a k tomu 240 receptov z rodinného dedičstva, ale aj o priateľov a známych.

Ako sama vraví, je tu nová éra, s potravinami, surovinami a koreninami, o akých sa nám pred pár rokmi ani nesnívalo. Kým klasické jedlá ponúka v pôvodnej podobe – pretože rezeň má byť taký, aký si ho pamätáme od mamy; možnosti modernej gastronómie s fantáziou využíva vo svojich vlastných, „autorských“ kuchárskych dielach. So šarmom sebe vlastným nám tak ukazuje, že zdravý spôsob stravovania sa ľahko dá spojiť so skvelým gurmánskym zážitkom.

Pavol Mikulík, skvostný kuchár, gurmán, láskavý človek, vždy sa s každým podelil o to, čo vedel. Najhoršie však bolo, keď sa v dabingu pri mikrofóne strhla debata o jedle a potom sme ako živé dôkazy Pavlovho reflexu museli prerušiť nahrávku a zahnať hlad a škvŕkanie v žalúdku aspoň vodou. Na fľaškové posedenie vkráča do študovne so širokým úsmevom a pocitom, že nič nevyjde navnivoč, aj Milka Vášáryová so svojou rajskou pochúťkou. Kamila Magálová zakaždým prekvapí niečím novým, lebo jej zásoby receptov po maďarskej starej mame sú nevyčerpateľné. Maťo Huba – kto by si to pomyslel –, tento predstaviteľ intelektuálov, pečie zázračné štrúdle a Janko Kroner je odborníkom na kotlíkový guláš.

Pozrite si video Zdeny Studenkovej:

Nie je to však iba kniha o varení a receptoch. Zdena Studenková vás pozýva aj do svojej hereckej spomienkovej komnaty, z ktorej vyťahuje milé, zábavné a miestami pikantné zážitky so známymi kolegami. K tomu zaujímavé postrehy z ciest, spomienky na filmovačky a divadelné hry.

V úvode spomína na svoje herecké začiatky, kultové filmy ako S tebou mně baví svět, či Anděl s ďáblem v těle. Pomedzi recepty pridáva krátke herecké historky o svojich kolegoch, ako Ladislav Chudík, Eva Krížiková, Emil Horváth, Jozef Vajda, Maroš Kramár, Kamila Magálová, Marína Kráľovičová a mnohí ďalší.

K nie veľmi veselým zážitkom patrí aj točenie v rakve. Neviem, či ste si už v nejakej poležali. Ja dvakrát a musím povedať, že to nie je nijaké leháro. Po prvý raz som si to užila v inscenácii Izrafel s Ivankom Mistríkom. Ako jeho nebohú veľkú lásku ma zastlali do rakvy. Podo mnou tá hnusná slamová výstelka, zakryli ma čiernym flórom, obložili kvetinami, Ivo nado mnou ronil slzy a krásne hral ťažký monológ. Pekne sme nakrútili prvý obraz a potom vyhlásili pauzu z technických príčin. Kto by sa však obťažoval aranžovať ma do truhly druhýkrát! Nechali ma vnútri. Pozhasínali veľké svetlá, kameramani vyšli von na cigaretku a ja som si odžívala to, čo opisujú v knižkách ako – videl som svetlo na konci tunela. Hrdinsky som prežila svoju prvú smrť, ale druhýkrát už, prosím, radšej bez plného vedomia.

Na záver knihy Aj varenie je umenie pridáva najmä pre dámy osobné návody, ako si uchovať skvelú figúru a krásnu pleť, teda to, čo na nej všetci obdivujeme.

Autorom fotografií Zdeny Studenkovej v knihe je reklamný fotograf Jakub Klimo. Autorom fotografií jedla je Dušan Křístek a o foodstyling sa postaral Denis Glinda.

Milan Buno, knižný publicista

Pridať komentár


V odpovedi prosím používajte iba číslice

Ešte nikto nekomentoval, budete prvý.