bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Skvelé koláčiky, ktoré budete zbožňovať

„Netvrdím, že z mojich koláčikov sa nepriberá alebo že dokonca schudnete, vždy je okrem stravy dôležitý aj pohyb, resp. výdaj. Myslím si však, že mojimi receptami sa dá (v primeranom množstve) zhrešiť aj vtedy, keď práve redukujete svoju váhu,“ tvrdí foodblogerka Lucia Súkeníková, kulinárska experimentátorka zamilovaná do varenia, autorka knihy Moje skvelé jedlo a facebookovej stránky Moje jedlo. Teraz jej vyšla nová kniha, ktorú budete zbožňovať :)

http://data.bux.sk/book/020/300/0203007/medium-moje_skvele_kolaciky.jpg Moje skvelé koláčiky je druhá Luciina knižka a opäť plná úžasných receptov. „V kuchyni sa vždy snažím o to, aby príprava jedla bola jednoduchá a rýchla. Žijeme v rýchlej dobe. To však neznamená, že nemôžeme dobre a kvalitne maškrtiť, aby sme sa po jedle cítili príjemne a nemali výčitky svedomia, že budeme o nejaké to kilo ťažší,“ usmieva sa sympatická Lucia.

Počas roka máme 365 príležitostí spríjemniť si život koláčikom.
Táto jedinečná kniha vám ponúka skvelé recepty na sladké a slané dezerty s múkou, bez múky, s ovocím i bez ovocia, pečené i nepečené, ale aj také, ktoré sú vhodné pre maškrtníkov s potravinovou intoleranciou. Sú to koláčiky na každý deň, ich príprava je jednoduchá a rýchla, no nájdete tu aj náročnejšie recepty na slávnostné príležitosti.

Niektoré už poznáte z autorkinej FB stránky Moje jedlo. Autorka v nich opäť siahla po alternatívnych a zdravých surovinách, samozrejmosťou je, že všetky sú ľahko dostupné.

Objednajte si Moje skvelé koláčiky.
Kupit bux.sk

lucka sukennikova
Tematicky je kniha Moje skvelé koláčiky rozdelená podľa ročných období, pretože v každom období si môžeme dopriať niečo chutné z čerstvého ovocia či zo zeleniny. Zároveň však autorka do knihy zaradila aj kapitolu s celoročnými receptami, na ktorých si môžete zamaškrtiť bez ohľadu na ročné obdobie.

Ako je už u nej zvykom, vždy siaha po alternatívnych a zdravších surovinách. O ktoré ide, sa dočítate v prvých kapitolách. Stále však platí, že všetky suroviny potrebné na prípravu receptov sú ľahko dostupné, nájdete ich v záhradke, na trhu alebo v bežnom obchode s potravinami.

“Milujem koláče, milujem pečenie. A budem rada, ak touto vášňou nakazím aj Vás. Nech je koláčik tým dôvodom, pre ktorý prerušíte každodenný zhon a na chvíľu vypnete,” odkazuje Lucia Súkeníková a ponúka vám dva svoje skvelé recepty.

kolac

Čokoládová torta

Recept na túto skvelú tortu mi dnes priniesla kolegyňa. Veľmi sa mi pozdával, no trošku som si ho upravila do svojej verzie, veď ma poznáte...

POTREBUJEME

Na korpus:
• 4 vajcia
• štipku soli
• 130 g trstinového cukru
• 150 g vysokopercentnej čokolády (74 %)
• 190 g kokosového oleja (alebo masla)
• 2 lyžice polohrubej špaldovej celozrnnej múky
• 1 vínny kameň (bezfosfátový prášok do pečiva)

Na polevu:
• 500 ml šľahačky (33 % šľahačkovej smotany)
• 300 g vysokopercentnej čokolády (74 %)

Tortová forma s priemerom 20 cm

Postup
Kokosový olej rozpustíme s čokoládou, pridáme cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Potom pridáme žĺtky a múku zmiešanú s bezfosfátovým práškom do pečiva.
Z bielkov a zo štipky soli vyšľaháme sneh a opatrne ho na záver zakomponujeme do cesta. Dáme piecť na 170 stupňov na menší plech (formu) asi na 25 minút.
Po upečení nám stred korpusu trošku prepadne, čo však nie je na škodu, pôjde tam krém.
Krém si pripravíme tak, že zohrejeme 500 ml smotany a rozpustíme v nej čokoládu. Počkáme,
kým to celé 2-krát zabuble a odstavíme z ohňa. Polevu necháme vychladnúť a odstáť, kým nestuhne a potom ju natrieme na vychladnutý korpus. Posypeme čokoládovými hoblinami, skvele sa k tejto kombinácii hodí aj banán či maliny, môžeme nimi tortu ozdobiť.

Objednajte si Moje skvelé koláčiky.
Kupit bux.sk

kolace

Kávový zákusok

Skvelý dezert bez zrnka múky, vhodný pre celiatikov, paleo maniakov a všetkých tých, ktorí majú radi sladkosti.

POTREBUJEME

Na korpus:
• 100 g vysokopercentnej čokolády (74 %)
• 3 kopcovité lyžice stuhnutého kokosového oleja (ak máte olej v tekutom stave, použite 4 lyžice)
• 2 vajcia
• 140 g mandľovej múky
• 1 silné espresso (veľkosti ristretta alebo piccola, skrátka malá šáločka so silnou kávou)
• 1 lyžičku bourbon vanilky

Na krém:
• 250 ml šľahačkovej smotany
• 500 g mascarpone
• 1 kopcovitú lyžicu agaru (alebo plátková želatína na množstvo cca 300 ml tekutiny)
• 2 – 3 lyžice cukru (trstinový)
• 1 – 2 lyžice mletej kávy (neuvarenej, na detskú verziu použite Caro)
• 3 lyžice uvarenej kávy (Caro) na poliatie korpusu
• 1 – 2 lyžice rumu na poliatie korpusu (pre detskú verziu vynecháme)
• 1 lyžičku bourbon vanilky

Tortová forma s priemerom 26 cm

Postup
Nad parou rozpustíme olej s čokoládou, pridáme horúcu kávu, vanilku, múku a celé vajcia (pozor, aby sa nám nezrazili, nesmú ísť do príliš horúceho cesta). Vypracujeme na kompaktnú hmotu a nalejeme ju do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie.
Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 13 minút (pri teplovzdušnej rúre). Korpus je prudko čokoládový a sladkastý aj bez cukru, krém ho skvele dopĺňa. Najlepšie je upiecť si korpus deň vopred, aby dobre vychladol.

Ďalšie desiatky úžasných zákuskov, tort a dezertov nájdete v novinke Moje skvelé koláčiky.

Milan Buno, 14.10.2016

Pridať komentár


V odpovedi prosím používajte iba číslice

Ešte nikto nekomentoval, budete prvý.