bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Máte chuť na sladké? Skúste Babičkine múčniky!

A verte, že si prídete na svoje. Oživte si spomienky s detstva, keď rozvoniavali fantastické babičkine koláčiky, bábovky a iné dobroty.

Neodolateľná vôňa a fantastická chuť. S touto knihou určite nebude ťažké naplniť odkaz známeho francúzskeho učenca Jeana Jacquesa Rousseaua: „Ak nemáte chlieb, jedzte koláče.“

Babičkine múčniky a iné dobroty je ďalšia skvelá kniha do série R.Magáta, tentoraz pre mlsné jazýčky. Koláče od výmyslu sveta, sladké jedlá aj slané múčniky. Stovky receptov, množstvo užitočných rád a tipov, ktoré sa vám pri pečení určite zídu. A to všetko v krásnom a vkusnom dizajne.

Autor knihu prehľadne rozdelil na Múčniky z piškótového cesta, z kysnutého a lístkového cesta, z krehkého cesta. Nákypy a žemľovky, Pudingy a krémy, Torty a zákusky, Drobné pečivo, Zmrzliny a peny.

nmuTo najlepšie z overených receptov našich starých mám, a dokonca ešte aj v takej podobe, v akej nám ich odovzdali naše babky, mamy, tety či rodinné známe. Ku každému receptu je priradené číslo na ľahšie zapamätanie a vyhľadávanie. Približne na každej druhej dvojstrane sa nachádza farebná fotografia konkrétneho receptu. Po stranách nájdete priestor na svoje poznámky, zlepšenia a nápady. A nechýbajú praktické rady takmer na každej strane – napríklad:

Plechy pod lístkové cesto nemasti. Buď ich nechaj suché, ale ich opláchni studenou vodou.

Upečené piškótové cesto nechaj najprv vychladnúť. Potom ho oddeľ nožom od formy, podober a opatrne prelož na dosku.

Plnenie šišiek nie je vždy jednoduché. Piecť ich však môžeš aj nenaplnené lekvárom. Keď šišky vychladnú, naplň ich lekvárom zdobičkou na torty. Šišku špicom prepichni a lekvár dnu vtlač.

ka

Objednajte si novinku Babičkine múčniky a iné dobroty
Kupit bux.sk

V knihe nájdete množstvo úžasných receptov, po ktorých si budete oblizovať prsty. Nie sú zložité, zvládnu ich aj príležitostní kuchári, či oteckovia. Vyskúšajte si pár receptov – BUXcafe.sk vám ich ponúka hneď 5:

RECEPT na Vafle
Budeš potrebovať: 300 g hladkej múky, 80 g krupicového cukru, 10 g kypriaceho prášku do pečiva, štipku soli, 500 ml mlieka, 100 g masla, 2 vajcia.
Postup: Múku preosej, pridaj cukor, kypriaci prášok do pečiva, soľ a premiešaj. Potom pridaj zmäknuté maslo, vlažné mlieko, vajcia, vyšľahaj hladké cesto a nechaj ho dve hodiny odstáť. Cesto potom nalievaj na platne vafľovača a peč dozlatista. Upečené vafle môžeš natrieť džemom, poliať čokoládou, medom, javorovým sirupom, ozdobiť šľahačkou, ovocím či iba jednoducho posypať práškovým cukrom.

bu  bu

RECEPT na Orechové rezy s čokoládovou polevou
Budeš potrebovať: 400 g hladkej múky, 250 g masla, 40 g práškového cukru, 30 g droždia, soľ, mlieko.
Na plnku: 250 g marhuľového lekváru, 200 g pomletých orechov, 150 g práškového cukru.
Na polevu: 100 g horkej čokolády 80 g masla, 20 g orechov.
Postup: Z múky, masla, žĺtkov, mlieka, droždia zmiešaného s cukrom a štipky soli vypracuj polotuhé cesto. Rozdeľ ho na štyri rovnaké časti a prikryté nechaj asi pol hodiny stáť. Na pomúčenej doske cesto vyvaľkaj, daj na plech, potri tretinou lekváru a posyp pomletými orechmi zmiešanými s cukrom. Rovnako postupuj pri druhom a treťom pláte. Štvrtým plátom zakry, popichaj vidličkou a upeč. Vychladnuté potri polevou, posyp orechmi pokrájanými na tenké plátky a odlož do druhého dňa do chladničky. Na druhý deň múčnik pokrájaj na rezy.
Poleva: Do rozpusteného masla pridaj nalámanú čokoládu a vymiešaj dohladka.

buRECEPT na Jablkovú štrúdľu
Budeš potrebovať: 1 lístkové cesto, 1 kg jabĺk, 1 lyžicu masla, 150 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lyžicu škorice, 3 lyžice strúhanky, 1 vajce na potretie.
Postup: Jablká očisti a pokrájaj na drobné kúsky. Lístkové cesto rozvaľkaj na pomúčenej doske asi na trojmilimetrovú hrúbku. Posyp strúhankou opraženou na masle, ulož jablká, posyp práškovým a vanilkovým cukrom, hrozienkami a mletou škoricou. Kraje cesta prelož cez plnku a cesto zviň. Štrúdľu prelož na plech opláchnutý studenou vodou, potri rozšľahaným vajcom, popichaj vidličkou a daj piecť do stredne vyhriatej rúry.
Hotovú vychladnutú štrúdľu posyp práškovým cukrom.

buRECEPT na Ďumbierniky (zázvorníky)
Budeš potrebovať: 1/2 kg polohrubej múky, 1/2 kg práškového cukru, 20 g ďumbieru (zázvoru), 4 vajcia.
Postup: Do múky pridaj cukor, vajcia, postrúhaný ďumbier a vypracuj cesto. Na pomúčenej doske ho vyvaľkaj na päťmilimetrovú hrúbku. Formičkami vykrajuj rôzne tvary a nechaj ich na doske do druhého dňa. Potom ich poukladaj na vymastený plech a upeč v stredne vyhriatej rúre.

RECEPT na Jahodový koláč
Budeš potrebovať: 4 vajcia, 200 g práškového cukru, 100 g hrubej múky, 1 lyžicu masla, čerstvé jahody.
Postup: Žĺtky vymiešaj s polovicou práškového cukru do peny, pridaj múku, roztopené maslo a dôkladne premiešaj. Zľahka primiešaj tuhý sneh z bielkov a zvyšku cukru. Cesto rozotri na vymastený a múkou vysypaný plech, poukladaj jahody a upeč v stredne vyhriatej rúre.
Hotový koláč posyp práškovým cukrom.

Všetky recepty nájdete v novinke Babičkine múčniky a iné dobroty.

Milan Buno, 17.9.2014

bu

Pridať komentár


V odpovedi prosím používajte iba číslice

Ešte nikto nekomentoval, budete prvý.