bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Varíme s láskou. Recepty, na ktoré ste čakali

Chcete žiť zdravšie a pritom chutne? Predstavíme vám novinku od profesionálnych poradcov zdravého životného štýlu.

http://data.bux.sk/book/033/934/0339343/medium-varime_s_laskou.jpgMožno aj už dlhšie premýšľate nad tým, že by ste sa chceli stravovať zdravšie, a neviete ako na to, kde a čím začať, práve pre vás je určená táto kniha. Novinka Varíme s láskou pomáha pri prvých krokoch pri zmene stravovania, odpovedá na otázky, s ktorými sa pri zmene vášho stravovania môžete stretnúť, ale hlavne vďaka receptom vás naučí variť jednoducho, zdravo a chutne.

Nová kniha Varíme s láskou ukazuje, že variť a jesť zdravšie nie je také zložité a časovo, či finančne náročné, ako sa mnohým z vás môže zdať.

varV knihe nájdete 28 vzorových jedálnych lístkov, vždy na celý deň, čím si uľahčíte premýšľanie o tom, čo navariť. Celkovo je tam teda 100 receptov. Prínosom kuchárskej knihy je aj to, že nezabúda ani na maškrtníkov. Navyše ponúka praktické tipy a radí, aké kroky treba urobiť pri zmene stravovania. Tiež odporúča potraviny, ktoré sa oplatí zahrnúť do každého zdravého jedálnička.

Dôležité je, že recepty sú jednoduché, neobsahujú veľké množstvo surovín ani náročnú prípravu. Samostatne je zostavený aj vzorový jedálny lístok pre deti + nechýba niekoľko tipov na desiatu a olovrant.

Recepty sú zoradené podľa ročných období, takže môžete pri varení využívať sezónne potraviny. V knihe Varíme s láskou nájdete výhradne bezmäsité jedlá, ktorých príprava si nevyžaduje veľké množstvo surovín, vďaka čomu sú ľahké aj na prípravu.

Ako a kedy piť?
Odporúčame vypiť ráno nalačno 1 – 2 poháre vlažnej až teplej vody (získame ju zmiešaním vlažnej filtrovanej vody s filtrovanou vodou, ohriatou v hrnci). Počas dňa prijímame tekutiny priebežne. Nečakáme na to, kým budeme smädní! Prevažnú časť tekutín je dobré prijať do 14. hodiny. Vtedy je najlepší čas, kedy náš organizmus dokáže prijať najviac tekutín a čo  najefektívnejšie ich využiť. Po 14. hodine organizmus už tieto tekutiny tak efektívne nevyužije. Aj tak však pitný režim dodržiavame a pijeme priebežne.

Máme pre vás ešte jedno upozornenie – skúste aspoň 20 minút pred jedlom, počas jedla a 20 minút po jedle nepiť. Prijímané tekutiny totiž riedia a znižujú účinnosť slín a tráviacich štiav, ktoré sú nevyhnutné pre trávenie potravy.

Čo piť?
Ako sme už vyššie uviedli, mali by sme piť najmä čistú nesladenú vodu vo vhodnej kvalite (bližšie uvádzame nižšie) a len doplnkovo rôzne druhy minerálnych, pramenitých, balených sýtených vôd a čajov. V lete uprednostňujeme napríklad zelený, feniklový, anízový, mätový čaj a v zime zázvorový, škoricový, kukicha, hojicha.
Do pitného režimu niektorí z nás počítajú aj kávu, čierny čaj alebo pivo. Sú to však nápoje, ktoré nás odvodňujú, čo znamená, že na jeden pohár kávy alebo piva potrebujeme vypiť 2 poháre čistej vody.

Objednajte si novinku Varíme s láskou.
Kupit bux.sk

RECEPT na raňajky
Kaša zo špaldovej krupice
Bezlepkové jedlo, ak namiesto špaldovej krupice použijeme kukuričnú krupicu.

Suroviny na 3 – 5 porcií:
1 šálka špaldovej krupice
2 PL sušeného ryžového mlieka
1 ČL riasy arame
5 PL BIO hrozienok
4 PL kustovnice (goji)
1/4 ČL škorice
lúpané mandle

POSTUP: Tri šálky filtrovanej vody privedieme do varu, za postupného miešania nasypeme ryžové mlieko, špaldovú krupicu a pridáme riasu arame. Znížime plameň a kašu varíme na minime 15 až 30 minút.
Čas závisí od toho, aké je počasie, čím je vonku chladnejšie, tým môžeme variť dlhšie.

Do uvarenej kaše zamiešame hrozienka, kustovnicu, škoricu a po vrchu ju posypeme nasucho opraženými mandľami.

TIP: Slaná verzia – namiesto sušeného ovocia použijeme naparenú brokolicu a kyslú kapustu.

var

vi

RECEPT na večeru
Farmárske kolienka
Jedlo hotové do 10 minút. Bezlepkové jedlo, ak použijeme BIO kukuričné kolienka.

Suroviny na 4 – 5 porcií:
300 g celozrnných kolienok
1 ČL morskej soli
1 šálka uvareného cícera
200 g BIO ryžovej smotany
1 stredne veľký pór
1 šálka kyslej kapusty
2 PL umeoctu (str. 118)
2 PL BIO
sezamového oleja

POSTUP: Do filtrovanej vody dáme morskú soľ a privedieme ju do varu. Po zovretí nasypeme celozrnné cestoviny, ktoré varíme 5 – 10 minút a podľa potreby ich necháme ešte dôjsť 3 – 5 minút.
Potom vodu z cestovín zlejeme, do horúcich cestovín zamiešame najemno nasekaný pór, najemno nasekanú kyslú kapustu, uvarený cícer (základný recept na str. 65) a ryžovú smotanu. Ak chceme kyslú kapustu zjemniť, tak môžeme pór, kapustu a cícer opražiť na sezamovom oleji a 5 minút to spolu podusiť. Na záver cestoviny dochutíme sezamovým olejom a umeoctom.

Milan Buno, 30.10.2014

Pridať komentár


V odpovedi prosím používajte iba číslice

Ešte nikto nekomentoval, budete prvý.