bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Viete ako nakupovať hlavou a variť srdcom?

Zaujíma vás, čo nakupujte a čo jete? Ako sa vyhnúť chemickým konzervantom, nezdravým éčkam či umelým farbivám?

A čo hovoríte na náhradné sladidlá – osladia vám naozaj život? Alebo vám „pekne osladia“ vaše zdravie?, ako sa zvykne vravieť.

Dnes v našich nákupných košíkoch končia z veľkej časti trvanlivé a rozlične chemicky upravované potraviny s obsahom konzervačných látok, emulgátorov, farbív, aróm, zahusťovadiel, zvýrazňovačov chuti, jednoducho éčok, ktorými sa pri priemyselnom spracovaní potravín väčšinou nešetrí.

Možno ste v situácii, že nemáte peňazí nazvyš, čo sa odráža aj na kvalite nakupovaných potravín. Stále však máte možnosť vyberať si kvalitnejšie potraviny za rozumné ceny. Musíte sa ich však najprv naučiť vyberať, venovať tomu čas a nájsť pre seba schodné varianty.

bioAch, tie údeniny!
A práve v tom vám pomôže novinka Nakupujte hlavou, varte srdcom od skúsenej autorky Jarmily Mandžukovej. Už na 26.strane vyzýva – Poďte so mnou nakupovať hlavou a variť srdcom, takže ukáže vám, že nue je mäso ako mäso. Aká je pravda o kurčatách, či sú morské ryby skutočne kľúčom k zdraviu a aké „poklady“ nájdete ukryté v údeninách.

Mimochodom, údeniny a ďalšie mastné výrobky sú síce obľúbeným jedlom, ale poprední odborníci na výživu ich radia k najrizikovejším potravinám vôbec. Nielenže majú vysoký obsah tuku, soli, konzervačných prímesí a ďalších prídavných látok, ale niektorí výrobcovia k výrobe údenín spracovávajú nekvalitné časti zvieracích tiel a zvyšujú hmotnosť výrobku vstrekovaním vodných roztokov.

Objednajte si hneď teraz knihu Nakupujte hlavou, varte srdcom
Kupit bux.sk

biHippokrates kedysi dávno povedal, že sa rodíme zdraví a všetky choroby do nás vstupujú s jedlom. Odvtedy uplynulo veľa času, no jeho slová sú o to závažnejšie a dôležitejšie. Náš životný štýl sa za posledných dvadsať rokov radikálne zmenil a až príliš ľahko sme podľahli zvodom a pozlátkam konzumnej spoločnosti. Nová kniha Nakupujte hlavou, varte srdcom! vás naučí vyberať tie správne potraviny, venovať tomu čas a nájsť pre seba schodné varianty.

Naše predstavy o technológii výroby potravín sú od reality veľmi vzdialené, a to najmä kvôli zanedbávanej osvete. Nájdite si čas aspoň na túto knihu a urobte niečo pre svoje zdravie.

bioČo vkladáte do nákupného košíka?
Otázka teda znie - naozaj sledujete, čo končí vo vašich nákupných košíkoch? Nezabúdajte, že výrobcovia sa starajú predovšetkým o technickú stránku prípravy, dlhodobú trvanlivosť, vzhľad a chuť, čo má potom neuveriteľný vplyv na pôvodnú surovinu a obsah výživných látok. Šikovný marketing a lákavý obal nám často vsugerujú predstavu o zdravej potravine, hoci často ide o pravý opak, pretože v chemickom laboratóriu ide o zdravú výživu až na poslednom mieste.
Žiaľ, zloženie potravín uvedené na etikete obalu, zdravotný prínos, rôzne značky kvality, ekologickosť výrobku alebo recyklovateľnosť obalu výrobku sleduje len malé percento zákazníkov.
Zmeňte to a začnite si to všímať. Urobte ešte viac pre svoje zdravie. Pomôže vám v tom kniha Jarmily Mandžukovej Nakupujte hlavou, varte srdcom.

V knihe nájdete množstvo užitočných informácií, zaujímavých faktov, ale aj tipy, ako si po domácky urobiť obľúbené pochúťky. Tri z nich vám prinášame:

vlDomáca lučina
Zmiešame 500 g bieleho jogurtu s téglikom kyslej smotany (150 – 190 g) a mierne osolíme. Na misu položíme sitko, ktoré vystelieme jemným plátenkom a dáme doň pripravenú zmes. Povrch prekryjeme cípmi plátenka a necháme pri izbovej teplote odkvapkať, čo trvá niekoľko hodín. Potom môžeme syr konzumovať alebo ho uložíme do nádoby s vekom, dáme do chladničky a do týždňa skonzumujeme.

Poznáte ricottu? Tento hodvábne krémový syr tvarohového typu má svoje pevné miesto v talianskej kuchyni. Používa sa na prípravu omáčok na mäso a cestoviny. Môžeme ju iba rozdrobiť na uvarené cestoviny alebo horúce pečené zemiaky. Má široké možnosti využitia pri príprave dezertov, lahodnou a jednoduchou večerou sú plátky bagety potrené ricottou, obložené rajčiakmi a okorenené bazalkou. Možno povedať, že ju použijeme všade tam, kde používame mäkký tvaroh, ibaže ricotta má jemnejšiu a delikátnejšiu chuť.

Lahodná ricotta
ricZa stáleho miešania zahrejeme 1,5 l plnotučného mlieka, 500 ml smotany na šľahanie a 1 lyžičku soli (najlepšie morskej) až na bod varu. Potom pridáme lyžičku citrónovej šťavy, zmiernime teplotu a ešte krátko, asi 2 minúty, miešame. Odstavíme z tepelného zdroja a necháme 5 minút stáť. Medzitým vyložíme sitko jemným plátenkom. Mliečnu zmes nalejeme do sitka a necháme odkvapkať jednu až dve hodiny. Ricottu vložíme do misky, uzavrieme a uložíme do chladničky. Zvyšnú srvátku môžeme ochladiť a vypiť, prípadne rozmixovať s ovocím, zriediť mliekom alebo jogurtom. Srvátku možno použiť aj na prípravu cesta na koláče, knedle a podobne.

Domáci topený syr
Do vaničky mäkkého tvarohu vmiešame lyžičku jedlej sódy a necháme asi 10 minút stáť. V kastróliku rozpustíme lyžicu masla, pridáme tvaroh a zamiešame. Necháme vychladiť a pridáme ďalšie prísady podľa chuti – prelisovaný cesnak, postrúhaný chren, pokrájané bylinky či ľubovoľné koreniny. Natierame na pečivo a pochutnávame si:)

Milan Buno, 13.9.2014

Pridať komentár


V odpovedi prosím používajte iba číslice

Ešte nikto nekomentoval, budete prvý.