bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Takto vyzerá správne grilovanie!

Aj vy máte radi grilovanie v prírode, s priateľmi, všade naokolo rozvoniava mäsko a ešte lepšie chutí?:) Grilovačky sú úžasné chvíle pohody, ktoré osviežia nielen myseľ, ale naplnia aj brucho.

masoAk milujete burgery a steaky, máme pre vás dva skvelé tipy. Ich autor je jeden z najznámejších expertov v USA Jamie Purviance. Pozývajú si ho do TV relácií, napísal úspešné knihy a vedie tréningy správneho grilovania. Priučte sa od neho niečo a hlavne – skúste niektorý z jeho skvelých receptov!

V týchto knihách nejde o pevne stanovené recepty, ale skôr o pozvanie na improvizáciu podľa toho, čo vám srdce ráči. Napríklad pri burgeroch na začiatok postačia najjednoduchšie veci: trocha fašírovaného mäsa, žemľa a zopár korenín.
A podobne ako pri mnohých jednoduchých chutiach, ktoré sa pripravia z malého počtu prísad, výsledok je niekedy pozoruhodne dobrý.

http://data.bux.sk/book/020/289/0202890/medium-weber_grilovanie_burgery.jpgGrilovanie. Burgery

Burgery sa pripravujú nespočetne mnohými spôsobmi.
Táto kniha vám ponúka nápady, ktorými podnieti vašu predstavivosť a odštartuje kulinársku kreativitu a improvizáciu. Jej autor je presvedčený, že úspech (či neúspech) burgera závisí vo veľkej miere od použitých surovín, preto vám rád vysvetlí, aké suroviny sú zárukou úspechu. Kniha Grilovanie. Burgery sa začína technikami a tipmi na zvládnutie základov, po nich nasledujú desiatky receptov na prípravu burgerov a príloh, ktoré vás určite nadchnú. Na svoje si prídu aj milovníci burgerov z hydiny či z morských plodov, ktoré si popri klasických burgeroch z hovädzieho mäsa získavajú čoraz väčšiu popularitu.

„Na mnohé najlepšie burgery treba, samozrejme, najslávnejšie verzie hovädzieho mäsa. Preto ponúkam podrobnosti, ako kúpiť správne mäso a ako s ním narábať,“ vysvetľuje Jamie Purviance, jeden z najobľúbenejších amerických guru grilovania. „Čoraz populárnejšie sú aj vegetariánske burgery. Ak chcete, urobte si prvotriedny čisto vegetariánsky burger so skvelými a zdravými surovinami, ako je čierna fazuľa a huby. Prípadne si ugrilujte obľúbenú zeleninu, ochuťte ju špeciálnou omáčkou, vložte medzi dve polovice žemle a nazvite to burger.“

Objednajte si Grilovanie. Burgery
Kupit bux.sk

 

http://data.bux.sk/book/020/290/0202901/medium-weber_grilovanie_steaky.jpgGrilovanie. Steaky

Odborníci sa domnievajú, že ľudská civilizácia sa začala pred stovkami tisíc rokov, keď si naši predkovia po prvý raz opiekli mäso na ohni. Dnes si už len ťažko vieme predstaviť, aké tuhé muselo byť vtedy mäso v porovnaní s dnešnými šťavnatými hovädzími steakmi.

Pripraviť dnes výborný šťavnatý steak dokážete aj vy. Pomôže vám pritom táto kniha, ktorá ponúka najmodernejšie poznatky o grilovaní a množstvo skvelých nápadov a receptov nielen pre fanúšikov grilovania, ktorým ide v prvom rade o nefalšovanú chuť mäsa bez množstva prísad, ale aj pre tých, ktorí obľubujú výnimočné chute a radi popustia uzdu vlastnej fantázii.

Recepty v knihe Grilovanie. Steaky si nevyžadujú výnimočné kuchárske schopnosti. Sú jednoduché a nenáročné, určené na večery, keď vám prišiel na chuť dobrý steak. Pozvite si zopár priateľov, namiešajte im drinky a usaďte sa vonku okolo ohňa. Keď vo vzduchu pocítite vôňu dreveného uhlia a opečeného mäsa, pôžitok bude perfektný.

Objednajte si Grilovanie. Steaky
Kupit bux.sk

jamie purvianceJamie Purviance vie, čo je to pôžitok z grilovania. Ako TOP expert na grilovanie v USA napísal niekoľko úspešných kníh, organizuje výukové semináre a tréningy, a vidno ho v mnohých televíznych reláciách, napríklad v šou Oprah Winfrey.

„Poznám veľa fanúšikov grilovania, ktorým ide v prvom rade o nefalšovanú chuť mäsa. Nemajú v úmysle svoj tanier zaťažiť množstvom prísad a aróm,“ vysvetľuje Jamie Purviance. „Recepty v týchto knihách si nevyžadujú výnimočné kuchárske znalosti ani komplikované triky. Sú jednoduché a nenáročné, určené na večery, keď vám prišiel na chuť dobrý steak.
Pozvite zopár priateľov, namiešajte niekoľko drinkov a usaďte sa vonku. Keď vo vzduchu pocítite vôňu drevného uhlia a opečeného mäsa, pôžitok bude perfektný. Počas niekoľkých tisícov rokov sa pôsobenie mäsa a ohňa hlboko zakorenilo v našich génoch. A najkrajší spôsob, ako nechať doznieť deň, je, keď sa ľudia usadia okolo ohňa a spoločne opekajú mäso.“

grilovanie

grilovane maso v zemliKLASICKÝ SYROVÝ BURGER

Čas prípravy asi 10 minút, čas grilovania 8-10 minút.

Na fašírky
650 hovädzieho fašírovaného mäsa z pleca (podiel tuku 20 %), podľa možnosti čerstvo pomletého od mäsiara
2 PL bielej cibule nakrájanej na drobné kocky
2 PL kečupu
1 PL dijonskej horčice
1/2 ČL worcesterskej omáčky
1/2 ČL sušeného oregana
hrubá morská soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
4 prerezané burgerové žemle
2 PL mäkkého masla
180 g zrelého bieleho alebo žltého čedaru nakrájaného na štyri plátky s hrúbkou 1 cm na izbovou teplotou
4 listy hlávkového šalátu
60 g nakrájaných sterilizovaných slaných uhoriek s kôprom
kečup (podľa chuti)

POSTUP:
1.  Vo veľkej mise opatrne premiešame suroviny na fašírky s 1/2 ČL soli a 1/ ČL čierneho korenia. Navlhčenými rukami vytvarujeme štyri kypré fašírky hrubé 2,5 cm s priemerom asi 10 cm. Mäso pritom veľmi nestláčame a nemiesime, aby fašírky pri grilovaní nestvrdli. Palcami alebo chrbtom čajovej lyžičky urobíme do stredu každej fašírky plochú priehlbinu širokú asi 2,5 cm. Potom sa pri grilovaní nevyklenú a rovnomerne sa upečú. Fašírky až do grilovania odložíme na chladné miesto.

2.  Gril pripravíme na priamy stredný až silný plameň (200 – 260 ºC).

3.  Grilovací rošt vyčistíme kefkou. Fašírky na obidvoch stranách mierne osolíme a okoreníme, rezné plochy žemieľ natrieme mäkkým maslom. Fašírky grilujeme pri zatvorenom veku 8 – 10 min. nad priamym stredným až silným plameňom, aby sa stredne (medium) prepiekli. Raz ich obrátime, len čo sa dajú ľahko odobrať z roštu (ak plamene šľahajú vysoko, fašírky na chvíľu odložíme nad nepriamy plameň). V posledných 2 min. na grile necháme na každej fašírke roztopiť 1 plátok syra. Žemle obrátené reznými plochami nadol necháme 1 min. pred koncom pečenia opražiť nad priamym plameňom.

4.  Medzi dve polovice každej žemle vložíme 1 šalátový list, 1 fašírku a kôprové uhorky. Burger hneď podávame s kečupom. K tomu veľmi chutia kefírové cibuľové kolieska.

Objednajte si Grilovanie. Burgery
Kupit bux.sk

 

maso Veľký kovbojský steak s omáčkou barbecue s whisky

Čas na prípravu asi 20 minút, čas na grilovanie 8-10 minút.

Na omáčku
2 PL olivového oleja
2 nadrobno nakrájané cibule
1 PL nadrobno nasekaného cesnaku
60 ml whisky
3 PL paradajkového pretlaku
125 ml javorového sirupu
1 PL jablkového octu
2 ČL dijonskej horčice
1 ČL údenej mletej červenej papriky
1 ČL tabasca
½ ČL čerstvo namletého čierneho korenia
4 rib-eye steaky s kosťou (po 400 – 450 g a 3 cm hrubé), prebytočný tuk odstránime
olivový olej
hrubá morská soľ
čerstvo namleté čierne korenie

POSTUP:
1. V kastróle pri miernej až vysokej teplote zohrejeme olej. Pridáme cibuľu a za občasného zamiešania restujeme 5 až 7 minút tak, aby nezhnedla. Pridáme cesnak a ešte 1 minútu spolu restujeme, kým cesnak nezačne rozvoniavať. Kastról zložíme zo sporáka a pomaly prilejeme whisky. (Pozor, aby nevzplanula!) Vrátime na sporák a pomaly povaríme asi 2 minúty, pokým sa alkohol takmer úplne neodparí. Primiešame paradajkový pretlak, potom javorový sirup, ocot, horčicu, papriku, tabasco a čierne korenie a spoločne povaríme 2 až 3 minúty, pokým omáčka trocha nezhustne. Kastról zložíme zo sporáka a dáme bokom.

2. Steaky po oboch stranách jemne potrieme olejom, posolíme a pokoreníme. Pred grilovaním necháme steaky 15 až 30 minút pri izbovej teplote.

3. Gril pripravíme na priamy silný ohrev (230 – 290 °C).

4. Grilovací rošt očistíme kefkou. Steaky grilujeme na požadované prepečenie (8 – 10 minút stredne krvavé/medium rare) pod zakrytým vekom na priamom silnom ohreve, pričom ich raz až dva razy obrátime. Keby vzplanuli, preložíme ich dočasne na miesto s nepriamym ohrevom. Hotové steaky zložíme z grilu a 3 až 5 minút necháme odpočinúť. Podávame teplé s omáčkou.

Objednajte si Grilovanie. Steaky
Kupit bux.sk

Milan Buno, 28.5.2016

Pridať komentár


V odpovedi prosím používajte iba číslice

Ešte nikto nekomentoval, budete prvý.