Adriana Poláková a jej pečenie s láskou
Milí priatelia - ak chcete schudnúť, toto ďalej radšej ani nečítajte. A už rozhodne nesiahajte po knihe, o ktorej ideme písať.
Adriana Poláková totiž pripravila ďalšiu naozaj „vypečenú“ knihu, v ktorej sa vám už len pri fotografiách zbiehajú slinky. Po úspechu prvej knihy Napečené s láskou sa pustila do prípravy dvojky a my máme pre vás 2 recepty z knihy + jeden bonusový priamo od Adriany.
Ak tie lahôdky chutia a voňajú minimálne tak, ako vyzerajú na fotkách v knihe Napečené s láskou 2, potom ich jednoducho musíte skúsiť upiecť. Napríklad také farebné guľôčky alebo zamatová roláda...celkovo top 30 receptov.
Každý podrobne nafotený a popísaný, takže s pečením nebudú mať problémy ani menej skúsené dámy...alebo páni, ktorí chcú potešiť svoje polovičky.
V knižke nechýbajú ani zábavné koláčiky pre deti, kysnuté koláče pripravené trošku netradične a bonusom je kapitola špecialitiek vhodných ako darček či malá pozornosť.
Objednajte si novinku Napečené s láskou 2.
„Vášnivo rada pečiem sladkosti od výmyslu sveta. A potom ich s láskou rozdávam:),“ priznáva sympatická moderátorka a pridáva špeciálny recept na domácu vianočku. Nižšie si môžete pozrieť dva recepty z knihy Napečené s láskou 2 a prípadne ich už dnes aj pripraviť.
Dobrú chuť!
DOMÁCA VIANOČKA
Suroviny:
1 HR acidofilného mlieka
1/2 HR roztopeného masla
1/2 HR práškového cukru
3 HR hladkej múky
1 vajíčko
1 kocka droždia
1 vanilínový cukor
Postup: urobíme si kysnuté cesto, rozdelíme na 2 časti a upletieme dve pletenky. Jednu väčšiu, druhú menšiu. Dáme na seba, ja som si ich prichytila špáradlami, aby sa mi počas pečenia nerozpadla. Poriadne potrieme maslom a dáme piecť na 40 minút.
Upečenú vianočku opäť potrieme maslom a počkáme, kým vychladne.
ZAMATOVÁ ROLÁDA
Ak čakáte návštevu a chcete ju prekvapiť, neváhajte a pripravte jej zamatovú roládu z knihy Napečené s láskou 2. Nejde len o krásny vzhľad, dva farebné krémy, tmavé cesto, ale predovšetkým o chuť. Je to veľmi krémová roláda, pri ktorej však potrebujete už mať trochu viac zručností, hlavne pri rolovaní. Keďže sú na ceste až dva krémy, sem-tam môže krém vytiecť von. Nepodliehajte pokušeniu dať tam veľa krému, aby bola roláda bohatá. Krémová je tak či tak a prebytočný krém sa tam jednoducho nezmestí. Keď ho budete natierať, nikdy nechoďte až ku kraju. Rolovaním sa krém prirodzene ku kraju posúva. Ak to však predsa len trochu preženiete, tak ho jednoducho lyžicou odoberte. Ale nevyhadzujte. Potrite ním roládu aj zvrchu a čokoládovou polevou to celé dotiahnete do dokonalosti.
ingrediencie
6 vajec
5 PL práškového cukru
3 PL kakaa
1/2 ČL prášku do pečiva
plnka:
500 ml mlieka
1 smotanový puding
1 vanilínový cukor
8 PL cukru
250 g zmäknutého masla
2 PL kakaa
poleva:
150 g čokolády na varenie
80 ml smotany na šľahanie
80 g masla
Ako na to
1. Elektrickým ručným šľahačom miešame bielky s cukrom dovtedy, kým nebudeme mať hustú bielu zmes.
2. Do zmesi potom po jednom zašľahávame žĺtky.
3. Pridáme aj kakao.
4. Nakoniec aj prášok do pečiva a všetko poriadne premiešame dohladka.
5. Cesto potom vylejeme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie, a pečieme na 180 stupňoch asi 20 minút. Sledujeme, ak je cesto upečené skôr, treba ho vybrať. Pri dlhšom pečení sa príliš presuší a pri rolovaní by praskalo.
6. Cesto po dopečení ešte horúce zrolujeme a necháme vychladnúť.
7. Zatiaľ v hrnci z 1/2 litra mlieka, práškového pudingu a cukru uvaríme hustý puding. Ten hneď prelejeme do vychladnutej sklenenej misky.8. Aby sa počas chladnutia netvorila na povrchu kožka, prikryjeme puding potravinovou fóliou.
9. Do vychladeného pudingu vmiešame maslo.
10. Časť pudingu s maslom dáme do druhej misky.
11. Prisypeme kakao. Je dobré predtým ho preosiať, aby sme sa zbavili prípadných hrudiek.
12. Poriadne premiešame, aby sme v kréme nemali hrudky.
13. Vychladnutú roládu rozrolujeme a celú potrieme svetlým krémom.
14. Potom na svetlý krém nanesieme kakaový krém.
15. Roládu opatrne zrolujeme a dáme na chvíľu do chladničky schladnúť.
16. Medzitým pripravíme polevu tak, že smotanu, čokoládu aj maslo rozpustíme. Roládu prenesieme na mriežku.
17. Celú ju oblejeme čokoládovou polevou a opäť dáme asi na 15 minút do chladničky.
18. Následne ju celú ešte raz polejeme, ale teraz môžete polevu lia iba v prúžkoch cikcakovo na roládu, bude pekne vidie, ako sa na stuhnutej prvej poleve vytvárajú vzory.
FAREBNÉ GUĽȎČKY
Určite aj vy radi pripravujete deťom nezabudnuteľné oslavy. A viete, kedy budú naozaj na oslavy rady spomínať? Keď ich zapojíte priamo do príprav. Ja viem, že niekedy je jednoduchšie deti niekam odpratať, aby pri príprave nezavadzali. Všetko robíme radšej sami, je to rýchlejšie a hlavne menej neporiadku. Ale verte mi, že občas stojí za to „obetovať sa“. Navyše, farebné guľôčky z knihy Napečené s láskou 2 budú hýriť takými farbami, akými si ich ozdobia deti. Nehovoriac o tom, že samotné zdobenie môžete pokojne poňať ako jeden z bodov zábavy na oslave. A nezabudnite ich pri tom fotiť. Guľôčky sú veľmi vďačné aj pre svoj tvar a spôsob, akým sa servírujú. Je dôležité, aby bolo cesto naozaj dosť stuhnuté a z paličiek sa nezošmykovalo. To by ste potom asi vo veľmi dobrom na môj tip nespomínali. Ale vonku na záhrade im ich pokojne dajte do ruky a nech si behajú.
ingrediencie
guľôčky:
1 korpus na tortu – piškótový
150 g zmäknutého masla
250 g odtučneného tvarohu
poleva:
250 ml šľahačkovej smotany
100 g tmavej čokolády na varenie
100 g bielej čokolády
ešte budeme potrebovať:
5 PL práškového cukru
farebné ozdoby – guľôčky, ryžu...
Ako na to
1. Vo väčšej miske rukami rozdrvíme piškótový korpus.
2. Pridáme odtučnený tvaroh, kto nemá rád tvaroh, stačí pridať 150 g zmäknutého masla.
3. Napokon ešte pridáme aj cukor.
4. Rukami všetko spolu poriadne premiešame, kým sa zmes spojí.
5. Zo zmesi tvarujeme guľôčky a ukladáme na tanier vedľa seba. Aby sa nám cesto nelepilo na ruky, namočíme si ich do studenej vody. Hotové guľôčky dáme na hodinu do mrazničky.
6. Medzitým pripravíme misky s ozdobami a horúcou smotanou zalejeme nalámanú bielu a tmavú čokoládu.
7. Čokoládu premiešavame, kým sa úplne roztopí a vznikne tak hustá poleva. Ak by bola riedka, pridajte ešte 50 g čokolády.
8. Poriadne vychladené guľôčky opatrne napichneme na špajdle.
9. Celú guľôčku opatrne namočíme do čokolády.
10. Ozdoby nanášame hneď, kým poleva nestuhne.
11. Rovnako postupujeme aj pri zdobení bielou čokoládou.
12. Biela čokoládová poleva musí byť hustejšia, aby ozdoby dobre držali. Pred podávaním necháme ozdobené guľôčky stuhnúť v chladničke.
Milan Buno, 19.10.2014
Pridať komentár
Komentáre
Súvisiace knihy
Kniha dňa
Súťaže
- S knihou okolo sveta – Hraj každý deň o knihu !!!SÚŤAŽ!!!
- HRAJTE o knihy s podcastom Knižný kompas, ktorý oslavuje!
- Blesková súťaž o 2x Škola noci - Vykúpená
- HRAJTE o poukazy do Školy varenia a kulinárske balíčky
- Preplnený mechúr. Nové dobrodružstvo smoliara Grega z obľúbenej série
- KNIHA za KOMENT počas apríla 2022 bola opäť úspešná
- Knižné hádanky na BUX.SK, nájdite si svoju zľavu a vyhrajte
- Veľká súťaž s novou sériou Cestovná agentúra Tajné svety
- PSIA DUŠA 2 pre všetkých milovníkov psov + SÚŤAŽ
- HRAJTE s filmom podľa knihy Nebezpečná láskavosť
Pikošky zo sveta kníh
- Nádherná rodinná sága o piatich ženách, ktoré hľadajú svoje korene
- Pochopte múdrosť stromu a žite lepšie, zdravšie a pokojnejšie
- Na prvú lásku ani prvého nepriateľa sa nezabúda. Je to Lepšie ako vo filme!
- Mýty a nepravdy o zdraví vašich detí. 500 otázok a odpovedí
- Významné ženy, ktoré menia svet. Mademoiselle Coco