Ochutnajte knižku známeho moderátora
„Mal som približne trinásť rokov, keď som požiadal mamu, aby mi pred odchodom do práce nachystala všetky suroviny potrebné na prípravu jedla,“ spomína si moderátor jojkárksje relácie Fajnšmeker Thomas Kamenar. „A tak, keď som prišiel zo školy domov, v chladničke už na mňa čakala nakrájaná zelenina, mäso v marináde, uvarené zemiaky a pri tom návod, ako postupovať. Dokážete si predstaviť, s akou hrdosťou som si sadol za stôl k svojmu prvému samostatne pripravenému obedu. Onedlho som už majstrovsky machroval s panvicou a čoraz viac som pri varení improvizoval aj vytváral a zdokonaľoval vlastný kuchársky štýl.“
Thomasova kniha Fajnšmeker ponúka zaujímavé recepty – exotické, ktoré pripomínajú diaľky; domáce kúsky, varenie pre jedného a pre priateľov; superrýchle a superjednoduché recepty.
Šaláty, hlavné jedlá, ryby, dezerty, či jednohubky ako lokšový wrap, expresné creme brulée, tirolské špenátové knedle, chrumkavý paradajkový chlieb alebo tekvicové halušky.
Každý má vlastné predstavy o ideálnej aróme či chuti. A práve to neuveriteľné množstvo kombinácií, ktoré možno objaviť, je na príprave jedla fascinujúce. Sladké so slaným, či s jemným nádychom pikantnosti a kvapkou kyslého.
Za vášeň, s akou sa Thomas zakaždým púšťa do varenia, vďačí mame. „Naučila ma, že na chutné jedlo nestačí len dobrý recept s presne určeným množstvom surovín. Dobrý kuchár musí v prvom rade počúvať svoje srdce, ktoré je pri varení akosi zvláštne prepojené s jazykom. Kuchár má jedinečnú schopnosť a moc ľudí zasiahnuť. Podobne ako hudobník, fotograf alebo maliar. Pretože je to práve srdce, ktoré rozhodne, čo sa mu páči a čo nie.“
Kniha Fajnšmeker nie je len zbierkou receptov. Je tiež sprievodcom pre vašu intuíciu, lebo na každej strane vás čaká recept, s ktorým môžete experimentovať. Sami predsa najlepšie poznáte svoje chute.
Objednajte si novinku Fajnšmeker.
Thomas Kamenar od troch rokov vyrastal v Innsbrucku a do Klagenfurtu odišiel, keď mal devätnásť. Naskytla sa mu tam možnosť pracovať v malom rádiu, mal v ňom vlastnú rannú show. Tak začínal – zo dňa na deň sa osamostatnil. A vtedy sa začalo aj jeho varenie. Varil síce rád, ale ešte stále to nebolo ono.
„Spomínam si, ako ma bavilo sledovať v televízii relácie o varení. Ak som bol práve vtedy hladný, vždy som s obrovskou chuťou začal variť presne to isté. Dnes viem, že keď varíte len pre seba, musia to byť jednoduché a rýchle jedlá. A presne také sú moje recepty pre jedného,“ dodáva moderátor Thomas Kamenar.
Vyskúšajte RECEPTY z novinky Fajnšmeker:
Slovenská „orientálna“ tekvicová polievka
Rád experimentujem s arómami a surovinami, ktoré na prvý pohľad spolu neladia – teda aspoň nie v našich zemepisných šírkach. V orientálnej kuchyni majú však škorica, kardamóm a badián, najmä v slaných jedlách, hlavnú úlohu. Touto tekvicovou polievkou ma očarila moja sesternica Silvinka. A to veru pri mojom maškrtnom jazyku, ktorý už čo‑to okúsil, nie je také jednoduché. Keď mi však poslala recept a ja som suroviny v hrnci pomiešal a prvýkrát ochutnal, začal som sa s lyžicou v ústach nahlas smiať. Napadlo mi, ako dobre, že mám takú skvelú sesternicu, ktorá vymyslela túto lahodnú polievku. Naozaj, to vo mne vyvolala skvelá chuť tejto polievky! No, nie je to úžasné!? Jedna lyžica a človek je šťastný.
Suroviny:
• 500 g muškátovej tekvice
• 1 šalotka alebo menšia cibuľa
• 1 väčší zemiak
• 1 kus celej škorice
• 2 hviezdičky badiánu
• väčší kúsok čerstvého zázvoru
• 1 strúčik cesnaku
• 1 l zeleninového alebo hovädzieho vývaru
• soľ
• mleté čierne korenie
• olivový olej
• 1 kyslá smotana
• tekvicový olej
POSTUP:
Ošúpanú cibuľu a zázvor nakrájame nadrobno a opečieme v hrnci na olivovom oleji. Keď cibuľa začne rozvoniavať, pridáme badián, škoricu a ešte 3 minúty opekáme. Vložíme ošúpanú, na kocky nakrájanú tekvicu, chvíľu opekáme a potom podlejeme vývarom. Pridáme ošúpaný nakrájaný zemiak, strúčik cesnaku a na miernom ohni varíme domäkka.
Polievka je uvarená, keď sa zemiak, ktorý potrebuje viac času na uvarenie ako tekvica, dá roztlačiť vidličkou. Hrniec stiahneme z ohňa a z polievky vyberieme škoricu a badián (ktoré už odovzdali všetku arómu). Ponorným mixérom polievku rozmixujeme a dochutíme soľou a korením. Pred podávaním rozmiešame v miske kyslú smotanu na krémovitú konzistenciu. Dobre rozmiešaná smotana sa v polievke určite nezrazí. Na záver pridáme niekoľko kvapiek tekvicového oleja a najchutnejšia tekvicová polievka, akú ste kedy jedli, je hotová. Samozrejme, s výnimkou tej od vašej starej mamy, ale s tou ju vôbec nechcem porovnávať.
Objednajte si novinku Fajnšmeker.
Cisársky trhanec so slivkami
Klasika z Rakúska. Kuchári a cukrári tejto krajiny vedeli, ako svojich vyhlásených maškrtníkov, cisárov a kráľov, rozmaznávať. Cisársky trhanec so slivkovým rozvarom je niečo ako evergreen rakúskej kuchyne. Nechýba vari ani na jednom jedálnom lístku. Dokonca ho nájdete aj v čínskych reštauráciách vo Viedni. Toto je ten najlepší recept, ktorý som na tento dezert našiel. Táto jeho verzia vraj chutila aj Františkovi Jozefovi.
Suroviny:
Cesto:
• 200 g hladkej múky
• 6 vajec (žĺtky a bielky zvlášť)
• 300 ml mlieka
• 50 g vanilínového cukru
• soľ
• kôra z 1 citróna, chemicky neošetreného
• 50 g hrozienok
• rum na hrozienka
• 2 PL masla
• práškový cukor na posypanie
Slivkový rozvar:
• 1 kg sliviek
• 200 g hnedého cukru
• 3 až 4 klinčeky
• 150 ml vody
• šťava z 1 citróna
• 1 kus celej škorice
POSTUP:
Najprv si pripravíme slivkový rozvar. Umyté a odkôstkované slivky pokrájame na štvrtiny, vložíme do hrnca a spolu s cukrom, klinčekmi, vodou, citrónovou šťavou a škoricou varíme na miernom ohni asi 30 minút. Keď sú slivky mäkké a zmes je hustá ako lekvár, vyberieme z nej škoricu a klinčeky a necháme vychladnúť.
Hrozienka namočíme do rumu deň vopred, aby ním dobre nasiakli. Kto nemá rád hrozienka v rume, môže ich z receptu vynechať, ja ich však zbožňujem.
Na cesto vyšľaháme žĺtky s cukrom a so štipkou soli. Za stáleho šľahania postupne pridávame najprv mlieko, potom múku a nakoniec nastrúhanú kôru z citróna. Ten dá dezertu dobrú chuť i vôňu. Celkom na záver ešte vmiešame vyšľahaný sneh. Nikdy nie mixérom, vždy len opatrne a pomaly vareškou.
Na panvici (vhodnej do rúry) roztopíme väčší kúsok masla, a keď sa začnú tvoriť bublinky, vylejeme na panvicu pripravené cesto. Zároveň nasypeme hrozienka nasiaknuté rumom, ktoré sa do cesta hneď ponoria.
Na miernom ohni opekáme 2 minúty a potom panvicu vložíme do rúry vyhriatej na teplotu 200 °C a pečieme približne 15 minút. Trhanec by sa mal pekne zdvihnúť.
Po upečení trhanec bohato posypeme práškovým cukrom a rozdelíme na štvrtiny. Každú štvrtinu ešte na panvici obrátime, aby cukor trochu skaramelizoval. Znova posypeme cukrom a natrháme na primerane veľké kúsky. Na tanieri trhanec polejeme slivkovým rozvarom a podávame. A už len sledujeme blažené mľaskanie hostí.
Milan Buno, 4.3.2017
Pridať komentár
Ešte nikto nekomentoval, budete prvý.
Súvisiace knihy
Kniha dňa
Súťaže
- HRAJTE o knihy s podcastom Knižný kompas, ktorý oslavuje!
- Blesková súťaž o 2x Škola noci - Vykúpená
- HRAJTE o poukazy do Školy varenia a kulinárske balíčky
- Preplnený mechúr. Nové dobrodružstvo smoliara Grega z obľúbenej série
- KNIHA za KOMENT počas apríla 2022 bola opäť úspešná
- Knižné hádanky na BUX.SK, nájdite si svoju zľavu a vyhrajte
- Veľká súťaž s novou sériou Cestovná agentúra Tajné svety
- PSIA DUŠA 2 pre všetkých milovníkov psov + SÚŤAŽ
- HRAJTE s filmom podľa knihy Nebezpečná láskavosť
- Výhercovia súťaži na BUX.sk (2017 a 2018)
Pikošky zo sveta kníh
- Zabudnuté rozprávky málo známej slovenskej rozprávkarky
- Jane Eyrová - podmanivý príbeh osudovej lásky v novom preklade
- Dobrodružné, zábavné a vzrušujúce. Toto sú Rozprávky na dobrú noc
- Lucia Sasková má nový psychologický príbeh Trinásta
- Praktické cvičenia vhodné pre každú tvár. To je kniha Tvárová joga