bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Liečivá sila vitamínov a minerálov

Človek by mal všetky nevyhnutné látky, ktoré potrebuje na svoj život, čerpať z prírodných produktov. Existuje však jedno veľké ALE... Aj v tomto smere si svoj každodenný život zjednodušujeme a radšej siahame po predpripravených potravinách, polotovaroch, ktoré sú rýchlo hotové, no ani zďaleka také prospešné pre naše zdravie. A tak prichádza prirodzená otázka – mám užívať doplnky? Koľko, ako dlho a v akej forme? Majú vitamíny a minerály naozaj takú moc, aká sa im pripisuje?

Ak vás tieto otázky zaujali, rozhodne siahnite po knižke Liečivá sila vitamínov a minerálnych látok od odborníčky Jarmily Mandžukovej. Je to taký praktický domáci lekár. Vitamíny, minerály, aminokyseliny, výťažky z rastlín, včelie produkty a ďalšie látky sú pre náš organizmus dôležité a ich výskum dosiahol obrovský pokrok.
Cieľom tejto knihy je preto poskytnúť zaujímavé a vyčerpávajúce informácie o týchto látkach, ktoré pôsobia nielen preventívne, ale sú aj vhodným prostriedkom pri liečbe mnohých chorôb a zdravotných ťažkostí.

Už len keď sa pozriete na Obsah, vidíte prínos tejto knihy.
Úvodná časť Vitamíny rozoberá jednotlivé vitamíny a ich účinky na zrak, prechladnutie, rakovinu, srdce, ale aj krásu, či choroby ako málokrvnosť, kŕčové žily, plodnosť, pevné nervy, či pamäť.
Ďalšiu časť tvoria prvky nebezpečné pre naše zdravie, nasledujú Aminokyseliny a ich vplyv na obezitu, rast, športovanie, trávenie, spánok, či inteligenciu.
Nechýbajú kapitoly o mastných kyselinách, fytochemických látkach, fytoestrogénoch (zelený čaj, cesnak, sója...) a liečivé látky z rastlín.
Záverečná časť knihy je tvorená zázračnými včelími produktmi a napokon odporúčaniami na čisté črevá.

Ovocie

Čisté črevá
Zastavme sa práve pri nich. Málokto tomu prikladá dôležitosť, no mať čisté črevá ovplyvňuje množstvo našich orgánov, celkovú kondíciu, pohodu organizmu. Stres, antibiotiká, ženské pohladné orgány, nevhodná kyselinotvorná strava a niektoré lieky môžu vyvolať bujnenie škodlivých baktérií. Užívaním probiotík môžeme zlepšiť rovnováhu črevných baktérií – pôsobia na trávenie, proti žalúdočným vredom, miernia plynatosť, chránia stanu žalúdka, zvyšujú odolnosť proti črevným ťažkostiam a dokonca chránia pred vznikom rakoviny čriev.Jogurt

Odporúča sa konzumovať aspoň 100 g mliečneho výrobku s obsahom minimálne 10 miliónov probiotických baktérií v 1 g alebo v 1 ml.
Ideálne sú prírodné zdroje.
Na konzumáciu si preto vyberte iba jogurty a jogurtové nápoje, ktoré obsahujú živé kultúry baktérií Acidofilus alebo Bifidus.
Pri kúpe jogurtu sa riaďte dĺžkou trvanlivosti výrobku, pretože baktérie v mliečnych výrobkoch nežijú dlho.
Najlepšie svojim črevám urobíte, ak budete jesť prírodné probiotiká  - inulín. Nájdete ich najmä v koreňoch čakanky, cesnaku, v póre a cibuli.

Koláč

Recept do zbierky z knihy Liečivá sila vitamínov a minerálnych látok
Jahodovo-jogurtová torta

3 lyžice želatíny namočíme do vlažného mlieka (100 ml) a necháme napučať. 500 ml bieleho jogurtu, 3 lyžice práškového cukru, 1 vanilkový cukor  a 250 g jahôd rozmixujeme. Pridáme rozpustenú želatínu a vymiešame hladký krém.
Dno tortovej formy vyložíme piškótami, posypeme tenkou vrstvou kukuričných lupienkov  zalejeme polovicou krému. Na krém poukladáme jahody, posypeme kukuričnými lupienkami a zalejeme zvyšným krémom.
Tortu vložíme do chladničky a necháme ju najlepšie do druhého dňa stuhnúť a rozležať.
Tortu môžeme pripraviť aj z iného druhu ovocia a krém môžeme zjemniť vyšľahanou smotanou.
Dobrú chuť!:-)

Milan Buno

Pridať komentár


V odpovedi prosím používajte iba číslice

Ešte nikto nekomentoval, budete prvý.