bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe iBux.sk







Vyskúšajte recepty z Výnimočnej kuchárky Vlaďky Čobrdovej

Ak ste to meno nepočuli, Vlaďka Čobrdová je úspešná poradkyňa v oblasti zdravého stravovania. Pýši sa titulom "wellness ambasádor" pre sieť známych austrálskych supermarketov so zdravou stravou, ktoré fungujú v rámci projektu About Life. Mnohé z receptov, ktoré nájdete v jej knihe Výnimočná kuchárka, sama vymyslela na základe svojich znalostí z oblasti zdravej výživy.

Recepty sú overené časom aj spokojnými zákazníkmi, ktorí si na týchto jedlách pochutnávajú v sieti stravovacích zariadení po celej Austrálii.

„Naša spoločnosť by nebola priekopníkom v oblasti zdravých potravín, keby nebolo Vlaďkiných odborných znalostí a energie. Jej stravovacia filozofia sa zameriava na dôležitosť používania čo možno najkvalitnejších prírodných ingrediencií, ktoré sú bez chemikálií a v súlade nielen s naším telom, ale aj s ročnými obdobiami,“ vysvetľuje Jodie Stewart z About Life.
Ako dodáva, Vlaďka miluje chuť prirodzene produkovaných potravín – aké úžasné je potešenie z jemne osolenej čerstvej paradajky! Recepty v tejto knihe sú zároveň vrcholom dlhoročnej práce a vedomostí o kombinovaní ingrediencií tak, aby vytvorili perfektnú rovnováhu medzi zdravím, výživou a chuťou. Nie nadarmo je heslo Jedlo ako liek jedným zo základných stavebných kameňov filozofie projektu About Life.
Vlaďkine recepty vám zaručene vyčarujú úsmev na tvári a dodajú elán a energiu do života.

A prečo je táto kuchárska kniha výnimočná?
Pretože inšpiráciou pre jej recepty je slovenská kuchyňa, ktorá tvorí základ mnohých pokrmov. Sú však prezlečené do nového šatu a obohatené o ešte výživnejšie suroviny. Filozofia, ktorá sa vinie celou knihou, nie je o obmedzovaní sa v jedení alebo v živote. Vlaďkin prístup je o hľadaní rovnováhy, vychutnávaní si dobrého a zdravého jedla, hoci aj s pohárikom dobrého vína či piva. Kuchárka je navyše zostavená tak, aby sa podľa nej mohli stravovať aj tí, ktorí preferujú raw kuchyňu, jedlá bez laktózy, lepku, ale aj vegetariáni, vegáni a vyznávači paleo stravy.

„Použite túto knihu ako inšpiráciu a nebojte sa experimentovať. Ak nebudete mať niektoré ingrediencie k dispozícii, pokojne ich nahraďte príbuznými surovinami. A nemajte strach zaradiť do svojho jedálneho lístka superpotraviny! Mnohé vôbec nie sú také drahé, ako by ste si mysleli, a sú tiež dostupné,“ vyzýva v knihe Výnimočná kuchárka sympatická Vlaďka Čobrdová.

A aké recepty v nej nájdete?
Napríklad liečivý vývar z kostí, mäsovo-guinoové guľôčky, cuketové lazane, halušky z teff múky nielen pre celiatikov, najlepší banánový chlieb či raw mätové rezy. A to je len malá ochutnávka jedál, z ktorých sa vaše chuťové poháriky dostanú do vytrženia a po ktorých vaše telo zaplesá od radosti.

RECEPT na makovú tortu s višňovým sorbetom a raw kakaovou náplňou

Pochádzam z krajiny, kde sa mak používa ako základná surovina pri pečení a príprave dezertov. Z nostalgie rada pridávam tieto chrumkavé zrniečka do dezertov. Do tohto receptu som použila tiež višne. Makovú tortu pripravujem v čase Vianoc. Višne pritom môžete nahradiť čučoriedkami, malinami alebo nejakým sezónnym ovocím.

Suroviny na 6-8 porcií:

235 g (1 a ½ šálky) maku
250 ml (1 šálka) mandľového mlieka
kokosový olej, na vymazanie formy
150 g masla, nesoleného, zmäknutého
1 ČL vanilkovej pasty
85 g kokosového cukru
5 vajec, oddelené bielky a žĺtky
150 g (1 a ½ šálky) mandľovej múky
1 ČL prášku do pečiva
¼ ČL ružovej himalájskej soli
čerstvé višne alebo ľubovoľné sezónne bobuľové ovocie
jedlé kvety (voliteľné), na servírovanie

POMARANČOVO-CITRÓNOVÁ PLNKA

95 g (1/3 šálky) gréckeho jogurtu
šťava z ½ citróna
šťava a kôra z 1 pomaranča
40 g (¼ šálky) maku
2 ČL kokosového cukru
3 ČL práškovej želatíny (z dobytka chovaného na tráve)

VIŠŇOVÝ SORBET

2 šálky mrazených višní
50 g (¼ šálky) kokosového cukru
125 ml (½ šálky) kokosovej smotany

RAW KAKAOVÁ POLEVA

30 g (¼ šálky) kakaového prášku
125 ml (½ šálky) konzervovaného kokosového mlieka
5 ČL chia semienok
150 g (1 šálka) čerstvých vykôstkovaných višní alebo iného bobuľového ovocia

 

POSTUP:

Mak namočte na noc do mandľového mlieka. Na druhý deň ho dobre sceďte.

Rúru predhrejte na 180 °C. Dve okrúhle formy na tortu s priemerom 18 cm zľahka vymastite kokosovým olejom a vyložte papierom na pečenie.

Maslo, vanilkovú pastu a kokosový cukor vymiešajte pomocou domáceho robota vybaveného šľahačom na hladkú a nadýchanú penu. Potom do nej postupne pridávajte vaječné žĺtky. Tiež zmiešajte mandľovú múčku, prášok do pečiva, soľ a scedený mak.

Bielky dajte do druhej misy a vyšľahajte z nich tuhú penu. Jednu tretinu zapracujte do cesta, potom zapracujte aj zvyšnú penu z bielkov tak, aby sa všetko dobre prepojilo. Malo by vám vzniknúť vláčne cesto, ktoré následne rozdeľte do pripravených foriem a pečte 40 minút alebo dovtedy, kým nevytiahnete zo stredu suchú špajdľu. Tortové korpusy nechajte vychladnúť 5 minút vo formách, potom ich vyklopte na drôtený stojan a nechajte úplne vychladnúť.

Medzitým pripravte plnku. Všetky ingrediencie šľahajte, kým sa dobre neprepoja, potom ich odložte na 15 minút nabok.

Sorbet pripravte tak, že všetky ingrediencie dajte do vysokorýchlostného mixéra a rozmixujte ich, aby sa dobre zmiešali.

Pripravte polevu. Všetky ingrediencie vložte do misky a zmiešajte ich, aby sa dobre prepojili. Zmes dajte chladiť na 10 minút do chladničky, aby stuhla.

Tortu vytvorte tak, že položte jeden korpus na stojan na torty. Natrite ho pomarančovo-citrónovou plnkou a na ňu uložte druhý korpus. Ten pokryte višňovým sorbetom, ozdobte čerstvými višňami, sezónnym ovocím a jedlými kvetmi (ak ich používate).

Nakoniec tortu prelejte polevou. Torta je najchutnejšia v deň výroby, ale vo vzduchotesnej nádobe vydrží v chladničke 2 až 3 dni.

Milan Buno, 15.12.2017

 

 

Pridať komentár


V odpovedi prosím používajte iba číslice

Ešte nikto nekomentoval, budete prvý.