bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Milí labužníci a milovníci Nebíčka v papuľke. Je tu dvojka!

Keď vlani vyšla prvá kniha Nebíčko v papuľke, bol to veľký úspech. Na knižnom veľtrhu Bibliotéka šéfkuchár a svetobežník Jardo Žídek podľa nej aj varil a ľudia si doslova oblizovali prsty. Kniha totiž ponúkla sprievodcu po Slovensku – jeho zaujímavostiach, raritách, ale najmä kulinárske lahôdky. Teraz vychádza 2.diel Nebíčka v papuľke, v ktorom Žídek opäť spoznáva rozličné regióny, pátra po miestnych jedlách a vyvára pre vás tradičné recepty.

Nebíčko v papuľke 2Voňavé lahôdky
Čokoládové šušienky cookies, kokosový puding, špargľová torta, zapekané palacinky s tvarohom...už sa vám zbiehajú slinkyJ? Aj v druhej knihe Nebíčko v papuľke nájdete okrem zaujímavostí z rozličných regiónov veľa tradičných receptov od slovenských mamičiek, babičiek, ale aj od šikovných gazdov. Veľkou výhodou týchto receptov je, že sú overené generáciami a zaslúžia si, aby sa na ne nezabudlo. „Preto dúfam, že sa pustíte do ich skúšania, vyvárania aj pečenia. A keď budete mať chuť aj na čosi odvážnejšie a menej bežné, stavte na moje extra recepty, ktoré som starostlivo vyberal ku každej kapitole tak, aby ju vhodne doplnili a najmä aby všetkým šmakovalo rovnako ako mne!“ píše v knihe obľúbený Jarda Židek.

Jaroslav ŽidekKuriozity a zaujímavosti
„Na ceste za nebíčkom v papuľke po Slovensku som sa hneď v prvom diele na Myjave zaoberal otázkou, odkiaľ kvasnice či droždie pochádzajú a ako vznikajú,“ píše J.Žídek. „O tomto procese, ktorý vôbec nie je taký jednoduchý, ako som si myslel, mi v Trenčíne porozprávala pani Perpetua Blanárová...“

Ako biologička a biochemička sa venuje práve dlhodobému procesu výroby kvasníc. Tie vraj v istej forme poznali starí Egypťania už pred šesťtisíc rokmi a tak pripravovali aj kysnuté cesto. To však boli prírodné formy kvasiniek a kváska. S priemyselnou výrobou sa začalo až v roku 1850 a v závode v Trenčíne, kde sa s pani Perpetou bol pozrieť, sa droždie vyrába od roku 1883.

Jaroslav ŽidekAle takéto droždie si už my doma vyrobiť nevieme. V závode sa tekuté droždie zahusťuje, aby sa dalo baliť a k nám do obchodov dostať v podobe známych malých kociek. Kým si ho my kúpime, každá várka podlieha výstupnej kontrole. Tá prebieha podľa Žídeka veľmi príjemným spôsobom: droždie sa použije pri pečení chlebíka.

Extra recepty Jarda Žídeka
Recepty, ktoré poznáte z televíznej obrazovky dopĺňajú zaujímavé fotografie z nakrúcania. Ako bonus autor opäť pridal ku každej epizóde vlastný recept, ktorý v televíznom seriáli neodznel.
Tu je jeden z jeho extra receptov, ktoré neodzneli v TV relácii:

VarenieČokoládové sušienky cookies

asi 30 kusov   -----  čas prípravy: 15 minút  -----  čas odležania: 30 minút  -----  čas pečenia: 15 minút

Suroviny:
125 g masla
125 g stuženého rastlinného tuku

na pečenie
100 g kryštálového cukru
100 g hnedého cukru
2 vajcia
400 g polohrubej múky
1 balíček vanilínového cukru
štipka soli
1 lyžička jedlej sódy
250 g čokolády na varenie (najlepšie s minimálne 53 % kakaa)

Postup:
Maslo a tuk vymiešame s cukrom do peny a primiešame vajcia. Suché ingrediencie zmiešame a pridáme do maslovej masy. Dôkladne premiešame a nakoniec pridáme čokoládu nasekanú na malé kúsky. Necháme v chladničke odležať asi 30 minút.*
Rúru vyhrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Z cesta vytvoríme guľôčky a rozložíme ich na plech. Nechávame medzi nimi dostatočný priestor, pretože cesto sa pri pečení roztečie. Pečieme 15 minút. Hotové cookies necháme na plechu chvíľu odpočinúť, až potom ich preložíme na misu.

Jardove tipy a triky
• Sušienky nepečte príliš dlho, lebo budú pritvrdé. Odporúčam uchovávať ich v uzatvárateľnej sklenenej dóze. Tak v nej vydržia aj niekoľko týždňov.

Prelistujte si Nebíčko v papuľke 2 hneď teraz – a ak si ho objednáte už dnes, vďaka predpredaju ušetríte až 20%. Kniha vychádza už v utorok 30.júla.

Pridať komentár


V odpovedi prosím používajte iba číslice

Komentáre

(26. júla 2013 v 12:01)
tento jeho "vlastný" recept je starý niekoľko rokov, ja ho poznám z knihy "Varíme s Barbie". Tak kde je nejaká výnimočnosť?