bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Základy jedlej fytoterapie: Liečivá sila stromov a ich plodov

Jedlé stromy a kríky sú ako malé farmaceutické továrne. Plody šípok sú plné vitamínu C, lipové kvety pomáhajú upokojiť myseľ, žalude boli kedysi základom výživy počas tuhých zím a smrekové výhonky podporujú imunitu. Mnohí z nás ani netušia, koľko živín sa ukrýva v korunách stromov.

Vstúpte do sveta, kde sa liečivá sila prírody skrýva vysoko nad zemou – v kvetoch, listoch, púčikoch či plodoch stromov a kríkov. Zistite, ako tieto prírodné poklady preniesť do vašej kuchyne a pripravte si doma svoje vlastné zdravé a chutné jedlá.
V knihe Liečivá sila stromov a plodov nájdete recepty a inšpirácie, ktoré vám ukážu, že lesy, lúky a záhrady nie sú len miestami oddychu, ale aj nevyčerpateľným zdrojom surovín na varenie či pečenie voňavých a liečivých dobrôt.

Kniha ponúka 99 úžasných prírodných receptov, ktoré oživia a obohatia vaše jedálničky. Môžete si pripraviť:

  • lipovú kávu
  • liečivý smrekový med
  • voňavý jarabinový koláč
  • slávnostné žaluďové sušienky
  • čoko-lipový puding
  • lipový oxymel
  • ružové maslo
  • drienkové pyré

Naučíte sa rozpoznávať jedlé časti rastlín v lese – ako fungujú signatúry rastlín a čo to znamená. Začnete pripravovať chutné pokrmy a nápoje. Zároveň si posilníte svoje zdravie. „Ak by ste ochutnali mladé výhonky smreka, možno by ste boli prekvapení ich citrusovou chuťou. Agátové kvety zas chutia ako sladký dezert. Listy bukov majú jemne kyslastú chuť a žalude prinášajú orechovú hĺbku do jedál,“ dodáva Diana.

Diana už pred dvomi rokmi napísala knihu Liečivá sila divokých byliniek, ktorá sa stala bestsellerom, 10-tisíc predaných výtlačkov a ocenenie Zlatá kniha. Teraz jej pribudla sestra Liečivá sila stromov a plodov, a v nej tipy ako zužitkovať to, čo rastie nad nami, na stromoch, čiže kvety, listy, kôru, plody stromov. Napríklad čo si vyrobiť z plodov hlohu obyčajného, agátu bieleho alebo ako sa dá využiť taká obľúbená baza čierna.  
V knihe nájdete recepty z plodov jarabiny vtáčej, slivky trnkovej, ruže šípovej, je tam výborný orgovánový med, či sladké javorové placky.

Mladé listy (neskorá jar a začiatok leta) – mladé lístky sa zbierajú v máji a júni, keď sú svieže a svetlozelené. Obsahujú množstvo vitamínu C, flavonoidov a trieslovín. Sú ideálne na prípravu čajov, tinktúr, sirupov alebo ako prísada do šalátov. Ich detoxikačné účinky pomáhajú telu zbavovať sa nadbytočnej vody a podporujú činnosť obličiek.

Pozrite si video s autorkou:

99 receptov z plodov stromov a kríkov, ktoré sa oplatí vyskúšať. A k tomu množstvo zaujímavých informácií a tipov. Ako hovorí Diana Mozoláková – Les je ako knižnica, kde každá vetva, každý list a každý plod nesú svoj vlastný príbeh. Tak si ich prečítajme.

Milan Buno, knižný publicista

Pridať komentár


V odpovedi prosím používajte iba číslice

Ešte nikto nekomentoval, budete prvý.