bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Zahryznite sa do nového dňa

„Rady by sme našou knižkou inšpirovali ľudí, ktorí chcú trošku vybočiť zo stereotypu a nahradiť všedné vajíčka alebo lupienky s mliekom aj niečím iným a možno aj zdravším“, prezrádzajú dve talentované dámy, foodblogerky a inšpiratívne kuchárky Barbora Drahovská a Mimi Nemčeková. Obe milujú rána, keď sa svet prebúdza a pomaly sa dáva do pohybu.

http://data.bux.sk/book/020/270/0202709/medium-zdrave_ranajky_zahryznite_sa_do_noveho_dna.jpgV ich knižke Zdravé raňajky nájdete 60 receptov, ktoré vám dodajú energiu do nového dňa, raňajky, na ktorých prípravu je potrebných iba pár minút.

Nechýbajú voňavé lievance či ohromujúce červené palacinky, s ktorými je možné vychutnať si dlhé víkendové rána, ani raňajkové smoothies a farebné limonády. Nostalgickým raňajkám, ktoré čitateľa vrátia do čias detstva, vdýchli autorky nového ducha. Barbora aj Mimi si totiž myslia, že „dobré raňajky môžu prispieť ku krajším dňom – úplne jedno, či vás čakajú náročné úlohy v práci alebo víkendové leňošenie.“

Objednajte si novinku Zdravé raňajky.
Kupit bux.sk

Knihu pokrstili šéf dramaturg Rádia FM Maroš Hečko, ktorého nazvali duchovným otcom knihy a ich dlhoročná priateľka Tamara Šimočníková-Heribanová.

Pozrite si VIDEOreportáž z krstu:

Krstilo sa teda netradične makom. Makové bratislavské rožky boli totiž prvým receptom, ktorý autorky Barbora a Mimi spolu pred viac ako štyrmi rokmi upiekli. Pozvaným priateľom a hosťom pripravili na ochutnávku práve niekoľko dobrôt podľa vlastných receptov z ich raňajkovej knižky.
Na stoloch nechýbali: chlebíky s bylinkovou bryndzovou nátierkou s čerstvými klíčkami, bezlepkové pohánkové chlebíky s tofu nátierkou s datľami, orechmi  a bazalkou, smotanovo-kôprový a cibuľový posúch, raňajkové pralinky (tmavé s horkou čokoládou & svetlé s ovsenými vločkami), kakaový chia puding s malinou či domáci termix.

zdrave ranajky baby

V knihe Zdravé raňajky nájdete 60 receptov, ktoré vám dodajú energiu do nového dňa, raňajky, na ktorých prípravu potrebujete iba pár minút. Dozviete sa zaujímavé veci o múkach, orechoch, vajíčkach i alternatívnych sladidlách.

„Vždy sme chceli napísať knižku o stravovaní.“ tvrdia foodblogerky. „Robili sme na blogu raňajkovú výzvu, kde sa naši čitatelia zapájali do debaty, čo si dávajú na raňajky, aby v ich rannom rytme sa našiel aj čas na raňajky.“
A tak sa z toho vyvinula raňajková knižka, na ktorej pracovali asi trištvrte roka a ktorá, ako dúfajú, privedie ľudí k raňajkám. Mnohí ich totiž vynechávajú s odôvodnením, že na ne nemajú čas, ponáhľajú sa... „Zdravé raňajky sú predovšetkým tým, že sú,“ prikyvuje Barbora. „Myslím, že človek si môže dať na raňajky vždy to, čo má rád. Dôležité pritom je, aby si našiel ráno čas, aby si ich mohol vychutnať v pokoji. Ak hľadá zmenu alebo alternatívu, aby nejedol stále to isté, môže sa inšpirovať receptami z našej knižky.“

barbora a mimi

V knihe sú aj kapitoly, keď ráno naozaj nemáte vôbec čas, len si zoberiete niečo z chladničky a vyrazíte z domu. Sú tam doslova chvíľkové recepty, aj tie „dlhšie“ ideálne na víkendové rána. „Každý si v nej nájde to svoje,“ dodáva Mirka Nemčeková.

pudingRecept na rýchly kakaový puding s avokádom

Tak toto je jeden z najrýchlejších a najchutnejších raňajkových receptov vôbec. Ingrediencie stačí spolu zmixovať a vychutnávať si krásne ráno. Recept pre 2 osoby
Čas prípravy: 5 minút

Potrebujeme:
•          1 zrelé avokádo
•          1 zrelší banán
•          50 ml kokosového mlieka
•          1 a ½ PL kakaa
•          1 PL medu

Všetky ingrediencie zmixujeme ponorným mixérom a puding je hotový.
bite me tip: Pridaním polievkovej lyžice arašidového masla bude puding ešte krémovejší. Na vrch môžeme pridať kokosový krém, ktorý je hustejší ako kokosové mlieko.

Zdravé raňajky nie sú iba plné vynikajúcich receptov, ale kniha je sama o sebe malým umeleckým dielom. O zaujímavú grafickú úpravu sa postarala grafická dizajnérka Mária Rojko a všetky fotografie si autorky zhotovili samé.
„Dali sme si záležať, aby naše recepty vyzerali čo najautentickejšie, preto sme sa rozhodli si všetky samy aj nafotiť. Fotografovanie jedál a ingrediencií je, rovnako ako varenie, naša vášeň. Máme rady fotky, z ktorých priam zacítite chuť jedla“, hovoria Barbora a Mimi.

Ak by ste Barboru Drahovskú a Mimi Nemčekovú chceli spoznať bližšie, nájdete ich na vegetariánskom blogu biteme.sk.  Od decembra 2014 si ich môžete naladiť aj na vlnách rádia_FM v pravidelnej rubrike Bez mäsa_FM. Pri listovaní knižky teda nie náhodou natrafíte aj na rozhovory s ich kolegami z rádia.

Barbora a Mimi založili blog bite me v roku 2011. Venujú sa najmä vyvíjaniu zaujímavých receptov, ktoré zväčša pozostávajú iba z niekoľkých bežne dostupných ingrediencií a nevyžadujú dlhý čas na prípravu. Baví ich experimentovať s výnimočnými surovinami, do varenia však rady zapájajú aj tradičné slovenské potraviny. S jedlom si spájajú príjemné chvíle a okrem inšpirácie chutnými a zdravými receptami sa chcú s ich čitateľmi podeliť o radosť z varenia.

Objednajte si novinku Zdravé raňajky.
Kupit bux.sk

Barbora Drahovská sa okrem bite me venuje hudobnému PR a vlastnej kapele. Začiatkom októbra vydáva druhé CD. Mimi Nemčeková sa venuje marketingu a komunikácií v oblasti cestovného ruchu.

jedlo

Recept na Babičkine stískance

Jedlá od babičky vždy boli a sú tie najlepšie. Stískanice pripravovala Barborina babička zvyčajne spolu s dedkom. Ona ich presolila a dedko ich posolil málo, ale vždy chutili vynikajúco. Ešteže si všetky obľúbené recepty zapisovala a môžeme sa o tento podeliť aj s vami.
Čas prípravy: 30 minút, čas pečenia 30 minút
Počet ks: 15 ks

Potrebujeme:
•          1/2 kg zemiakov
•          180 g špaldovej hladkej múky
•          15 lyžíc hrubej krupice
•          90 g roztopeného masla
•          soľ

Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
Zmiešame s 180  g špaldovej múky, 1/2  ČL soli a vypracujeme cesto. Keby sa príliš lepilo, jednoducho pridáme viac múky.
Do troch misiek si pripravíme: soľ, 15 polievkových lyžíc hrubej krupice a približne 90 g roztopeného masla, ktorými budeme „plniť“ stískanice.
Z cesta vytvoríme jeden dlhý valček, z ktorého si narežeme 15 ks cesta.
Z každého kusu vytvarujeme guľôčku a s valčekom na cesto vyvaľkáme placku do tvaru lokše.
Vyvaľkanú lokšu potrieme maslom, posypeme soľou, polievkovou lyžicou hrubej krupice a stočíme do rolky, z ktorej vytvarujeme slimáčika a potrieme zvyšným roztopeným maslom. Pečieme 20 až 25 minút pri 200 stupňoch do zlatista a chrumkava Bite me tip: slimáčiky môžeme naplniť strúhaným syrom.

lievance

Recept na Pohánkové čučoriedkové lievance s tvarohovým krémom

Poznáte tie reklamy na kávu, v ktorých vôňa čerstvo zomletej kávy pohladí dušu vášho milého? Takto sme to vyskúšali aj s voňavými čučoriedkovými lievancami a naozaj to fungovalo.
Recept pre 2 osoby
Čas prípravy: 25 minút

Potrebujeme:
Na cesto:
•          50 g jemnej pohánkovej múky
•          40 g pšeničnej hladkej múky
•          100 ml vlažného mlieka
•          1 vajce
•          1/2 balenia prášku do pečiva (1,5 PL)
•          1 PL mäkkého masla
•          2 PL medu
•          1/4 ČL soli
•          80 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok

Na tvarohový krém:
•          150 g tvarohu
•          2 PL medu alebo javorového sirupu

Okrem toho:
•          40 g čučoriedok na posypanie
•          2 – 4 PL masla na pečenie lievancov

V miske zmiešame obe múky s práškom do pečiva, štipkou soli a pridáme mlieko, maslo, vajce a med. Vymiešame na hladké lepkavé cesto a necháme 5 minút odstáť.
Do cesta vmiešame čučoriedky a môžeme začať s pečením lievancov. Na panvici si rozohrejeme 1 až 2 PL masla a pomocou lyžice naberieme cesto na lievanec. Lievance pečieme pri nižšej teplote. Keď sa na vrchu začnú robiť malé bublinky, opatrne ich otočíme a aj z druhej strany opečieme do zlatista.
Čučoriedkové lievance sú skvelé so sladkým tvarohovým krémom. Vymiešajte tvaroh s medom alebo iným sladidlom a potrite ním lievance. Podávajte posypané čučoriedkami a poliate javorovým sirupom.
bite me tip: Namiesto tvarohu si ich môžete potrieť lekvárom alebo poliať rozmixovaným ovocím.

Všetkých 60 receptov nájdete v novinke Zdravé raňajky.

Milan Buno, 3.5.2016

krst

Pridať komentár


V odpovedi prosím používajte iba číslice

Ešte nikto nekomentoval, budete prvý.