bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Francúzsko krížom-krážom

„Do prístavného mesta Auray sme prišli v čase odlivu. Farebné člny sú nehybne zakotvené na súši pri starom masívnom moste. Z terasy reštaurácie l’Eglantine sledujeme ruch na moste aj v prístave. Z mesta v zátoke Morbihan, chráneného pred vetrom, hradby zámku zmizli, stredoveké domy však zostali. V taške mi hrkajú poháre s karamelovou nátierkou zo slaného masla...“

Vydajte sa s nami po Francúzsku, ktoré rozvoniava levanduľou, chutí po víne a syroch a všade naokolo znie šarmantná francúzština. Odporúčame novinku Francúzsko krížom-krážom s nádhernou obálkou.

Autorka Mária Danthine Dopjerová pochádza z Piešťan, no žije a pracuje v Paríži. Spolu s rodinou cestuje po rôznych kútoch Francúzska a jej texty lákajú ísť po jej stopách. V minulosti jej už vyšli knihy Parížske momenty, Paríž môj druhý domov, či Francúzske idiómy pod lupou.
Tentoraz nás vezme na úžasnú cestu.

Francúzsko sú vinice a poľné cesty so šípkami ku románskym kostolom, námestia pod košatými platanmi a hráči petangu
Francúzsko, to je mätový sirup a starodávne kolotoče, anízový likér za teplých večerov, slnečnice na trhoch. Ale tiež farebné vitráže katedrál a citrónové sorbety.

Francúzsko sú pekárne s koláčmi, ktorých názvy rozprávajú príbehy. Vo Francúzsku má takmer každé miesto čosi, čo ho charakterizuje, čo ho robí svojim, čosi, čo mu história odovzdala ako jedinečný dar. Ľudia sa postarali, aby sa ten dar v čase prenášal – symbolom, architektonickou črtou, osobnosťou, produktom. Musíte prísť práve sem, aby ste mohli pochopiť, uchopiť a kúsok si so sebou odniesť.

V knižke Francúzsko krížom-krážom sa pozriete od Paríža až po Marseille. 170 strán, ktoré chutia a voňajú ako krajina galského kohúta.
Napríklad také Bretónske palacinky:
„Crêpe alebo galette sa objavila v Bretónsku v 13. storočí ako dôsledok pestovania pohánky, ktorú z Ázie priniesli do Bretónska križiacke výpravy. Pohánka sa začiatkom minulého storočia nahradila bielou pšeničnou múkou, z ktorej sa palacinky pripravujú dodnes.“

Milujete parížsku štvrť Montparnasse? Ako Mária píše, „štvrť Montparnasse je v Paríži malým Bretónskom. Na ulici La rue du Montparnasse sú všetky reštaurácie crêperies (palacinkárne). Tá najlepšia z najlepších sa volá ako bretónske mesto, Josselin.
Palacinky v nej robia dvojité, ak prídete po dvanástej, voľný stôl nenájdete. Crêpes dopĺňa keramický krčah perlivého sladkého alebo suchého muštu. Drevorezby a dekorácie, obrazy– bretónske mozaiky z farebných kamienkov, keramika z Quimper, lustre z bielej bretónskej čipky prenášajú Parížanov do Bretónska. Kamarátka vydatá za Bretónca sa mi zdôverila, že manželovi sa nemôže priznať, že bola na palacinke na Montparnasse.“

Vychutnajte si Francúzsko vďaka tejto originálnej knihe.

Pridať komentár


V odpovedi prosím používajte iba číslice

Ešte nikto nekomentoval, budete prvý.