bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Najdôležitejšia pri varení je LÁSKA

Ako svojho času povedala slávna Sophia Lorenová, „najdôležitejšou prísadou všetkých domácich jedál je láska k tým, pre ktorých ich pripravujete.“ Kúzlenie s jedlom je ako láska – buď k nemu pristupujeme s eufóriou, alebo vôbec. Veľmi dobre to vie aj Iveta Papcunová, vyznávačka zdravého životného štýlu, ktorá sa zaoberá sebapoznávaním, tajomstvom ľudskej psychiky, fungujúcich partnerských vzťahov a láskyplnej výchovy detí. Teraz jej vyšla kniha s príznačným názvom Skvelé recepty pre telo aj dušu.

http://data.bux.sk/book/036/750/0367509/medium-skvele_recepty_pre_telo_aj_dusu.jpg

Sophia LorenováNovinka Skvelé recepty pre telo aj dušu ponúka inšpiráciu práve tohto druhu. Jedlá  sú jednoduché na prípravu i suroviny, bez použitia modifikovaných. Použitím alternatívnych obilnín je väčšina z nich prirodzene bezlepková. Spolu s nápojmi sú pripravené podľa piatich elementov.

Dopĺňajú ich zaujímavé citáty, vzorový jedálny lístok podľa ročných období, desatoro telesného, duševného a duchovného zdravia.

Jedlo ide cez žalúdok. Najvhodnejšie je pripraviť ho zo surovín, ktoré by mali obsahovať tiež spomínané vibrácie lásky. Preto chodíme potraviny nakupovať do obchodu, kde nám radi poradia, usmejú sa na nás, a čerstvú zeleninu aj ovocie najradšej na trhovisko, kde ju ponúkajú priamo zo záhrady tí, čo ju dopestovali. Toto ovocie a zelenina je z prostredia, v ktorom žijeme.

Každý sme anjel s jedným krídlom.
Aby sme mohli vzlietnuť, musíme sa spolu objať. 
Autor neznámy

7 výživových pravidiel

Pravidlo prvé
Čo najväčší podiel zdravých rastlinných produktov, čo najnižší podiel živočíšnych produktov.

Pravidlo druhé
Čo najväčší podiel zdravých prírodných potravín, čo najnižší podiel priemyselne spracovaných potravín.

Pravidlo tretie
Zvýšenie podielu potravín v BIO kvalite, zníženie podielu potravín neznámeho pôvodu a pochybnej kvality.

Pravidlo štvrté
Čo najvyšší podiel šetrných tepelných úprav, čo najnižší podiel zdravie ohrozujúcich tepelných úprav.

Pravidlo piate
Každodenná konzumácia surového ovocia a zeleniny, a čo najnižší podiel prázdnych kalórií.

Pravidlo šieste
Jesť iba trikrát denne, výdatne na raňajky, ľahko na večeru a minimalizovať pojedanie čohokoľvek medzi tromi dennými jedlami.

Pravidlo siedme
Zaradiť pitie vody ako súčasť pitného režimu, vyhýbať sa nápojom obsahujúcim cukor, farbivá, aromatické látky, alkohol a kofeín.

V knihe Skvelé recepty pre telo aj dušu nájdete množstvo prírodných a „láskavých“ receptov. Napríklad:

Banánovo-piškótové jednohubky v čokoláde
1 balíček celozrnných špaldových piškót Biomila
3 banány
100 g 70 %-nej horkej čokolády
1 lyžica kokosového oleja
hrsť nasekaných pistácií
sušené ovocie na ozdobu

Postup: Banány ošúpeme a pokrájame na kolieska hrubé cca 0,7 cm. Každé koliesko banánu vložíme medzi dve piškóty. Čokoládu s kokosovým olejom si roztopíme vo vodnom kúpeli. Jednohubky z banánu a piškót ponoríme do čokolády, vložíme do papierových košíčkov a necháme zatuhnúť. Keď ešte čokoláda nie je úplne stuhnutá, ozdobíme ich nasekanými pistáciami a kúskami sušeného ovocia.

orgazmus

Biskupský chlebíček
250 g špaldovej celozrnnej múky
250 g pohánkovej múky
100 g pšeničných klíčkov
1 sójová šľahačka
1 prášok do pečiva bez fosfátov
2 balíčky vanilkového cukru light alebo štipku vanilky
1/2 lyžičky sušenej citrónovej kôry
100 g sparených a olúpaných mandlí (polovica nasekaných a polovica pomletých)
50 g  Goji
20 g kandizovaného zázvoru
štipka soli

POSTUP: Goji opláchneme a namočíme do 2 dl vlažnej vody, pridáme najemno nákrájaný zázvor a necháme ju napučať. Suché prísady (múky, klíčky, mleté mandle, soľ, citrónovú kôru a prášok do pečiva) zmiešame, pridáme Goji so zázvorom aj s vodou a vyšľahanú sójovú šľahačku. Rýchlo vymiešame a prelejeme do formy  (srnčí chrbát, do bábovkovej formy, alebo v tvare baránka) posypeme nahrubo nasekanými mandľami. Pečieme vo vyhriatej rúre na strednej teplote asi 27 – 37 minút. Hotový zákusok vyklopíme a necháme vychladnúť. Kto chce mať efekt „práškového cukru“ na vrchu, posype ho sušeným ovseným mliekom alebo sušeným sladom.

biskupsky chlebicek

Karamelový puding (pšenovo-mrkvový krém)
1 šálka pšena
1 a 1/2 šálky nakrájanej mrkvy
3 – 4 šálky vody
štipka soli alebo kvapka umeoctu
hviezdička badiánu
1/4 šálky ďatlového sirupu
1 kokosová smotana

POSTUP: Mrkvu a badián vložíme do studenej vody, opatrne zasypeme pšenom a varíme bez miešania aso 17 – 27 minút. Necháme chvíľu odstáť, pridáme doň smotanu, sirup umeocot a rozmixujeme dohladka. Ešte teplú hmotu vlejeme do studenou vodou opláchnutých formičiek či misiek. Po vychladnutí vyklopíme. Ozdobíme chrumkavými tekvicovými semienkami či orechami.

Množstvo chutných receptov nájdete v novej knihe Skvelé recepty pre telo aj dušu.

Milan Buno, 13.9.2015

Pridať komentár


V odpovedi prosím používajte iba číslice

Ešte nikto nekomentoval, budete prvý.