bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Slovensko navštívi svetoznámy šéfkuchár (10.6.2009)

 Gennaro Contaldo Predvedie jedinečné cookery theatre

Svetoznámy šéfkuchár, autor niekoľkých bestsellerov, mentor Jamieho Olivera a majster kuchárskeho umenia Gennaro Contaldo zavíta budúcu stredu 17. júna na Slovensko. Osobne zostaví a pripraví tradičné talianske menu v duchu zdravej a chutnej stredomorskej kuchyne a predvedie jedinečné cookery theatre.
„Pripravil som menu pozostávajúce z tradičných talianskych jedál, pri príprave ktorých budú použité prírodné a jednoduché suroviny nachádzajúce sa v typickej talianskej kuchyni. Verím, že si hostia pochutia a už sa teším na návštevu Slovenska,“ prezradil Contaldo, ktorý nepovažuje varenie len za svoje zamestnanie, ale za skutočnú životnú vášeň. O svoje recepty, tipy a skúsenosti sa preto rád delí a počas svojej kariéry tak publikoval už niekoľko kuchárskych kníh, ktoré sa okamžite stali bestsellermi.

Contaldo presadzuje zdravý životný štýl plný zeleniny a jednoduchých, prírodných surovín. Jeho prvá kniha Passione, ktorá získala ocenenie Gourmand World Cookbook, ponúka viac ako sto receptov. Jeho chránencom a žiakom je aj svetoznámy kuchár celebrít Jamie Oliver. Ten sa preslávil svojím netradičným, hravým prístupom k vareniu. Relácia a rovnomenná kniha Šéfkuchár bez čapice (na BBC) sa stala svetoznámou. Jamie uplatňuje pravidlo: "Jedlo úplne obnažte a potom nechajte prejaviť jeho podstatu." Vytvoril spoľahlivý repertoár jednoduchých, neformálnych, ale vynikajúcich receptov. Silno sa nechal inšpirovať Talianskom, ktoré je pre neho pravou krajinou hojnosti a z jeho ciest vznikla ďalšia knižka Jamie po taliansky.

Gennaro Contaldo
Kulinársky majster Contaldo, ktorý pricestuje na Slovensko, tiež úspešne účinkoval v sledovanej rannej šou BBC1 Saturday Kitchen, v ktorej sa mu podarilo dosiahnuť aj rekord v príprave omelety z troch vajec za doteraz nikým neprekonaných 16,36 sekundy. Contaldo vyrástol v malom prímorskom mestečku Minori na pobreží Amalfi. Od detstva si užíval poľovačky a tradičné rybačky so svojím otcom a starým otcom, rád zbieral bylinky a hríby pre svoju mamu. Prostredie, kde vyrastal a blízky vzťah k prírode sa pretavili do vášne pre jedlo, ktorá sa snúbi so schopnosťou vytvárať jedlá z prírodných jednoduchých surovín.

Už od svojich ôsmich rokov pracoval ako pomocník v miestnych reštauráciách, ako 20-ročný v roku 1969 odišiel do Londýna. Tu sa vypracoval na jedného z najlepších majstrov kulinárskeho umenia a stal sa šéfkuchárom vychýrenej talianskej reštaurácie Passione na Charlotte Street. Tá bola vyhlásená v roku 2005 za najlepšiu taliansku reštauráciu v Londýne a získala ocenenie Tio Pepe Restaurant Award.

Zdroj: SITA
Foto: passione.co.uk