bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Najpredávanejšie knihy v roku 2015

Táňa Keleová-Vasilková, Dominik Dán, Gogo, Zlatokopka Lucie Saskovej...ktoré sú najpredávanejšie knihy v roku 2015? Oslovili sme viaceré vydavateľstvá, medzi nimi najväčšie ako Ikar, Slovart, Príroda, Slovenský spisovateľ, Egmont, ale aj Tatran, Dajama, Noxi ai.

Od každého vydavateľa* vám prinášame TOP 5 napredávanejších kníh za uplynulý rok. Môžete si porovnať, ktoré z NAJ kníh máte doma; ktoré ste čítali; alebo ktoré by stáli za prečítanie – na dobrú knihu nie je nikdy neskoro. Navyše ak sa dobre predávala, čiže bol o ňu záujem u samotných čitateľov, prečo ju neskúsiť?:-)
Nejde teda o rebríček kvality, ktorý by zostavovali kritici, recenzenti, ale o čitateľský záujem – čo sme najviac kupovali v roku 2015.

http://data.bux.sk/book/020/277/0202778/medium-vone_zivota.jpgVYDAVATEĽSTVO IKAR
Najväčšie vydavateľstvo Ikar má viacero top autorov a tí si rozdelili prvé miesta. Najpredávanejšou sa stala novinka Táni Keleovej-Vasilkovej Vône života, ktorá vyšla až na konci roka, no čitateľky sa jej nevedeli dočkať a tak sa už za prvé dni predali tisícky kusov. „Po smrti ocka som po prvý raz prežívala tvorivú krízu,“ povedala Táňa Keleová-Vasilková pre portál Romantika.sk.

Ďalšie dve miesta obsadil Jo Nesbo, ktorý sa stal kráľom celkového rebríčka – v TOP 3 má až 6 kníh, najlepšie sa darilo Švábom a knihe Krv na snehu.

Na 4.mieste je druhý slovenský autor – Jozef Banáš a jeho satirická novinka Dementi. Päťku uzatvára ďalšie severské krimi, tentoraz pokračovanie megaúspešnej trilógie Millennium od Stiega Larssona – štvrtú časť Dievča, ktoré uviazlo v pavúčej sieti sa podujal napísať David Lagercrantz a naozaj sa vydarila.

http://data.bux.sk/book/020/233/0202331/medium-svaby.jpg  http://data.bux.sk/book/020/252/0202529/medium-krv_na_snehu.jpg  http://data.bux.sk/book/020/269/0202694/medium-dementi.jpg  http://data.bux.sk/book/020/249/0202490/medium-dievca_ktore_uviazlo_v_pavucej_sieti.jpg 

 

http://data.bux.sk/book/037/011/0370110/medium-krv_nie_je_voda.jpgVYDAVATEĽSTVO SLOVART
Toto vydavateľstvo má dvoch silných autorov, ktorí vždy zamiešajú karty predajnosti na knižnom trhu. Maxim E.Matkin tento rok oddychoval, no Dominik Dán prišiel s ďalšou skvelou detektívkou Krv nie je voda. Opäť mestečko, obľúbený detektív Krauz a posledný federálny prípad. Vypočujte si o knihe v rubrike RTVS Okamihy knihy.

Druhou najpredávanejšou knihou vydavateľstva sa stal Denník Anny Frankovej a bronz získala dedinka Horná Dolná...respektíve knižka o tomto mimoriadne obľúbenom seriáli, v ktorom sa vám predstavia jednotlivé postavy, pozadie vzniku dediny, množstvo fotiek. Dobrý darček pre fanúšikov seriálu.

Na štvrtej priečke je prvá detská kniha Mimi a Líza, druhý diel a päťku uzatvára Dievča vo vlaku od Pauly Hawkinsovej.

Denník Anny Frankovej http://data.bux.sk/book/037/173/0371738/medium-horna_dolna.jpg http://i1.martinus.sk/tovar/_ml/211/ml211262.jpg  http://data.bux.sk/book/036/875/0368759/medium-dievca_vo_vlaku.jpg

 

http://data.bux.sk/book/034/551/0345518/medium-zlatokopka_2_nahody_neexistuju.jpgSLOVENSKÝ SPISOVATEĽ
V tomto už legendárnom vydavateľstve sa darí slovenským autorom, hoci má pod svojimi krídlami množstvo spisovateliek historických romancí, ale aj Agathu Christie, či špionážneho trileristu Daniela Silvu.
Najpredávanejšou sa však stala Lucia Sasková s knihou Zlatokopka 2. Prečítajte si o knihe + úryvok v Buxcafe.sk. Výborne sa predávala aj jednotka, ktorá bola piatou najpredávanejšou knihou vydavateľstva v tomto roku.

V rebríčku TOP 5 sú aj ďalšie dve slovenské autorky – kráľovná slovenskej historickej romance jana Pronská a jej Verenica na treťom mieste, o pár tisíc kusov menej sa predalo z knihy Zuzky Šulajovej Džínsový denník 5.

Medzi slovenské autorka sa podarilo vtesnať Danielovi Silvovi s izraelským agentom Gabrielom Allonom a novinkou Prípad Caravaggio. Už v januári vyjde pätnásta kniha série o legendárnom Gabrielovi Allonovi s názvom Anglický špión.

http://data.bux.sk/book/034/189/0341899/medium-pripad_caravaggio_agent_gabriel_allon.jpg http://data.bux.sk/book/035/615/0356154/medium-verenica.jpg http://data.bux.sk/book/036/399/0363991/medium-dzinsovy_dennik_5.jpg http://data.bux.sk/book/033/141/0331414/medium-zlatokopka.jpg 

 

http://data.bux.sk/book/034/161/0341611/medium-zelene_smoothie_revolucia_vo_vyzive.jpgVYDAVATEĽSTVO NOXI
Toto menšie vydavateľstvo sa zaoberá vydávaním kvalitnej populárno-náučnej literatúry – knihy o zdraví, relaxe, ezoterike ap.
Mimoriadne úspešnou je séria „zdravých kníh“, z ktorých najpredávanejšou sa stalo Zelené smoothie – revolúcia vo výžive od Viktorie Boutenko. Zelené nápoje sa stali aj na Slovensku mimoriadne obľúbené a aj keď na prvý pohľad nemusíme byť chorí, netrpíme nespavosťou, nemáme problémy s hmotnosťou ap., takýto nápoj nám dokáže do tela vliať doslova život a zdravie. Už začiatkom januára vyjde novinka tejto skúsenej autorky s názvom Zelené smoothie – 7 dňový detox.

Na ďalších miestach sa umiestnili ďalšie zdravé knihy ako Rastlinné antibiotiká, Superpotraviny, ale aj trilógia Dych, z ezoteriky Aké je to v nebi (prečítajte si, ako autorka komunikuje s druhou stranou), výborne sa darí romantickej Alexandre Potterovej (zatiaľ posledná kniha Ten pravý, ktorého nechcem) a z mamičkovských kníh je najžiadanejšou kniha A dosť! ešte z roku 2012, no dodnes ju vyhľadávajú všetci rodičia.

http://data.bux.sk/book/036/780/0367803/medium-rastlinne_antibiotika.jpg http://data.bux.sk/book/034/453/0344532/medium-na_konci_s_dychom.jpg http://data.bux.sk/book/032/975/0329752/medium-a_dost_francuzske_deti_nevystrajaju_pri_jedle.jpg http://data.bux.sk/book/034/453/0344533/medium-ten_pravy_ktoreho_nechcem.jpg 

 

http://data.bux.sk/book/033/984/0339840/medium-slovenske_povesti.jpgVYDAVATEĽSTVO PRÍRODA
Nádherné knihy o prírode, zvieratách, ale aj krásne kuchárky a najmä skvelé učebnice – aj to je vydavateľstvo Príroda, ktorého história siaha až do roku 1949, kedy sa volalo Oráč, od roku 1955 sa premenovalo na Slovenské vydavateľstvo pôdohospodárskej literatúry a neskôr na dnešný názov Príroda.

Najpredávanejšou knihou roka 2015 sa v tomto vydavateľstve stali Slovenské povesti. Vďaka nej zažijete tajuplnú a vzrušujúcu atmosféru minulých čias, ktorú jedinečne vystihol ilustráciami pripomínajúcimi dobové perokresby akademický maliar Svetozár Košický.

Druhou najpredávanejšou bola nádherná kuchárka Moje skvelé jedlo, nasledovala lahôdka milovníčky permakultúry, ekozáhradky Hanky Sekulovej Darujme si zdravie z vlastnej záhrady.

Štvrtou najpredávanejšou sa stala ďalšia knižka pre deti – Najkrajšie rozprávky H.Ch.Andersena a TOP 5 uzatvára Hrnčeková kuchárka od Zdenky a Vladimíra Horeckých.

http://data.bux.sk/book/037/189/0371898/medium-moje_skvele_jedlo.jpg http://data.bux.sk/book/037/058/0370584/medium-darujme_si_zdravie_z_vlastnej_zahrady.jpg http://data.bux.sk/book/034/757/0347575/medium-najkrajsie_rozpravky_h_ch_andersena.jpg http://data.bux.sk/book/033/970/0339707/medium-hrncekova_kucharka.jpg 

 

http://data.bux.sk/book/037/256/0372560/medium-gogo_chalan_z_internetu.jpgVYDAVATEĽSTVO TATRAN
Toto vydavateľstvo nám prinieslo napríklad Hru o tróny v slovenčine, ale v druhej polovici roka zarezonoval predovšetkým fenomén Gogo – chalan z internetu. Neuveriteľný úspech mladíka, s ktorým žije na internete vyše 1,1 milióna mladých a ktorého vlogy (video blogy) si pozreli ľudia vyše 250 miliónov ráz, čiže viac ako štvrť miliardy videní...neskutočné. Ak chcete nazrieť do jeho knihy, môžete tak urobiť na stránke Lepšídeň.sk.

Na ďalších miestach v predajnosti skončili antistresové vymaľovánky, ktoré si v tomto roku získali desaťtisíce fanúšikov aj na Slovensku. Dvojkou je teda Tajomná záhrada, bronz ide pre ságu Hra o tróny, resp. Pieseň ľadu a ohňa.
Na štvrtom mieste opäť vymaľovánky pre dospelých Začarovaný les a päťku uzatvára český bestseller Žítkovské bohyne – u susedov predaných vyše 100.000 kusov a zdá sa, že ani slovenský preklad neublížil tejto knihe. Naozaj úžasný príbeh, výborne vyrozprávaný a dobre preložený Evou Melichárkovou.

antistres  hra o trony antistres žítkovské bohyne 

 

najkrajšie trasyVYDAVATEŠTVO DAJAMA
Toto 20-ročné vydavateľstvo geografickej a turistickej literatúry si dalo za cieľ propagovať krásy Slovenska a jeho regiónov. A robí to naozaj kvalitne a pútavo.

Najpredávanejšími knihami v roku 2015 sa stali Najkrajšie pešie okruhy nasledované Najkrajšími pútnickými trasami. Celkovo je táto séria okruhov, trás a cyklociest úžasným pomocníkom pre všetkých milovníkov turistiky a spoznávania našej krajiny.

Treťou najpredávanejšou knihou sa stala Bratislava včera a dnes, na štvrtom mieste sú Najkrajšie cyklotrasy (Bratislava a okolie) a päťku uzatvára Trnava na starých pohľadniciach.

pútnicke  bratislava cyklotrasy trnava

 

hamzováVYDAVATEĽSTVO MOTÝĽ
Pri zrode tohto vydavateľstva boli Liečivé rastliny z Božej záhrady od rakúskej autorky Márie Trebenovej. Kniha vyšla na jar v roku 1991 v celkovom náklade 200 000 výtlačkov na Slovensku a v Čechách.
Dnes vychádzajú „pod Motýľom“ svetové hity, ale najmä slovenské autorky.
Najpredávanejšou v roku 2015 sa stala Mária Hamzová s knihou Nechcela som ťa stretnúť o Tamare a Damiánovi, ktorí boli kedysi spolu, rozišli sa, no po rokoch sa opäť stretajú. Damián má ťažkú autonehodu, ostáva v kóme a Tamara začína boj o jeho život...

Druhou najpredávanejšou knihou je evergreen Roberta T. Kiyosakiho Bohatý otec, chudobný otec o financiách, majetku, vzdelávaní...jednoducho o tom, ako sa vyznať a nestratiť v dnešnom finančnom svete.
Na treťom mieste ďalšia slovenská autorka Andrea Rimová a jej Bludisko plné napätia a tajomna, nasleduje Tajomný gén Atlantídy, prvý diel série od A.G.Riddla a päťku uzatvára tretia slovenská autorka, tentoraz Marta Fartelová a Anjel v pekle, diabol v nebi.

kiyosaki  rimová atlantída  fartelová 

 

ľadové kráľovstvoVYDAVATEĽSTVO EGMONT
Star Wars, Máša a medveď, Ľadové kráľovstvo, disneyovky...ktoré dieťa by nepoznalo toto vydavateľstvo, ktoré predáva knihy v Čeksu i na Slovensku a robí radosť miliónom detí. Práva zásluhou Egmontu spoznali deti postavičky ako Káčer Donald, Myšiak Mickey, Medvedík Pú a mnoho iných.

Najpredávanejšou knihou Egmontu na Slovensku je jednoznačne Ľadové kráľovstvo 2 v 1 o dobrodružstvách sestier Elsy a Anny. Aj dvojku obsadili obľúbené sestry s knihou Ľadové kráľovstvo Najkrajšia kolekcia príbehov.

Tretie miesto obsadila Staviteľská príručka Minecraft, ktorá  je nabitá tipmi a podrobnými návodmi od staviteľských majstrov z tímu FyreUK. Na štvorke aj päťke sa usadila nezbednícke dievčatko a dobrácky maco - Máša a medveď. V tejto sérii vychádzajú príbehy, knižky s puzzle, samolepkami, omaľovánkami...fenomén založený na ruskej animovanej sérii s 3D technológiou, ktorý sa vysiela od roku 2009.

Ľadové kráľovstvo Najkrajšia kolekcia príbehov minecraft máša a medveď máša

Spracoval Milan Buno, 31.decembra 2015

* Oslovili sme vydavateľstvá, s ktorými užšie spolupracujeme a máme s nimi veľmi dobrý vzťah:-)

TOP 5 kníh

Pridať komentár


V odpovedi prosím používajte iba číslice

Komentáre

(31. decembra 2015 v 13:22)
no nemám ani jednu z nich
(31. decembra 2015 v 13:35)
Klobúk dolu pred autorom článku - vynikajúco napísané, dobrý prehľad, zaujímavé kúsky, niektoré mám a zo spomenutých odporúčam hlavne Žítkovské bohyne, Nesba, všetky knihy od Dajamy...dobré veci!
(1. januára 2016 v 11:18)
Super, paráda...veľa z nich mám doma, teším sa z nich tak, ako sa teším na množstvo noviniek v tomto novom roku... tak nech sa darí...