bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe iBux.sk







Chutnejšie a zdravšie pečenie z kvásku

„Ak ochutnáme chlieb alebo pečivo pripravené pomocou tradičného kvásku, zistíme, že má lepšiu a nadýchanejšiu štruktúru. Múka (obzvlášť niektoré druhy) totiž obsahuje enzým amylázu. Amyláza rozkladá a odbúrava škrob, čím prispieva k mazľavejšej konzistencii chleba. Kvások však zvyšuje kyslosť cesta a zároveň výrazne znižuje činnosť amylázy – rozložený škrob v podobe jednoduchých cukrov totiž využívajú baktérie mliečneho kvasenia. Tieto baktérie obsiahnuté v kvásku navyše produkujú aj oxid uhličitý, ktorý prispieva k lepšej nadýchanosti cesta. Dobre vykysnutý chlieb sa zároveň aj lepšie prepečie.“

Práve vyšla kniha Kvások, ktorá je plná užitočných rád a tipov, postupy krok za krokom a skvelé recepty. Aj bezlepkové. Jej autorka Lenka Mančíková sa kváskovému pečeniu venuje už dlhé roky a dokonca robí veľmi úspešné kurzy pečenia z kvásku.
„Ak raz podľahnete čaru kváskovania, nie je cesty späť. Budete napr. cestovať na dovolenku aj s kváskom. Mnohí účastníci mojich kurzov mi to potvrdzujú. Najprv sa smejú, keď im to hovorím, neskôr to potvrdzujú,“ vysvetľuje Lenka.

V prvej časti knihy Kvások približuje Lenka Mančíková jednotlivé druhy múky a ako sa skamarátiť s kváskom: ako sa pripraviť, ako založiť kvások, ako sa oň starať a základné pravidlá, ktoré sa oplatí vždy dodržiavať.
Druhú časť tvoria recepty. Najskôr recepty na lievance, vafle a mrkvový chlieb s makom, ak vám zostal zvyšný kvások.
A potom recepty s lepkom i bezlepkové. Napríklad chlieb pita, Pivné žemličky, Kardamónky, Chlieb s čedarom a čili, Chlieb s lieskovcami a hrozienkami, či Orechová bábovka.
Medzi bezlepkovými receptami nájdete napríklad Polentový chlieb bez rozkvasu, Cukinový snack s parmezánom alebo Žemličky z múky z červenej šošovice.

Kniha je doplnená aj krásnymi fotkami, ktoré keď si pozriete, možno sa hneď vrhnete na pečenie z kvásku :)

Podobných knižiek o kvásku pribúda, no tento nový Kvások je predsa len iný. Lenka Mančíková ho písala jazykov „svojich kurzov“, čiže snažila sa odpovedať na všetko to, čo ľudí naozaj zaujíma. S čím majú problémy, ako majú presne postupovať alebo čo sa stalo, ak sa im kvások nevydaril.

„Často počúvam, aké náročné je piecť kváskový chlieb a aký dlhý je proces jeho prípravy a vždy sa rovnako čudujem,“ tvrdí Lenka Mančíková v knihe Kvások. „Kváskový chlieb nie je žiadna nová vychytávka, ale tradičné a zdravé jedlo. V minulosti bolo úplne prirodzené, že si žena našla čas pre seba – svoju rodinu a doslovne naplnila heslo bez práce nie sú koláče. Nechcem tým povedať, že by sme mali úplne prestať variť alebo piecť, ale ešte aj pred pár rokmi bola príprava domáceho kváskového chleba považovaná za akýsi „retro“ zvyk, či skôr za zbytočnosť.“

Recept z knihy Kvások - kváskové lievance:

Tieto lievance môžete urobiť z ražného či bezlepkového kvásku. My ich máme najradšej s mandľovým maslom zmiešaným s banánom a ozdobené ovocím.

Recept na približne 10 menších kusov

1 PL kvásku
1 väčší banán
2 PL mandľového masla (napr. od Powerlogy)
2 PL kakaa
60 g pohánkovej múky
60 g pšenovej múky
150 ml mlieka (ak je veľmi husté cesto, nebojme sa pridať tekutinu)
ghi maslo

Suroviny dobre zmiešame, prikryjeme a necháme rozkvasiť 4 hodiny. Prekvasené cestíčko má mať redšiu konzistenciu. Naberačkou naberáme cesto na lievance, pečieme ich z oboch strán asi 4 minúty na masle ghi, kým sa nezačnú tvoriť na povrchu bubliny a nezačnú hnednúť.

Ak sa Vám nechcete stáť dlho pri sporáku, môžete spraviť veľké lievance na celú panvicu a pre zvýraznenie chuti môžete nahradiť 20 g múky gaštanovou múkou.

Milan Buno, literárny publicista

Pridať komentár


V odpovedi prosím používajte iba číslice

Ešte nikto nekomentoval, budete prvý.