Sprievodca zdravým jedlom a životosprávou
Ajurvéda je staré indické učenie o zdraví a spôsob na pochopenie rovnováhy a nerovnováhy v organizme. Umožňuje nám zastaviť postup ochorenia riešením jeho príčin v ranom štádiu. Na pulty kníhkupectiev prišla novinka Ajurvéda na každý deň, ktorá zbavuje túto starovekú vedu tajomstva. Využite toto staré učenie aj vy pre svoje lepšie zdravie!
Túžite po lahodnom sezónnom jedle, ktoré vaše telo udrží v rovnováhe?
Máte problémy so žalúdkom a radi by ste si ho liečili prostredníctvom tradičnej ajurvédskej múdrosti?
V tom prípade je pre vás kniha Ajurvéda na každý deň s viac než sto jednoduchými receptami ako stvorená. Inšpirujte sa a pustite sa do varenia!
V tradičnej indickej medicíne je kľúčom k zdraviu dobré trávenie. Základom je jesť vždy len prírodné, doma pripravené jedlá, ktoré sú v súlade s konštitúciou človeka podľa ajurvédy a zároveň v harmónii so zmenami okolitého prostredia. Len tak môže byť telo v rovnováhe.
Tradičné ajurvédske postupy sú zároveň veľmi príjemným doplnkom západnej medicíny, pretože dokážu prinavrátiť rovnováhu organizmu ešte pre prepuknutím choroby.
Ak vám záleží na zdraví, kniha Ajurvéda na každý deň je tu práve pre vás:
• Zaujíma vás, ako v priebehu jednotlivých ročných období zmeny počasia ovplyvňujú vaše telo a chuť do jedla?
• Radi by ste zistili, ako môžete prispôsobiť svoj jedálny lístok nielen každému ročnému obdobiu, ale aj tomu, aký ste ajurvédsky typ?
• Túžite sa naučiť variť chutné, pestré a výživné jedlá, ušité na mieru v súlade s ajurvédskou múdrosťou?
• Chcete získať praktické odporúčania v oblasti životného štýlu, starostlivosti o telo, plánovania jedál a tipov pre zdravie?
V tom prípade určite siahnite po knihe Ajurvéda na každý deň, ktorá vám prináša odpovede na všetky tieto otázky.
Kate O’Donnellová je učiteľkou aštanga jogy, certifikovanou ajurvédskou poradkyňou a odborníčkou na ajurvédsku jogu. Učí na škole ajurvédy Kripalu School of Ayurveda. Taktiež vedie školenia ajurvédy a zdravia v rámci programu Ayurvedic Health Education.
„Ajurvéda pomohla už mnohým ľuďom, to viem z prvej ruky,“ vysvetľuje Kate. „Počas mojej cesty zase mnohí ľudia pomohli mne. Teraz je rad na vás. Vyhrňte si rukávy a upečte si zopár dós. Táto kniha neponúka len nákupné zoznamy, recepty či odporúčania, ako sa stravovať na základe ročných období, ale aj jednoduché tipy, ako prejsť na varenie a životný štýl podľa ajurvédy. Želám si, aby tieto rokmi overené recepty pre zdravie a šťastie prenikli aj do vášho života. Je to naozaj jednoduché.“
Objednajte si knihu Ajurvéda na každý deň.
Mandľové mlieko na každý deň
recept na 950 ml hotového mlieka
Ajurvédska kuchyňa často využíva mandle, a to hlavne pre ich jemne chladivé a výživné účinky, ktoré prenikajú aj do hlbokých vrstiev tkanív. Takisto zlepšujú pokožku a zvyšujú jej žiarivosť a krásu. Ak nerátame čas potrebný na namáčanie mandlí, čerstvé mandľové mlieko sa pripravuje len pár minút. Oproti kupovanému mlieku v škatuli je omnoho výživnejšie. Mandľové mlieko na každý deň tvorí základ mnohých receptov na polievky alebo koláče, ktoré nájdete v tejto knihe. Každých pár dní si môžete pripraviť necelý liter a zvyšné pevné časti mandlí odložiť na pečenie. Takto pripravené mlieko v chladničke vydrží 3 – 5 dní. Ja som si však zvykla každý druhý deň pripraviť mlieko z polovičnej dávky. Čerstvé chutí skutočne vynikajúco.
Suroviny:
⅔ šálky nepražených mandlí
4 šálky vody a asi 2 šálky na namáčanie
štipka soli (voliteľné)
POSTUP: Mandle aspoň 6 hodín (najlepšie cez noc) namáčajte v dostatočnom množstve vody (asi 2 šálky). Zlejte a znova prepláchnite. Pomocou stolného alebo ponorného mixéra ich s 1 šálkou vody vymixujte dohladka. Pridajte zvyšné 3 šálky vody. Znova mixujte, až kým mlieko nebude hladké a spenené.
Pred podávaním alebo používaním pri varení mlieko preceďte cez jemné sitko alebo gázu (ak ho máte radšej jemnejšie, tak aj dvakrát). Zvyšok namočených mandlí si odložte na pečenie alebo zahustenie krémových polievok.
ORIEŠKOVÉ MLIEKO PODĽA ROČNÝCH OBDOBÍ
Mlieko z namočených mandlí má prospešné účinky v každom ročnom období. Možno vám však zachutia aj nasledujúce recepty na sezónne mlieka z iných orechov alebo semien. Postupujte podľa uvedeného receptu, všímajte si však, ako sa menia prísady a s nimi aj čas namáčania. Tiež sa mení, či do mlieka použijete vodu, v ktorej sa prísady močili, alebo ju vylejte a orechy či semienka vypláchnete.
Milan Buno, 24.6.2016
Pridať komentár
Ešte nikto nekomentoval, budete prvý.
Súvisiace knihy
Kniha dňa
Súťaže
- HRAJTE o knihy s podcastom Knižný kompas, ktorý oslavuje!
- Blesková súťaž o 2x Škola noci - Vykúpená
- HRAJTE o poukazy do Školy varenia a kulinárske balíčky
- Preplnený mechúr. Nové dobrodružstvo smoliara Grega z obľúbenej série
- KNIHA za KOMENT počas apríla 2022 bola opäť úspešná
- Knižné hádanky na BUX.SK, nájdite si svoju zľavu a vyhrajte
- Veľká súťaž s novou sériou Cestovná agentúra Tajné svety
- PSIA DUŠA 2 pre všetkých milovníkov psov + SÚŤAŽ
- HRAJTE s filmom podľa knihy Nebezpečná láskavosť
- Výhercovia súťaži na BUX.sk (2017 a 2018)
Pikošky zo sveta kníh
- 30 príbehov Temnej stránky slovenského internetu iní zažili. Vy nemusíte!
- Listy na desiatovom papieri, ktoré pohladia vašu dušu
- Nevinné lži. Drsný humor. Fatálne následky... To je Yellowface
- Ovládli mestečko a mŕtvi pribúdajú. Jo Nesbo a jeho krimi Kráľ mesta Os
- Nová Lucinda Rileyová a jej príbeh o veľkej láske Dievča z Neapola